Riksbanken är viktigare än den tror

REPLIK. Det är numera globalisering, energipriser och digitalisering som styr svensk inflation, inte inhemsk konjunktur eller avtalsrörelser. Då en liten nationell centralbank försöker pressa upp en globalt låg inflation kan den frestas att ta till oproportionellt starka medel, som skadar mer än hjälper.

Klas Eklund.
Klas Eklund.Foto:Joachim Lundgren Photography 2017

Mitt förslag (Di 21/2) var därför att Riksbanken bör acceptera en inflation under det gamla inflationsmålet och initiera en diskussion om hur ett bättre fungerande, lägre inflationsmål skulle se ut.

Vice riksbankschef Martin Flodén har svarat (Di 25/2). Han hävdar att ”Riksbankens penningpolitik har fungerat väl” och hoppas att Riksbanken med ”en väl utformad penningpolitik” så småningom kan nå målet. Dessutom är vårt omvärldsberoende så stort att vi inte ensamma kan sänka inflationsmålet.

Till detta kan sägas att det nu har gått 25 år sedan inflationsmålsregimen och Riksbankens oberoende stadfästes. Under sju av dessa har inflationen prickat eller överskridit 2 procent. I hela 18 år har inflationen missat målet på nedsidan. Under elva av dessa år var inflationen till och med under 1 procent. Ett resultat som borde stämma till eftertanke.

Flodén hoppas att inflationen ska nå målet om några år. Det är möjligt att så sker. Men Riksbankens inflationsprognoser och räntebanor har systematiskt visat fel.

Medan Riksbanken sedan finanskrisen löpande spått stigande inflation och styrräntor har trenden blivit den motsatta. De globala disinflationistiska krafterna har varit starkare än Riksbanken.

Flodén underskattar även den egna institutionens internationella betydelse. Riksbanken har varit en föregångare. Det syns i att banken tidigt började utreda en digital valuta – något som andra centralbanker nu tar efter. Det syns i att Riksbanken var bland de första som antog ett inflationsmål. Det syns i att Riksbanken var först med minusränta – och i att Riksbanken var först med att lämna minusräntan.

Nu studerar omvärlden därför med intresse de svenska erfarenheterna. Se till exempel Financial Times (21/2): ”The Riksbank’s reversal of its negative interest rates policy is being heavily scrutinized by other central banks”.

Så Riksbanken kan och bör påverka den internationella analysen och debatten om hur små centralbanker ska förhålla sig till global disinflation – och vilket inflationsmål som är rimligt. Det är en uppgift som Flodén och hans kolleger bör ta sig an med allvar och entusiasm.

Klas Eklund
Senior economist, Mannheimer Swartling

 

Läs Klas Eklunds första artikel här.  

Läs Martin Flodéns svar här. 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?