1515
Annons

Replik/snuset: En rökfri generation bär ett tungt ansvar

Helen Stjerna, generalsekreterare i ”Stiftelsen en rökfri generation”, gör en viktig iakttagelse i sin replik (DI 19/5): Cigarettrökningen följer socioekonomiska mönster. 

Däri har hon helt rätt. De med låg utbildning och låga inkomster röker i högre utsträckning än andra grupper. Det hänger samman med att en större andel i denna grupp, enligt Novus nya opinionsundersökning, felaktigt bedömer cigaretter och snus som likvärdigt hälsoskadliga. Att byta cigaretten mot snus blir för dessa grupper meningslöst. De som inte kan sluta utan ersättningsprodukt blir kvar i det livsfarliga rökandet.

Anledningen till att de inte vet att snuset är mindre skadligt är att skattefinansierade organisationer som Stiftelsen en rökfri generation underlåtit att tala om det för dem. Det borde vara ett tungt ansvar att bära.    

Sedan använder sig Stjerna fortfarande av en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) som till och med av en av rapportens egna experter dömdes ut som oseriös. Experten skrev i sitt utlåtande: ”Vid genomläsning av studien får jag av och till en vag känsla av att SBU opererar med asymmetriska evidenskrav – alltså att kraven på studierna samvarierar med riktningen på resultaten”. Det betyder att man tagit med den forskning som passat upplägget och gömt undan den som talat emot. Så låt oss hoppas att denna rapports återuppståndelse från det döda var av högst tillfällig natur.

Avslutningsvis så verkar Helen Stjerna leva i villfarelsen att vi i Snuskommissionen önskar rekrytera nya generationer snusare. Så är det inte. Snus är ingen hälsoprodukt. Vi vill bara bekämpa rökningen först, eftersom man riskerar att dö av den. Det hade känts naturligt att kunna dela den målsättningen med Stiftelsen en rökfri generation.  

Anders Milton, ordförande för Snuskommissionen, fd vd och ordförande för Läkarförbundet och tidigare regeringens psykiatrisamordnare

Kinna Bellander, ledamot Snuskommissionen, tidigare verksam på bland annat MTG AB och TV4

Karl Fagerström, ledamot Snuskommissionen, docent, forskare kring tobak och nikotin

Göran Johnsson, ledamot Snuskommissionen, fd ordförande för IF Metall, fd ledamot i Socialdemokraternas VU

 

 

 

 

 


Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?