Replik: Miljön måste vägas mot andra mål

REPLIK. Vi är helt överens med Naturvårdsverket att vi ska värna miljön. Men repliken från Naturvårdsverket understryker tydligt att myndigheten endast prövar samhällets miljömål, men inte tar ställning till de övriga hållbarhetsmålen. Det är ju inte heller Naturvårdsverkets ansvar eller kompetens och borde balanseras av andra myndigheter som kan analysera de sociala och ekonomiska hållbarhetsmålen.  

Två av skribenterna, Nyamko Sabuni och Maud Olofsson.
Två av skribenterna, Nyamko Sabuni och Maud Olofsson.Bild:Erik Mårtensson och Janerik Henriksson

Det är också uppenbart att Naturvårdsverket inte gör några ekonomiska analyser där samhällskostnaderna för överklaganden, sena svar och utredningar vägs mot den eventuella miljönyttan. Det hållbara samhället bygger på en utveckling där miljö, ekonomi och människa beaktas som jämbördiga faktorer i allt beslutsfattande och i alla aktiviteter. Hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030 handlar till exempel om att ”verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor” (Mål 8) och också” verka för en inkluderande och hållbar industrialisering” (Mål 9).  Vi ser inte att Naturvårdsverket eller länsstyrelser i sina tillstånd redovisar sin hållbarhetsprövning av sociala och ekonomiska faktorer.

För ett hållbart Sverige ska vi värna miljön men också välståndsbyggandet och välfärden, inte bara i storstäderna, utan också på landsbygden. Det är därför som exempelvis investeringar i vindkraft och dess påverkan på miljön måste vägas mot nationellt uppsatta mål om mer förnyelsebar energi, mot möjligheten att skapa jobb och tillväxt på de småorter där investeringarna sker, mot investerares behov av att kunna räkna hem ett projekt etc. Detsamma gäller gruvor, turistanläggningar eller andra för samhället nödvändiga investeringar. Det är när man väger samman de olika effekterna på de olika hållbarhetsmålen som man får det långsiktigt hållbara samhället där människor både har något att leva för och leva av. I dag finns ingen organisation för att göra denna sammanvägda bedömning vare sig på regional eller nationell nivå. Det är därför vi menar att det är dags att ersätta Miljöbalken med en Hållbarhetsbalk som ger en total hållbarhetsbedömning till nytta för det goda samhällsbygget. 


Maud Olofsson, fd partiledare, entreprenör
Nyamko Sabuni, hållbarhetschef, ÅF 
Niklas Nordström, kommunalråd, Luleå
Per-Erik Lindvall, företagare
Göran Bäckblom, affärsutvecklare


Läs skribenternas första artikel här.

Läs Naturvårdsverkets inlägg här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Microsoft om storsatsningen i Sverige: ”Historisk digital acceleration just nu”

Microsoft ser en stark utvecklingspotential för digitala plattformar i Sverige – och öppnar inom kort tre nya datacenter för hållbara molntjänster här.

– Vi är just nu mitt uppe i den mest omfattande tekniktransformationen i mänsklighetens historia, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Microsofts tre nya svenska datacenter kommer vara bland de mest hållbara i världen när de står klara 2021. Redan från start kommer de att drivas med 100 procent förnybar energi. 

– Vi har tillsammans med Vattenfall utvecklat en modell för att säkra tillgången på förnybar el 24/7, där vi timme för timme kan följa energianvändningen. Dessutom ser vi till att avfallet hanteras cirkulärt, inklusive uttjänta servrar och annan hårdvara, säger Hélène Barnekow.

Datacentren blir världsledande när det gäller säkerhet och teknologi för hållbara molntjänster, kommer att ligga i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Där kommer de att möta upp den växande efterfrågan som finns från organisationer på tillgång till hållbara molntjänster med högre hastighet och tillförlitlighet.

Parallellt med detta görs också stora sociala satsningar på de orter där datacentren etableras.

– Vi satsar bland annat på att ge 150 000 svenskar tekniska kompetensutvecklingsmöjligheter under det kommande året, dels för att fler ska kunna arbeta med IT, dels för att göra det möjligt för fler att vara med på den digitala resan. Mycket av vår framtida livskvalitet hänger ju på vad vi kan ta till oss digitalt, exempelvis inom vård, skola och arbetsliv, säger hon.

Microsoft världsledande på mjukvarulösningar

Microsoft har sedan starten 1975 etablerat sig som pionjär och marknadsledare när det gäller mjukvarulösningar för produktivitet och kommunikation. De senaste åren har det skett en snabb och genomgripande digital transformation med en kraftigt ökande efterfrågan på snabba, säkra och hållbara molntjänster.

För Microsoft ligger fokus inte bara på att ta fram teknik och mjukvara, utan i ännu högre grad på att skapa hållbara och säkra digitala plattformar som kan användas både för storskaliga AI-lösningar till gränsöverskridande samarbeten.

– Sverige ligger långt framme när det gäller innovationer, hållbarhet och IT. Det finns dessutom en stark samverkanskultur. Det har varit viktiga faktorer för vår lokalisering av datacentren och kommer säkerligen också att bli framgångsfaktorer för nya spännande affärer och utveckling av nya arbetstillfällen, exempelvis inom spelindustrin men även inom mer traditionell industri, säger Hélène Barnekow.

Blir en pådrivande kraft

Sverigeetableringen är ett led i Microsofts satsning på att utveckla säkra och hållbara molntjänster för både stora företag, organisationer, offentliga aktörer och privatpersoner.

– Vi är mitt uppe i en digital transformation som för alltid kommer att förändra vårt sätt att verka och arbeta.  I den omställningen vill vi vara en pådrivande kraft och bidra till en positiv utveckling för individer, företag och samhällen, avslutar Hélène Barnekow.

Om Microsoft och hållbarhet 

Microsoft har länge haft en ambitiös hållbarhetsagenda och målen har steg för steg skruvats upp. Senast 2030 ska Microsoft vara koldioxidnegativt och 2050 ska företaget ha kompenserat för all koldioxidpåverkan sedan starten 1975.

Läs mer på: Hållbar digital transformation (microsoft.com)​​​​​​​ 

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?