Annons

S svek mot sina väljare

DEBATT. S gick till val 2018 på en socialdemokratisk agenda. Vi skulle gå vänsterut i frågor om välfärd, privatiseringar och fördelningspolitik. Vi skulle återgå till en restriktiv socialdemokratisk invandringspolitik. Vi skulle bli hårdare gällande lag och ordning. Efter valet gjorde S precis tvärtom, skriver Jan Emanuel Johansson.

SVEK. Givetvis finns det alternativ till att i förväg skriva fast all politik för en hel mandatperiod i januariavtalets stentavlor, skriver Jan Emanuel Johansson.
SVEK. Givetvis finns det alternativ till att i förväg skriva fast all politik för en hel mandatperiod i januariavtalets stentavlor, skriver Jan Emanuel Johansson.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Som tydligast blir ett svek när du sviker någon som litar på dig. Någon står i beroendeställning till dig. Synonymer är falskhet och bedrägeri. Motsatsord är trohet och ärlighet. Att svika någon är ur ett svenskt kulturellt perspektiv något fult. Något man ska skämmas över. När någon sviker är det inte ovanligt att denna någon försöker skylla på något.

Svensk socialdemokrati, mitt parti, har stått sig stark historiskt genom att leverera vad man lovat. Att vara ett fundament och en bas för svensk välfärd, som byggare, förvaltare och försvarare av det svenska folkhemmet. Att svensk socialdemokrati stått höjd över andra socialdemokratiska partier i Europa och världen har berott på en konceptualisering av politisk trygghet. När annat svajat så har man vetat var man har socialdemokraterna. Lagt kort har legat. Det sagda ordet har levererat. Löftet har stått sig.

Mitt parti var på väg tillbaka dit. S insåg efter de första katastrofala åren i regeringsställning tillsammans med MP att de svek sina kärnväljare med den politik MP tvingat S till, extremistisk migrationspolitik och brist på trygghetssatsningar i välfärden. S gick till val 2018 på en socialdemokratisk agenda. Vi skulle gå vänsterut i frågor om välfärd, privatiseringar och fördelningspolitik. Vi skulle återgå till en restriktiv socialdemokratisk invandringspolitik. Vi skulle bli hårdare gällande lag och ordning.

S skulle hem till en trygg och klassisk socialdemokrati. Partiet utlovade väljarna kamp mot privatiseringen av svensk skola, varnade för att M och SD ville införa marknadshyror och hotade arbetarna med att de nyliberala mittenpartierna skulle försämra vanligt folks trygghet på arbetsmarknaden. Samtidigt erkände S äntligen att Sverige var tvunget att ta itu med segregationen. Nu skulle vi rätta till världens mest liberala invandringspolitik och vi skulle föra en kompromisslös kamp mot brottsligheten.

Efter valet gjorde S precis tvärtom. Vi slutade åter vara socialdemokrater och tog återfall i makthunger. Skatterna sänktes för rika som jag. Högerradikala förslag som inte ens Reinfeldt gick med på gällande marknadshyror och försämrad arbetsrätt är på väg att genomföras. (Sanningen är att det är mitt parti som aktualiserat frågan om försämrad arbetsrätt. Hade vi inte öppnat för det hade frågan aldrig varit där den är i dag.) Det kanske mest påtagliga sveket mot våra kärnväljare är migrationspolitiken. Tvärtemot tidigare löften låter S ånyo extremisterna i MP diktera invandringen och bromsa kampen mot en alltmer systemhotande brottslighet.

Dessa svek springer ur en genomusel förhandling som S gick med på för att maktens lockelse var starkare än lojaliteten mot sina egna väljare.

Att svika är fult. Något man skäms över. Det krävs något att skylla på.

För att legitimera sveket (eller bedrägeriet om man vill vara hård) låter S påskina att denna politik är oundviklig. Alternativet är ju att SD skulle komma till makten! SD som är nazismens arvtagare, vilket gör alla SD väljare till om inte nazister, så åtminstone rasister. Egentligen begriper vi såklart att praktiskt taget alla som röstar på SD gör det av rent rationella skäl. SD-väljaren vill helt enkelt inte ha mer invandring. De är inte rasister. De är helt vanliga människor, väldigt ofta socialdemokrater som inte längre känner igen sig i S.

Givetvis finns det alternativ till att i förväg skriva fast all politik för en hel mandatperiod i januariavtalets stentavlor. Jag blev politiskt aktiv under Ingvar Carlssons partiledarskap och satt i riksdagen under Göran Persson. Då drev S sin politik med hjälp av en hoppande majoritet i riksdagen. Det gick utmärkt. Då var det i stället vi socialdemokrater som opponerade oss mot Carl Bildts ”den enda vägens politik”. Nu driver S Carl Bilds politik. Bara lite radikalare.

Frågan är hur länge socialdemokratiska väljare kommer acceptera ett socialdemokratiskt parti som slutat vara socialdemokrater? Jag tror att svaret ligger i att det inte finns något politiskt alternativ. Det finns ett hål som gapar tomt i svensk politik. När en konservativ vänster träder fram som förenar fördelningspolitik med hårdare tag, trygghet och ordning, och som delar vanligt folks värderingar, så kommer det hålet att fyllas. Då kommer vi på allvar se vad det politiska sveket kostat socialdemokratin.

