Hoppa till innehållet

Annons

Replik: ”Reducera inte energifrågan till kärnkraft”

Elpriset rusar och energibehoven ökar. Men kärnkraft är inte lösningen på problemen, skriver Centerns energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Elpriserna dabbar just nu många hushåll kraftigt, vilket vi känner all sympati för. L jämför situationen med att vaska champagne på Stureplan. Underfundiga liknelser kan ibland vara ett bra sätt att beskriva komplexa situationer i ett enklare format. Men elkonsumtion är inte ett frivilligt val som man kan välja att vaska eller inte. Att laga mat till barnen efter skolan eller att tvätta fotbollsstrumporna är inte lyxkonsumtion.

I ljuset av de höga elpriserna anklagar Liberalerna regeringen för en undermålig politik. I samma veva blandar L än en gång in Centerpartiet med regeringsmakten. Man skulle kunna tro att L, som varit del av Januarisamarbetet de senaste åren, skulle ha bättre koll på hur ansvarsfördelningen sett ut. I energiöverenskommelsen, som C fortsatt står bakom, är direktiven tydliga. Inga statliga pengar till kärnkraften, men kärnkraften ska heller inte stängas ner till följd av politiska beslut. Kärnkraften har inte stängts ner för att något parti har haft den ambitionen, det har helt enkelt inte varit lönsamt att driva verksamheten vidare. Hela debattartikeln är i övrigt kliniskt ren från sakpolitiska förslag som hjälper mot de höga elpriserna i någorlunda närtid.

Centerpartiet har istället förslag som kan göra skillnad i närtid. Att hushålla med energin och öka energieffektiviseringen skulle kunna minska elpriserna på kort sikt. Här finns bland annat möjlighet för hushållen att spara stora pengar genom att installera smarta hem-applikationer som kan styra konsumtion mot el när den är billig. Installation av sådana applikationer bör inkluderas i det gröna avdraget tillsammans med rena energieffektiviseringsåtgärder. Elpriserna har blivit hoppigare, med väldigt låga priser vissa dagar för att öka markant andra. På lång sikt behöver vi lagra energi för att jämna ut denna ryckighet.

Vi ser att det finns mycket stor vilja att bygga ut mer elproduktion i Sverige. Inte minst i söder. Ansökningarna för att bygga havsbaserad vindkraft slår alla rekord. Solcellsinvesteringar hos både privatpersoner och företag slår rekord och viljan att effektivisera vattenkraften är hög om bara myndigheterna skulle följa lagstiftningen kring miljötillstånden.

Slutligen är vi övertygade om att vi egentligen vill samma sak. Både Centerpartiet och Liberalerna vill att Sverige ska växa, ställa om och minska utsläppen. För det krävs stora mängder el. Elproduktion som byggs ut snabbt, billigt och som kunderna vill ha. Låt oss lyssna på dem som efterfrågar elen. De tunga industrierna vill ha elen nu. De vill ha den till lägsta pris och deras kunder vill att den ska vara grön. Det är kraven vi politiker behöver leverera mot. 

Men istället reducerar Liberalerna tillsammans med M, KD och SD ständigt debatten till en fråga om kärnkraft. Och det börjar bli tröttsamt. Vi vet att partierna egentligen förstår att elförsörjning är större än enskilda produktionsslag, och borde visa det i sin argumentation. Det vore ett första steg om man på riktigt vore angelägen om att lösa de problem vi har.  

Rickard Nordin (C) Energi- och klimatpolitisk talesperson

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera