S, M och L i Uppsala: Vi vill ta över ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

DEBATT. Ingen vet vad Arbetsförmedlingens reformering kommer att innebära i praktiken. Därför ansöker vi härmed om att få ta över myndighetens samordnande roll med målet att få fler lokalbor i arbete och bryta trenden med ökat försörjningsstöd, skriver S, M och L i Uppsala.

LÖSNING. Med vårt förslag får privata aktörer större del av förmedlingen än i dag, skriver Uppsala kommuns Erik Pelling (S), Mohammed Hassan (L) och Fredrik Ahlstedt (M).
LÖSNING. Med vårt förslag får privata aktörer större del av förmedlingen än i dag, skriver Uppsala kommuns Erik Pelling (S), Mohammed Hassan (L) och Fredrik Ahlstedt (M).Foto:Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT

Arbetsförmedlingen står inför stora förändringar. Det är nödvändigt, men i dagsläget kan ingen svara på vad det kommer innebära i praktiken. Särskilt för kommunerna, som får hantera misslyckad arbetsmarknadspolitik i form av ökade kostnader för försörjningsstöd.

I Uppsala ökar andelen biståndstagare. En avgörande orsak är att Arbetsförmedlingens resurser inte används fullt ut. Enligt Arbetsförmedlingens utgiftsprognos för 2019 kommer 440 miljoner av anslagen till arbetsmarknadspolitiska program och aktivitetsstöd att lämnas tillbaka bara i år. 

Vi skulle mer än gärna använda dessa miljoner för att få ut individer i arbete. I dag är lösningen i stället kommunalt försörjningsstöd.

I Uppsala vill vi samordna insatser som redan finns i kommunen, både i egen och privat regi, för att i längden minska kostnader för försörjningsstöd. Därför ansöker vi nu om att bli försökskommun för ett ökat arbetsmarknadspolitiskt ansvar, trots att sådana ansökningar inte efterfrågats formellt.

Vår ambition är inte att skapa en kommunal arbetsförmedling, utan att ta ett samordningsansvar för alla arbetslösa i kommunen och samtidigt öka tillgången till insatser i såväl kommunal som privat regi.  Uppsala har en väluppbyggd organisation som riktar sig till arbetslösa. Genom att samordna det befintliga arbetet med aktiv jobbmatchning skulle vi kunna få fler i egen försörjning.

Ett ökat ansvar för den lokala arbetsmarknadspolitiken och ersättning för genomförda insatser skulle öka kommunens förutsättningar att bryta utvecklingen med ökade kostnader för försörjningsstöd. 

Ingen vinner på en havererad arbetsmarknadspolitik och nu när myndigheten ska reformeras är det viktigt att Arbetsmarknadsdepartementet tar chansen och hittar lösningar som passar olika kommuner och olika delar av landet. 

Vi är övertygade om att system med fler aktörer inom jobbmatchning och nischade arbetsmarknadsinsatser kan ge större dynamik och träffsäkerhet. Matchning mot arbete är ett bra exempel på en insats som kan upphandlas i inköpssystemet och lösas av privata aktörer. 

I dagsläget har vi redan 15 leverantörer anslutna till inköpssystemet och kommunen erbjuder sig att testa detta system i stor skala för att möta de varierande behov som arbetssökande har för att komma in på arbetsmarknaden eller återgå i arbete. 

Om Uppsala kommun får möjlighet att ta över Arbetsförmedlingens samordnande roll minskar vi risken att individens planering splittras mellan olika aktörer och kan erbjuda en sammanhållen heltidsplanering. 

De privata aktörerna skulle även gynnas av att de har en uppdragsgivare med mer samlade uppdrag. Det finns ingenting i ansökan som syftar till att motverka privata aktörer eller andra utförare från att vara viktiga leverantörer för stöd till individer som står utan arbete. Tvärtom.

Med vårt förslag kan de privata aktörerna till och med få en större del av förmedlingen än i dagsläget eftersom vi samordnar de kommunala resurserna med det som Arbetsförmedlingen erbjuder i dag. 

