Förra helgen presenterade LO förslag på en vänstersväng i den ekonomiska politiken. Förslagen om en ny fastighetsskatt, att återinföra arvsskatten och höjda kapitalskatter är en del av den klasskampspolitik som många inom Socialdemokratin nu för fram. Höjda skatter på sparande och investeringar är skadligt för Sverige. Det driver framgångsrika entreprenörer ut ur Sverige och gör oss alla fattigare. Men framför allt slår förslagen mot den breda medelklassen, som äger sitt boende och har pensionssparande på börsen.
Socialdemokratin försöker just nu skapa en berättelse om att ”klyftorna i Sverige ökar beroende på att vi har fler superrika miljardärer”. Så sent som i helgen lanserade LO förslag om höjda kapitalskatter, återinförande av arvsskatt och fastighetsskatt. Det är en del av den rörelse inom socialdemokratin som nu ropar efter höjda skatter på boende, sparande och företagande. En ny clubhouse-vänster hämtar inspiration från USA och den nordamerikanska debatten om att den växande ojämlikheten i världens största ekonomi försvagar tillväxten. Men analysen haltar eftersom Sverige inte är USA. För det första slog finanskrisen 2008 mycket kraftigare i USA med en mycket stor utslagning på arbetsmarknaden. För det andra bidrar den nordiska välfärdsmodellen till att jämna ut inkomstskillnaderna.
Den svenska vänstern för fram en retorik om ”att klyftorna växer snabbast i Sverige” och hänvisar till analyser av hur ojämlikhetsmåttet ginikoefficienten har utvecklats sedan 1980. Men även den analysen haltar. Jämför man istället med 1970 eller 2010 kommer man se att inkomstojämlikheten inte har ökat. Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Det största problemet i Sverige är inte att framgångsrika entreprenörer tjänar pengar utan att vi har växande klyftor mellan den som har och den som inte har ett arbete.
Den senaste borgerliga regeringen genomförde viktiga reformer för företagande, flit och välstånd. Genom att Sverige har slopat förmögenhetsskatten och arvs- och gåvoskatten kan vår tids entreprenörer utveckla företagen i Sverige istället för att lämna vårt land. När kapitalet stannar i Sverige kommer vinster från globala försäljningssuccéer att återinvesteras i nya företag här hemma. Det vinner vi alla på. Vi har avskräckande erfarenhet av hur straffbeskattning av företagare på 1970-och 80-talet tvingade entreprenörer som Ingvar Kamprad och familjen Rausing att lämna Sverige.
Men höjda skatter på boende, sparande och företagande slår inte enbart mot framgångsrika entreprenörer. Det slår också mot den breda medelklassen. De senaste årens värdeökningar på bostäder och aktiemarknaden har inte gynnat ett fåtal, utan vanliga löntagare. För i Sverige har den breda medelklassen dragit nytta av höjda bostadspriser och sett värdet på sina tjänstepensioner och ISK-kontot öka när aktiemarknaden har rusat. Annorlunda uttryckt; när det går bra för Atlas Copco, H&M och Nibe går det bra för Sverige.
Det är en politisk dygd att hårt arbetande människor kan lita på politiken. Den tidigare fastighetsskatten skapade en enorm oförutsägbarhet och otrygghet. Skatten kunde höjas kraftigt för att grannen bredvid nyligen sålde sin nyrenoverade villa till ett högt pris. På samma saknade arvs-och gåvoskatten legitimitet när vanligt folk tvingades till skatteplanering.
Företagande, flit och risktagande byggde Sverige. Därför finns det ett egenvärde att arbete, sparande och investeringar uppmuntras. I skarp kontrast till Socialdemokraterna föreslår Liberalerna därför alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen. Vi föreslår reformer som gör det enklare och billigare att anställa. Vi står upp för att det alltid ska löna sig att arbeta istället för att leva på bidrag. Politiken ska uppmuntra hårt arbetande människor som tar eget ansvar.
Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Ska vi bryta segregation och utanförskap krävs stora satsningar på skolan och arbetslinjen. Lösningen är inte att gå tillbaka till 1970-talets politik.
Liberalernas besked är tydligt. Vi vill se en liberal, borgerlig regering efter nästa val. Sverige behöver förändring, inte en skattechock för den breda medelklassen.
Mats Persson
Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson (L).