Jan Emanuel Johansson

Socialdemokrat och riskkapitalist


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FANUC NordicAnnons

De såg till helheten och investerade i automation

Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.
Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

2005 var verkstadsföretaget Epiroc Drilling Tools verksamhet hotad.

15 år senare har vindarna vänt – mycket tack vare en lyckad automationssatsning i Sverige.

– Kalkylerna vi gjorde visar att vi gjorde rätt att satsa på hemmaplan, säger Conny Fridlund.  

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Epiroc utvecklar och producerar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, och har kunder i 150 länder. 50 procent av all produktion sker i Sverige, och bara i Fagersta har företaget de senaste 15 åren gått från en fabrik till fyra fabriker. Under tiden har Epiroc investerat cirka 1,3 miljarder kronor på automation i Fagersta.

– Vi har hela tiden varit noga med att göra noggranna kalkyler om var vår produktion blir lönsammast. I många fall tror många att låglöneländer är lika med låga kostnader, men det stämmer absolut inte, säger Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

I sina kalkyler har Epiroc identifierat Sverige som den bästa marknaden för sina automationssatsningar, och detta av flera skäl.

– I Sverige går det att automatisera på väldigt hög nivå, vilket är svårt att lyckas med i låglöneländer. I låglöneländer finns det inte tillgång till leverantörer med de kvalitetskrav som vi förväntar oss av ingående utrustning som vi vill investera i. Dessutom har inkommande material större variation, och du vill inte ha för stor variation på material när du ska automatisera. 

– Det finns sällan servicetekniker med rätt kompetensnivåer. Oftast finns det inte heller operatörer med rätt baskunskap som krävs för att hålla igång automationerna. Vi brukar säga att vi helst vill ha en ingenjör som är beredd att skita ner fingrarna. Många tror att det bara är att trycka på knappen när det kommer till automationer, men så är inte fallet.

Kostnaden för automation sjunker

När flera andra konkurrenter valt att flytta produktionen till utlandet har Epiroc gått mot strömmen. Conny Fridlund illustrerar företagets vägval i form av en enkel kalkyl:

– En automation på tio miljoner kronor skrivs av på tio år. Om man då har 500 000 produkter kostar varje produkt två kronor. Det ska jämföras med en lönekostnad. Oavsett om det är ett låglöneland så blir det oerhört svårt att konkurrera med att man sätter in en automation, så länge man har volymer som försvarar en automation.

I takt med att Epiroc automatiserat stora delar av sin produktion har kostnaderna för just den typen av automationer sjunkit kraftigt i Sverige men också i Europa.

– De som inte gör sina kalkyler och verkligen inte ser vad som händer om de slår ut kostnaden på en automation ser inte heller att det oftast inte finns några låglöneländer som kan konkurrera med Sverige. I våra kalkyler har vi noterat att produktionskostnaderna blivit 50 procent lägre i Sverige i jämförelse med om vi hade tillverkat i låglöneländer.

Samarbete med FANUC

För att nå så bra resultat som möjligt i sin automation har Epiroc valt att samarbeta med världens bästa leverantörer.

– FANUC är ett av de bolag som vi identifierat som just en sådan leverantör. Deras system passar bra in i flera av våra automationslösningar. De erbjuder inte bara en bra produkt, utan har även en väl fungerande organisation i Sverige. Det är minst lika viktigt när vi bestämmer vilka vi ska jobba ihop med. 

På vilket sätt?

– För serviceorganisationen är det superviktigt för att kunna hålla hög tillgänglighet i de automationer vi sätter in. Många världsklassleverantörer börjar spara in pengar på detta, och då ser inte vi dem som tilltänkt partner. För förr oss är service och underhåll en nyckelfråga när vi ska välja ut tänkbara samarbetspartners.

Sedan Epiroc gjorde allvar av sina automationssatsningar har lönsamheten kraftigt förbättrats. Kontrasterna är stora i jämförelse med 2005, då verksamheten var hotad. 

– Automationerna har varit avgörande till att vi fortfarande har verksamhet i Sverige och i Fagersta, säger Conny Fridlund.

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Fakta FANUC Nordic  

FANUC är en världsledande tillverkare av produkter och robotar för fabriksautomatisering.  De tillverkar allt från CNC-styrsystem till formsprutor, trådgnistar, fräsar och industrirobotar. Det unika med FANUC är att de tillverkar hela bredden – inte bara den individuella roboten. På så sätt säkerställs smidig produktion.

FANUC Nordic bidrar till att effektivisera den tillverkande industrin och göra det möjligt för företag att investera i utökad produktion i exempelvis Sverige och övriga Europa.

FANUC arbetar för att den Svenska industrin ska minska sin miljöpåverkan genom att flytta hem produktionen närmare konsumenterna. Lösningen för att göra detta kostnadseffektivt är fabriksautomation. En framtida svensk industri med en hög grad av automation skapar fler jobb, höjer säkerheten i hela produktionskedjan och skapar en större flexibilitet för både kunder och återförsäljare.

Mer från FANUC Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FANUC Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?