Mitt förslag (Di 21/2) var därför att Riksbanken bör acceptera en inflation under det gamla inflationsmålet och initiera en diskussion om hur ett bättre fungerande, lägre inflationsmål skulle se ut.
Vice riksbankschef Martin Flodén har svarat (Di 25/2). Han hävdar att ”Riksbankens penningpolitik har fungerat väl” och hoppas att Riksbanken med ”en väl utformad penningpolitik” så småningom kan nå målet. Dessutom är vårt omvärldsberoende så stort att vi inte ensamma kan sänka inflationsmålet.
Till detta kan sägas att det nu har gått 25 år sedan inflationsmålsregimen och Riksbankens oberoende stadfästes. Under sju av dessa har inflationen prickat eller överskridit 2 procent. I hela 18 år har inflationen missat målet på nedsidan. Under elva av dessa år var inflationen till och med under 1 procent. Ett resultat som borde stämma till eftertanke.
Flodén hoppas att inflationen ska nå målet om några år. Det är möjligt att så sker. Men Riksbankens inflationsprognoser och räntebanor har systematiskt visat fel.
Medan Riksbanken sedan finanskrisen löpande spått stigande inflation och styrräntor har trenden blivit den motsatta. De globala disinflationistiska krafterna har varit starkare än Riksbanken.
Flodén underskattar även den egna institutionens internationella betydelse. Riksbanken har varit en föregångare. Det syns i att banken tidigt började utreda en digital valuta – något som andra centralbanker nu tar efter. Det syns i att Riksbanken var bland de första som antog ett inflationsmål. Det syns i att Riksbanken var först med minusränta – och i att Riksbanken var först med att lämna minusräntan.
Nu studerar omvärlden därför med intresse de svenska erfarenheterna. Se till exempel Financial Times (21/2): ”The Riksbank’s reversal of its negative interest rates policy is being heavily scrutinized by other central banks”.
Så Riksbanken kan och bör påverka den internationella analysen och debatten om hur små centralbanker ska förhålla sig till global disinflation – och vilket inflationsmål som är rimligt. Det är en uppgift som Flodén och hans kolleger bör ta sig an med allvar och entusiasm.
Klas Eklund
Senior economist, Mannheimer Swartling
Läs Klas Eklunds första artikel här.