ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksgälden är redo för uppdrag om gröna obligationer

  • Göran Robertsson.

REPLIK. I januari presenterades 73-punktsöverenskommelsen där en av punkt­erna var ett försök med statliga gröna obligationer genom ett uppdrag till Riksgälden. Sedan dess jobbar Riksgälden framåtriktat med förberedelser inför uppdraget som vi ännu inte fått. Vi är redo att ta oss an uppdraget med hög kvalitet och effektivitet när det kommer.

Det är viktigt att klargöra att Riksgälden inte på egen hand kan ge ut en grön obligation. Först måste vi få uppdraget från regeringen, sedan behöver flera delar av staten vara involverade i arbetet med att ta fram ett ramverk, identifiera gröna utgifter i statsbudgeten och säkra rapporteringen av klimat- och miljöeffekterna. Först när detta är på plats kan en emission genomföras. Hur stor emissionen kan bli bestäms av volymen gröna utgifter i budgeten.

Riksgäldens förberedande arbete infattar att bygga kompetens och kartlägga erfarenheter från andra som gett ut gröna obligationer, däribland stater som Frankrike och Irland och stora emittenter som Kommuninvest och Nordiska investeringsbanken. Vi behöver också titta på hur vi kan addera en ny typ av obligation på bästa sätt i statens samlade upplåning. Målet för upplåningen är att minimera den långsiktiga kostnaden och samtidigt begränsa risken.

Gröna obligationer är ett verktyg som kan driva på omställningen till ett hållbart samhälle. Riksgälden ser fram emot att bidra i denna utveckling. Vi kommer att göra det på ett sätt som befäster förtroendet för svenska staten som låntagare och som innebär minsta möjliga kostnad för skattebetalarna.

 

Göran Robertsson, avdelningschef för Skuldförvaltning på Riksgälden

 

Läs artikeln från Alecta och Mistra här. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer