Annons

Replik: Lotteriinspektionen måste börja följa lagen

REPLIK. I en replik på debattartikeln i Di från TU – Medier i Sverige och Branschföreningen för Onlinespel meddelar Statens Lotteriinspektion (GD Camilla Rosenberg och styrelseordförande Per Håkansson) att ”Medierna måste börja följa lagen”.

Per Hultengård och Gustaf Hoffstedt.
Per Hultengård och Gustaf Hoffstedt.

Riktigt så enkelt är det nu inte.

Den 1 januari 2019 förväntas en ny spellicensordning att gälla – öppen för alla, svenska som utländska, statliga som privata aktörer, som uppfyller vissa grundläggande villkor. Det statliga spelmonopolet upphör.

Det är bra och om detta är vi nog alla överens om. Det besynnerliga som hänt är dock att Lotteriinspektionen nu – med hänvisning till en föråldrad och obsolet lagstiftning – satt i gång en klappjakt mot framför allt landsortstidningsföretag och hotar dem med vitesförelägganden om hundratusentals kronor om de har fräckheten att publicera en endaste klickbar annons till ett utländskt spelbolag.

Och några ”klara besked” från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) kom inte i oktober 2017. Denna Lotteriinspektionens uppgift är anmärkningsvärd och vilseledande. Vad HFD beslutade var att inte lämna prövningstillstånd.

Det går inte att komma ifrån att det är märklig statlig styrning av fria medier som man iakttar när man läser Lotterimyndighetens ”överväganden” mot tidnings- och medieföretagen, där det på fullt allvar meddelas att det ”vid kontroll” av en webbsida ”påträffades klickbar grafik” (alltså en annons!) som – och här kommer det allvarliga – ”vidarebefordrar webbplatsbesökaren till ett utom landet anordnat lotteri”.

Men nu är det ju så att även Lotteriinspektionen måste följa lagen. Och till det hör att följa grundlagen.

De tilltänkta och generellt utformade vitesförelägganden som Lotteriinspektionen hotar med är inte förenliga med censurförbudet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Detta har gång efter annan klargjorts i rättspraxis. Och alla frågetecken kvarstår om spelmonopolets förhållande till unionsrätten.

Lagar och regler ska följas. Om det är vi överens. Och just därför är Lotteriinspektionens agerande mot tidningsföretagen ytterst anmärkningsvärt.


Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare, Branschföreningen för onlinespel
Per Hultengård, chefsjurist, TU – Medier i Sverige


Läs skribenternas första artikel här.

Läs Lotteriinspektionens svar här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera