Så blev narcissisten slutligen en förlorare

DEBATT. Donald Trump har varit en president som har drivit mer och mer mot det extrema. Nu har han övergivits av de medieintressen som tidigare satsat på honom. Det betyder att Donald Trumps framtida politiska roll sannolikt blir begränsad, skriver USA-experten Janerik Larsson.

KAMPEN ÄR ÖVER. Donald Trump i samband med sitt ödesdigra tal i Washington på onsdagen. Men nu är presidenttiden över för den destruktive narcissisten.
KAMPEN ÄR ÖVER. Donald Trump i samband med sitt ödesdigra tal i Washington på onsdagen. Men nu är presidenttiden över för den destruktive narcissisten.Foto:Jacquelyn Martin

När John F Harris, som grundade det amerikanska nyhetsorganet Politico, i mars 2019 kommenterade president Donald Trumps och andra amerikanska presidenters relation till massmedierna citerade han en kollega som bevakat Trump ända sedan dennes tid som affärsman i New York:

”It’s not that his bark is worse than his bite. He doesn’t really want to bite at all. He wants to be petted.”

Alltså: Trumps gormande är inte värre än hans attacker. Han vill egentligen inte alls bitas. Han vill helst få beröm.

Harris berättar i detalj hur Trump älskar att tala med journalister men ämnet ska vara Trump. Han nämner att en journalist som Maggie Haberman på New York Times, som skrivit om Trump i många år, har lätt att få kontakt med Trump. Han är mer tillgänglig för journalister än någon av sina företrädare. Trump ringde gärna journalister även om de skrivit kritiskt om hans politik.

Han är narcissisten som söker bekräftelse inte bara från jasägare på Fox News som Sean Hannity utan också från journalister som bevakar honom kritiskt.

Det är en bild som förklarar mycket av hur Trump varit och är.

Hans destruktivitet har blivit allt mer extrem under åren som president och det finns egentligen inget förlåtande i den formulering som Harris citerar.

Men det är en beskrivning som ändå förklarar hur en extrem narcissist fungerar.

Han slår hårt mot allt som sårar hans ömtåliga personlighet – medierna är ”fake news” – och han förmår inte på förhand inse konsekvenserna av sitt handlande.

Efter valdagen i november har han blivit allt mer destruktiv och hysterisk och agitationen mot påstått valfusk ledde till att han manade mobben mot Capitol Hill. Senast demokratins hjärta vanhedrades var det brittiska soldater som brände ner en del av byggnaden under kriget 1812.

Trumps mobb hade mycket väl kunnat göra något liknande.

Trump har som president drivits allt mera mot det extrema.

Han avskedar ministrar på löpande band för att de ens vågar antyda att hans nyckfulla, okunniga påhitt bör övervägas eller rentav hamna i papperskorgen.

Hans förste utrikesminister Rex Tillerson, tidigare högste chef för Exxon Mobil, försökte tillsammans med den förste försvarsministern Jim Mattis, fyrstjärnig general i marinkåren, att undervisa den i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor okunnige Trump.

Det slutade med att båda bryskt avskedades.

Tillerson efterträddes av Mike Pompeo som i kampen om den republikanska nomineringen inför valet 2016 i bryska ordalag varnade de republikanska primärvalsväljarna för Trumps olämplighet. Han skulle, sa kongressmannen Pompeo då, bli en auktoritär president som struntade i författningen. Men Pompeo förstod hur Trump skulle hanteras och blev sedan en renodlad jasägare.

För att få ett perspektiv på Trumps förmåga att inte besegras av motgångar räknade Jane Mayer i en utmärkt New Yorker-artikel före valet 2020 upp vad han lagt bakom sig: ett riksrättsåtal, två skilsmässor, sex konkurser, 26 anklagelser för sexuella övergrepp på kvinnor samt ungefär 4 000 juridiska processer.

De som skrivit insiktsfullt om Trump har fokuserat på hans problematiska personlighetsdrag. Han är ingalunda den förste amerikanska president som kan beskrivas som ”speciell”.

Robert Caros massiva volymer om president Lyndon B Johnson är berättelser om en brutal och hänsynslös politiker men som samtidigt spelade en nyckelroll i ett viktigt inrikespolitiskt reformarbete.

Går man längre tillbaka i amerikansk politisk historia hittar man utan svårighet presidenter som likt Trump agerat bisarrt.

Att ifrågasätta ett valresultat är inte heller något unikt. Efter presidentvalet 2004 ifrågasatte flera ledande demokratpolitiker omvalet av George W Bush. Några jämförelser mellan det som hände då och det som ägt rum efter valet i november förra året kan man inte göra – i synnerhet inte efter Trumpmobbens attack mot kongressen.

Vad kommer Trump att göra efter den 20 januari?

John F Harris har i Politico återkommit till varför Trump inte kommer göra comeback som presidentkandidat 2024.

Säregna personligheter i amerikansk politik – han nämner Joseph McCarthy, George Wallace och Ross Perot – har aldrig haft förmågan att skapa en verklig politisk rörelse. Trumps så kallade bas kommer inte bli en fungerande politisk apparat. Mobben i Washington DC vinner inga val.

Men viktigast är Trumps politiska oförmåga. Han är i grunden fantasilös och har inte förmågan att ändra politik ens då detta framstår som helt nödvändigt. Trump förnekade pandemin i stället för att söka leda landet.

Det kommer att höras försvarstal för Trump framöver. De kommer säkert att handla om Mellanösternpolitiken men kanske också om den komplexa frågan om relationen till Kina. Trump lät sig först hyllas och smickras av Xi Jinping. Handelspolitiken mot Kina därefter kommer att diskuteras länge. Helt klart är att Trumps hårda anti-EU-politik haft negativa effekter. Trumps skepsis mot Nato har också satt spår vars konsekvenser är svåra att bedöma nu när Joe Biden sannolikt lägger om kursen betydligt.

Trump har först och främst varit inriktad på inrikespolitik och tydligt visat bristande respekt för lag och rätt. Utmaningarna mot författningen har inneburit att kongressen och Högsta domstolen, de övriga båda pelarna i den amerikanska maktdelningen, utsatts för mycket hårt tryck. Har de motstått detta? Den frågan kommer att diskuteras framöver.

Nu spekuleras det om Donald Trumps framtid.

Vilda gissningar förekommer om att han kommer lämna landet och bosätta sig i Moskva och driva en tv-kanal därifrån. Mer sannolikt är att han kommer satsa på ett tv-projekt i USA för att bedriva en högerextrem politisk linje och söka konfrontation med Joe Biden och demokraterna.

Trump har redan övergetts av de medieintressen som tidigare satsat på honom. Det betyder att hans framtida politiska roll sannolikt blir begränsad.

En bitter narcissist som skrivit in sig i amerikansk politisk historia som en av de stora förlorarna. Ett dystert öde för en person som till varje pris alltid velat framstå som en framgångsrik vinnare.

Janerik Larsson, rådgivare, Stiftelsen Fritt Näringsliv


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?