ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

S bör bryta januariavtalet

  • ADMINISTRATIONSMINISTÄR. Regeringen har blivit en administrationsministär med nyliberal ekonomisk politik och oansvarig migrationspolitik. Det är inte bara omoraliskt, det är ovärdigt. S måste bryta Januariöverenskommelsen, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Patrik Olsson, Jesper Frisk, Henrik Montgomery/TT
  • Jan Emanuel Johansson. Foto: Bertil Ericson / TT

DEBATT. Enligt opinionsmätningar är SD nu största parti bland LO-medlemmar. Väljarflykten från S kan stoppas med tydligare arbetslinje, hårdare krav för medborgarskap och ett skrotat januariavtal, skriver Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat och entreprenör.

Socialdemokraterna vann regeringsmakten på ett valprogram som i stort gick ut på att ta kontrollen över en samhällsutveckling som skenade iväg i negativ riktning.

Sloganen ”Ett starkare samhälle” sammanfattade ett traditionellt socialdemokratiskt budskap om trygghet. Välfärden skulle prioriteras före skattesänkningar och privatiseringar. Brottslighetens skulle bekämpas kompromisslöst och aldrig mer skulle vi tillbaka till den liberala invandringspolitik som lett till enorm segregation och den akuta krisen 2015. 

Efter valet har man gjort precis tvärtom för att behålla makten – ett politiskt självskadebeteende vars konsekvenser bli alltmer uppenbara, framför allt i form av väljarflykt till SD.

Den kan stoppas, men det kommer att krävas omfattande åtgärder och ett förändrat förhållningssätt:

- Låt inte antipatin mot SD bestämma vad S ska tycka. Problemet med att frångå sin egen övertygelse för att mota en fiende utanför inflytande, är ett det är en väldigt dålig idé. Ett parti utan en övergripande övertygelse förutom att tycka illa om ett annat parti har inget existensberättigande. Bara för att (SD) tycker en sak behöver det inte vara fel och (S) behöver inte tycka tvärt om. 

- Arbete, inte bidrag. Återupprätta traditionella normer som hör arbetarrörelsen till. Det ska vara en skam att leva på andra om man har förmågan att arbeta. Den som inte är arbets- förmögen ska ha sin inkomst kopplad till prestation. Alla former av prestationslösa bidrag är destruktiva för människan.

Regeringen har blivit en administrationsministär med nyliberal ekonomisk politik och oansvarig migrationspolitik. Det är inte bara omoraliskt, det är ovärdigt. S måste bryta Januariöverenskommelsen.

- Prioritera välfärden. Minska asyl- och anhörighetsinvandringen radikalt. Kopplingen mellan många kommuners katastrofala ekonomi och migrationen är uppenbar. Samma gäller den radikala ökningen av försörjningsstöd och ökat tryck på rättsväsende.

Vi bör påminnas om att de som drabbas av nedskärningarna i välfärden är S traditionella målgrupp, inte de rika. Sverige måste anpassa migrationspolitiken till verkligheten – inte till MP:s önskedröm om den.

- Förstärk kopplingen mellan medborgarskap och sociala rättigheter. Sociala rättigheter har historiskt varit kopplade till utfört arbete (inkomstbortfallsprincipen). Kopplingen måste vara tydlig. Samma sak gällande pensionssystemet. Det ska märkas om du jobbat och betalat skatt ett helt liv i Sverige.

- Hårdare krav för medborgarskap. Inför ett längre bosättningskrav med tydligare krav på egenförsörjning och laglydighet. Kräv kunskaper i svenska.

- Bekämpa brottsligheten kompromisslöst. Det är S väljarbas som inte har råd att flytta från områden med social oro. Ökad polisiär närvaro i dessa områden krävs. Reducera effekten av mängdrabatten och ta bort ungdomsrabatten från 18 år. Minska åklagarens möjlighet till åtalsunderlåtelse vid upprepad brottslighet. Se över ungdomspåföljderna vid återfall i brottslighet. Socialtjänsten ska inte hantera grovt kriminella.

- Skärp arbetskraftinvandringen. Nu utnyttjas arbetskraftinvandringen av kriminella ligor. Den frikostiga arbetskraftinvandringen får inte bli viktigare än kampen mot brottsligheten. Stäng porten för yrken där arbetskraft redan finns. 

- Agera mot hedersvåld och förtryck. Ingen människa i Sverige ska behöva vara rädd för att giftas bort, tvingas till könsstympning eller på något sätt handikappas och förtryckas under kulturell hänsyn. 

Med kirurgisk träffsäkerhet har Socialdemokraterna drivit frågor som slår direkt mot de egna leden och väljarbasen. Med ovanstående förslag kan väljarflykten hejdas och självskadebeteendet stoppas.

Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer