1515
Annons

Replik: ”Reducera inte energifrågan till kärnkraft”

Elpriset rusar och energibehoven ökar. Men kärnkraft är inte lösningen på problemen, skriver Centerns energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Elpriserna dabbar just nu många hushåll kraftigt, vilket vi känner all sympati för. L jämför situationen med att vaska champagne på Stureplan. Underfundiga liknelser kan ibland vara ett bra sätt att beskriva komplexa situationer i ett enklare format. Men elkonsumtion är inte ett frivilligt val som man kan välja att vaska eller inte. Att laga mat till barnen efter skolan eller att tvätta fotbollsstrumporna är inte lyxkonsumtion.

I ljuset av de höga elpriserna anklagar Liberalerna regeringen för en undermålig politik. I samma veva blandar L än en gång in Centerpartiet med regeringsmakten. Man skulle kunna tro att L, som varit del av Januarisamarbetet de senaste åren, skulle ha bättre koll på hur ansvarsfördelningen sett ut. I energiöverenskommelsen, som C fortsatt står bakom, är direktiven tydliga. Inga statliga pengar till kärnkraften, men kärnkraften ska heller inte stängas ner till följd av politiska beslut. Kärnkraften har inte stängts ner för att något parti har haft den ambitionen, det har helt enkelt inte varit lönsamt att driva verksamheten vidare. Hela debattartikeln är i övrigt kliniskt ren från sakpolitiska förslag som hjälper mot de höga elpriserna i någorlunda närtid.

Centerpartiet har istället förslag som kan göra skillnad i närtid. Att hushålla med energin och öka energieffektiviseringen skulle kunna minska elpriserna på kort sikt. Här finns bland annat möjlighet för hushållen att spara stora pengar genom att installera smarta hem-applikationer som kan styra konsumtion mot el när den är billig. Installation av sådana applikationer bör inkluderas i det gröna avdraget tillsammans med rena energieffektiviseringsåtgärder. Elpriserna har blivit hoppigare, med väldigt låga priser vissa dagar för att öka markant andra. På lång sikt behöver vi lagra energi för att jämna ut denna ryckighet.

Vi ser att det finns mycket stor vilja att bygga ut mer elproduktion i Sverige. Inte minst i söder. Ansökningarna för att bygga havsbaserad vindkraft slår alla rekord. Solcellsinvesteringar hos både privatpersoner och företag slår rekord och viljan att effektivisera vattenkraften är hög om bara myndigheterna skulle följa lagstiftningen kring miljötillstånden.

Slutligen är vi övertygade om att vi egentligen vill samma sak. Både Centerpartiet och Liberalerna vill att Sverige ska växa, ställa om och minska utsläppen. För det krävs stora mängder el. Elproduktion som byggs ut snabbt, billigt och som kunderna vill ha. Låt oss lyssna på dem som efterfrågar elen. De tunga industrierna vill ha elen nu. De vill ha den till lägsta pris och deras kunder vill att den ska vara grön. Det är kraven vi politiker behöver leverera mot. 

Men istället reducerar Liberalerna tillsammans med M, KD och SD ständigt debatten till en fråga om kärnkraft. Och det börjar bli tröttsamt. Vi vet att partierna egentligen förstår att elförsörjning är större än enskilda produktionsslag, och borde visa det i sin argumentation. Det vore ett första steg om man på riktigt vore angelägen om att lösa de problem vi har.  

Rickard Nordin (C) Energi- och klimatpolitisk talesperson


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?