1515

Replik: Polarisera inte digitaliseringen

Digitaliseringens konsekvenser väcker stundtals heta känslor, men vi har alla ett ansvar att inte bidra till polarisering i denna fråga. Det skriver regeringens utredare Anna Kinberg Batra i en replik på PRO:s oro.

Utredaren Anna Kinberg Batra under en digital pressträff för att presentera en nyhet om effekterna av digitaliseringen av betalningsmarknaden, den minskande kontanthanteringen och behovet av en e-krona.
Utredaren Anna Kinberg Batra under en digital pressträff för att presentera en nyhet om effekterna av digitaliseringen av betalningsmarknaden, den minskande kontanthanteringen och behovet av en e-krona.Foto:Jessica Gow/TT

Den 20 september skrev jag här på debattsidan om hur mer av vår vardag och ekonomi digitaliseras och att allt fler föredrar digitala betalsätt. När nya tjänster utvecklas och vi blir mer beroende av digitala system ställs höga krav på säkerhet, både i systemen och för den enskilde. Dessa frågor, bland många, utreds nu på regeringens uppdrag under min ledning, i form av Betalningsutredningen. Våra möjligheter att betala säkert och tryggt är helt avgörande i utredningen. Nyligen genomfördes, på utredningens uppdrag, en undersökning av svenska folkets betalvanor och attityder till utvecklingen på betalningsmarknaden. Där framgick tydligt hur dessa faktorer är avgörande även för svenska folkets förtroende för betalningssystemet. 

Vi har ägnat stora delar av våren åt dialog på olika sätt, bland annat i form av ca sextio unika möten med olika aktörer. Särskilt uppskattad är dialogen med organisationer som företräder grupper som kan möta hinder att betala digitalt, inte minst PRO och SPF Seniorerna. Jag välkomnar därför repliken som Christina Tallberg, ordförande för PRO, och tre medförfattare skrev: ”Oroande låsning vid digital välsignelse”. 

Men för det första har jag inte tagit ställning i de frågor som jag enligt direktiven ska utreda. Låsta uppfattningar kan säkert finnas hos andra, men alltså inte här. Utredningens förslag kommer först i november 2022. En fråga som jag inte ska ta ställning till är om kontanter ska få finnas kvar eller inte. För det andra ska jag ta ställning till vilka krav som behövs för att alla i samhället ska kunna genomföra sina betalningar. Det inkluderar förstås grupper som i dag lever i digitalt utanförskap. Därför skrev jag i artikeln att säkerhet måste prioriteras och tillgängligheten förbättras.

Digitaliseringens konsekvenser väcker stundtals heta känslor, men vi har alla ett ansvar att inte bidra till polarisering i denna fråga. Jag tror att vi kan vara överens om att Sverige och våra betalningssystem behöver både hög tillit och trygghet. Detta måste vara en av lagstiftarens viktigaste uppgifter och står i centrum för utredningen. 

Utredningen har bara börjat och jag och mina medarbetare ser fram emot fortsatta diskussioner med såväl seniorer som andra som berörs på olika sätt. PRO och andra organisationer är välkomna att fortsatt höra av sig. Och alla som vill, oavsett organisation, får gärna följa utredningens arbete på www.betalningsutredningen.se.

 

Anna Kinberg Batra

Regeringens särskilda utredare

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?