1515

Replik: Kommunalt inflytande –men inget vindkraftsveto

REPLIK. Energimyndigheten och Naturvårdsverket har föreslagit att det kommunala vindkraftsvetot ska upphävas. Att en förening som vill stoppa vindkraft tycker annorlunda är lätt att förstå. Att samma förening påstår att vi saknar trovärdighet när vi för fram att vetorätten är rättsosäker måste kommenteras.

Bild:TT

En gruppering som kallar sig Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) vill att det så kallade kommunala vetot mot vindkraft ska behållas. Hållningen är knappast överraskande. Vetot är ett kraftfullt redskap i FSL:s och andra vindkraftsmotståndares händer.

Energimyndigheten och Naturvårdsverket föreslår att vetot ska upphävas och vi ger dem vårt helhjärtade stöd

Det är viktigt att påpeka att kommunen kan styra lokaliseringen av vindkraft via översiktsplaneringen, även om vetot tas bort. Kommunen har dessutom fortsatt en given roll som samtalspartner i den lagstadgade samrådsprocessen och en stark ställning som remissinstans i tillståndsprövningen.

I en replik i Di förklarar FSL att vi alla saknar trovärdighet i frågan. Med deras logik bör inte underleverantörer till vindkraftsindustrin, konstruktörer av vägar och betongfundament, elhandlare eller markägare uttala sig, eftersom de alla har intressen i vindkraftsindustrin. Elva advokatbyråer, som har pekat på att det kommunala vetot skapar rättsosäkerhet och godtycke, avfärdas med att de är ”uppdragstagare till vindkraftsindustrin”.

Var och en får bedöma rimligheten i detta. För att förstå FSL:s hållning underlättar det att veta att föreningens mål är att stoppa vindkraftsetableringar och synliggöra det de beskriver som ”den pågående och planerade klimatpolitikens generella biverkningar som miljöförstöring”. Ska man tro FSL hör förra årets energiöverenskommelse mellan S, MP, M, C och KD dit.

Expertmyndigheternas förslag är välmotiverat och angeläget. Vetorätten är rättsosäker, skapar oförutsägbarhet och bör upphävas.

Björn Rentzhog, vd och koncernchef, Persson Invest
Björn Risby, affärsområdeschef, Bergvik Skog
Mikael Källgren, affärsområdeschef, SCA Förnybar Energi
Svante Hagman, senior vice President, NCC
Per-Anders Bengtsson, advokat och partner, Advokatfirman Lindahl
Per Lindell, advokat och partner Advokatfirman Nordia
Johan Göthberg, advokat och partner Advokatfirman Vinge
Eric Ödling, advokat, AG Advokat
Kristina Forsbacka, advokat, Bird & Bird Advokat
Pia Pehrson, advokat och partner, Foyen Advokatfirma
Maria Paijkull, advokat och partner, Front Advokater
Mikael Berglund, advokat och partner, Fröberg & Lundholm Advokatbyrå
Bo Hansson, advokat och partner, Mannheimer Swartling Advokatbyrå
Tove Andersson, advokat och partner, Setterwalls Advokatbyrå
Rudolf Laurin, advokat och partner, Wistrand Advokatbyrå


Läs den ursprungliga debattartikeln från ABB, LRF, Energiföretagen och NCC här.

Läs repliken från Föreningen Svenskt Landskapsskydd här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?