Annons

Nödvändigt förändra PPM enligt plan

REPLIK. Tron på den befintliga finansmarknaden var stor i den kompromiss som på 1990-talet ledde fram till premiepensionen. Men PPM finns varken till för fondbolag eller riskkapitalister – systemets enda syfte är att skapa förutsättningar för högre pensioner. Samtidigt har kriminella aktörer täljt guld med täljkniv. Det är därför helt nödvändigt att systemet förändras i enlighet med det som vi politiskt enats kring i vår överenskommelse för högre och tryggare pensioner.

Fredrik Lundh Sammeli och Teresa Carvalho.
Fredrik Lundh Sammeli och Teresa Carvalho.

”Behåll fondtorget som det är” är budskapet från Företagarnas vd Günther Mårder med flera i ett debattinlägg på Di Debatt den 12 juni. Som skäl anges först och främst att ”riskkapitalförsörjningen hotas” med det utredningsförslag som nu finns framtaget.

Inlägget är häpnadsväckande historielöst; premiepensionen skapades nämligen inte för att vara till gagn för vare sig fondbolag eller riskkapitalister. Istället var enda syftet att gynna pensionsspararna. 

När premiepensionen infördes var det ett resultat av en politisk kompromiss. Dåtidens beslutsfattare ville öka pensionsspararnas pensionskapital genom att ta rygg på en, som man då trodde, fungerande fondmarknad. Detta inkluderade de kontrollmekanismer som redan fanns på plats på samma marknad. Därför skapades inte några särskilda kontrollmekanismer för att säkerställa att fonderna skötte sitt uppdrag. Istället blev det upp till respektive EU-lands motsvarighet till vår svenska finansinspektion att ha koll på det sistnämnda, och att fonderna skötte sig i enlighet med det så kallade UCITS-direktivet. Man fäste också stort hopp till att spararna skulle välja bort de fonder som presterade sämre än andra.

Vi vet nu resultatet. Det råder förvisso ingen tvekan om att värdeutvecklingen för de flesta premiepensionssparare varit god, detta gäller särskilt för dem som valt det så kallade ickevalsalternativet AP7 Såfa. Men med de där fungerande kontrollmekanismerna har det varit värre; kriminella eller oseriösa aktörer har snarare kunnat tälja guld med täljkniv om de lyckats lura till sig ett antal sparare. De rättsprocesser som Pensionsmyndigheten tvingats inleda för att få tillbaka bedragna sparares pengar har så här långt haft varierad framgång – trots att spararna bevisligen missgynnats av aktörernas upplägg och agerande. Ett stort antal sparare har dessutom år efter år haft kvar fonder med dålig avkastning. För detta ska inte spararna klandras, det är nämligen ett globalt problem att köpare av finansiella produkter sällan är tillräckligt kunniga om varan. Därför är det möjligt att ta ut höga avgifter samtidigt som sparare inte är benägna att lämna dåliga fonder. För att hantera denna realitet behöver staten ta ett större ansvar för premiepensionen, som är en form av tvångssparande. Annars kommer många svenskar få en lägre pension.

Situationen är som alla förstår ohållbar, och därför enades vi politiskt om att stöpa om premiepensionen i två steg. Dels genom ett första och snabbt åtgärdsprogram, ofta kallat steg 1, med omedelbara åtgärder för att få bort de ruttnaste av äggen från fondtorget. Här har mycket jobb lagts ned bara på att få bort kriminella aktörer. 

Dels genom ett mer omfattande andra steg med upphandlade fonder och där fokus istället kan läggas på att sortera bort fonder som kanske inte ägnar sig åt brottsligt beteende eller är oseriösa utan helt enkelt är dåliga på att generera den höga avkastning som pensionsspararna kan förvänta sig. För man måste fråga sig varför staten inom ramen för ett obligatoriskt pensionssystem ska erbjuda att välja bland fonder som kan förväntas prestera sämre än andra?

En utredning har tillsammans med de främsta experterna inom socialförsäkring, pension, upphandling och fondmarknaden utarbetat ett närmare förslag helt i linje med det beslut om fortsatt reformering vi enats om i Pensionsgruppen. Resultatet är ett gediget och genomarbetat förslag som en rad tunga remissinstanser i de väsentliga delarna ställt sig bakom, exempelvis Finansinspektionen, Pensionsmyndigheten, Konsumentverket, Ekobrottsmyndigheten, Sveriges Konsumenter, Inspektionen för socialförsäkringen, Statens tjänstepensionsverk, Riksgälden, Riksrevisionen, PRO, SKPF, Saco, London School of Economics, Massachusetts Institute of Technology och Umeå universitet. Andra såsom Sveriges domstolar, JO och JK har inte haft något att invända.

Vi menar att det utredningsförslag som vi beställt är ett nödvändigt steg för att på allvar skydda spararna mot dåliga och i förekommande fall kriminella aktörer. Förändringen är dessutom en framförhandlad kompromiss, och där direktiven till utredningen var tydliga utifrån det vi var överens om. Vi socialdemokrater, och många med oss, hade förvisso helst gått ännu längre och avskaffat fondtorget men som alltid har vi för avsikt att hedra ingångna kompromisser. 

Att det finns aktörer på fondmarknaden som ogillar förslaget går att begripa; är ett fondbolag inte tillräckligt bra riskerar det ju att inte bli utvalt till det framtida, upphandlade fondtorget. Därför finns det skäl att återigen påminna om att systemet faktiskt inte finns till för deras skull – det är helt och hållet till för spararna. 

Fredrik Lundh Sammeli
Teresa Carvalho
riksdagsledamöter (S) och ledamöter i Pensionsgruppen

 

Läs artikeln från Günther Mårder m.fl. här. 

Läs svar på denna artikel här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?