Istället för att, på något oklara grunder, ifrågasätta vår hjälp till medlemsföretag som är beroende av arbetskraft utifrån borde Sveriges Ingenjörer tillsammans med oss verka för att ännu fler ingenjörer sällar sig till den svenska ingenjörskåren. Kompetensbristen inom IT och ingenjörer är så stor att många företag inte klarar sig inte utan arbetskraftsinvandrare. Detta skulle öka det svenska näringslivets konkurrenskraft och i slutänden gynna vårt svenska välstånd.
Nu tycks Sveriges Ingenjörer dessvärre ha fått det hela lite grann om bakfoten. Almega bistår de medlemsföretag som behöver utländsk kompetens att ordna med arbetstillstånd. Det är också korrekt att processen hos Migrationsverket därmed förkortas dramatiskt. Handläggningen av en komplett förstagångsansökan kan med vår hjälp ske på tio arbetsdagar och en komplett förlängningsansökan tar 20 arbetsdagar.
Vad Sveriges Ingenjörer missar är att det endast är medlemsföretag hos Almega – företag inkopplade på kollektivavtal med sjuk-, liv- och trygghetsförsäkring samt tjänstepensionsförsäkring – som kan söka arbetstillstånd via oss. För dessa företag ser vi till att alla papper är i ordning och att Migrationsverket får vad som krävs för sin granskning. Detta avlastar även Migrationsverkets arbetsbörda. Dessutom, för att granskningen ska gå riktigt fort är ett positivt yttrande från ett fackförbund nödvändigt.
Däremot, för företag som saknar kollektivavtal måste granskningen få ta längre tid, vilket Sveriges Ingenjörer mycket riktigt konstaterar. Och så är också fallet. Företag utan kollektivavtal får ställa sig i Migrationsverkets kö, vilket ofta tar fem månader. Något som är en orimligt lång väntetid.
Att införa ytterligare regler och lagar för att komma åt ett fåtal oseriösa aktörer vore ytterst olyckligt. Det skulle ske på bekostnad av att skötsamma företag får en ökad regelbörda.
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef Almega