Vi vill erbjuda ett helhetsperspektiv, där utbildning, arbetsmarknad och socialtjänst samarbetar för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för individen att komma ut i en egen hållbar försörjning. 

Vi hoppas att Arbetsmarknadsdepartementet ger oss chansen att ta detta första steg mot en långsiktigt hållbar arbetsmarknadspolitik. 

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun

Mohamad Hassan (L), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun

Fredrik Ahlstedt (M), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen i Uppsala kommun


Innehåll från Element Logic SwedenAnnons

Automatisera din logistik och överlev den digitala omställningen

”Ett automatiserat lagersystem är ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring”, säger Thomas Karlsson, vd Element Logic Sweden.
”Ett automatiserat lagersystem är ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring”, säger Thomas Karlsson, vd Element Logic Sweden.

Digitaliseringen har länge varit ett faktum men i och med pandemin går den snabbare än någonsin förr. Det syns inte minst i våra nya shoppingvanor – vi kan klicka hem allt på nätet och få det levererat utanför vår dörr. Dessutom ska det gå snabbt och smidigt – men då gäller det att ha effektiva och automatiserade lösningar för logistiken. 

Att corona påskyndat människors digitala beteenden har lett till helt nya kravställningar och förväntningar. Företag som tidigare inte varit digitala alls har snabbt tvingats anpassa sig till den nya vardagen för att ens ha en chans att överleva i det höga digitaliseringstempot. 

I PostNords årliga rapport ”E-barometern” går det att utläsa att 2020 blev ett rekordår för e-handeln. Totalt hade e-handeln en tillväxt på hela 40 procent och i dagligvaruhandeln ligger tillväxten på otroliga 95 procent. 43 procent av all hemelektronik handlades på nätet, och motsvarade siffra låg på 30 procent inom segmentet kläder och skor. En annan trend man kan utläsa är uppsvinget i att handla begagnat på nätet. 

– Den här tillväxten skapar nya behov och kräver effektiva och flexibla lösningar, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic.

Så möter du konsumenternas nya krav

För att möta konsumenternas nya krav krävs en effektiv och flexibel logistik. Att springa omkring på ett lager och leta varor till en order, eller springa omkring i en butik och plocka matkassar är ohållbart. Man behöver ett lagersystem som man snabbt kan skala upp eller anpassa och som snabbt plockar ihop kundens order – det är precis det systemet Element Logic erbjuder. 

–  Med vårt automatiserade lagersystem AutoStore kommer varan till plockaren och inte tvärtom. Med lösningen sparar du enormt mycket tid, yta, men även kostnader, säger Thomas Karlsson. 

Snabba förändringar kräver flexibelt, skalbart och automatiserat lagersystem 

Med AutoStore sparar du upp till 80 procent golvyta jämfört med ett manuellt lagersystem. Det innebär att du får plats för mer varor och har möjlighet att snabbt, enkelt och flexibelt bygga ut AutoStore när det behövs. Systemet kan byggas i vilken geometrisk form och storlek som helst, i befintlig eller ny byggnad. Samtidigt som den dagliga driften kan fortgå.  

–  Har du en befintlig lagerlokal med ett manuellt system är det inga problem att byta ut det mot AutoStore. Det fungerar lite som ett legobygge, det kan byggas på snabbt och riskfritt när behovet uppstår.

Med den här lösningen behöver man inte se långt in i framtiden och gissa hur behoven ser ut då utan man kan istället bygga sin automationslösning utifrån dagens behov. 

– Det här är en stor fördel och ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring och med snabba digitala omställningar, avslutar Thomas Karlsson. 

Om Element Logic

Element Logic har i över 30 år optimerat företags lagerprestanda med skräddarsydda robotlösningar, programvara och rådgivning. Som ursprunglig AutoStore®-partner är man experter på att utforma och installera systemet med fokus på ökad lönsamhet. 

Läs mer om automatisering på elementlogic.se 

Mer från Element Logic Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Element Logic Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?