1515

Replik: Förtroendet för domstolarna ett fundament i rättsskipningen

Domstolarna har en central roll i rättssystemet och förtroendet för domstolarna är därmed ett fundament i rättsskipningen. Arbetet för att upprätthålla det goda förtroendet, genom att föra en saklig debatt, har ett självklart fokus i vårt arbete.

På DI Debatt den 14 maj 2018 hävdas att förvaltningsdomstolarnas förtroende är ifrågasatt av advokater med inriktning på skattemål. Det rör bl a att domstolarna är partiska, att domarna är bristfälligt motiverade och att processen inte håller tillräckligt hög kvalitet. Detta är omfattande kritik som riktas mot förvaltningsdomstolarna och den ska tas på allvar. Samtidigt bör det beaktas att Sveriges Advokatsamfund har 5 400 verksamma ledamöter, 335 har svarat på den i debattartikeln hänvisade webbenkäten varav 85 advokater som arbetar med skattemål.

Jag kan inte underlåta att påpeka att enligt den refererade undersökningen har handläggningen av alla andra mål i förvaltningsdomstol lika gott betyg som handläggningen i allmän domstol. Vi ska dock inte fördjupa oss i statistiken, frågan om förtroendet för domstolarna är viktigare än så.

Sven-Åke Bergqvist och Carl Göransson för fram tre förslag till förändringar: 

1. Breddad rekrytering till förvaltningsdömandet. Detta har redan skett i ett antal år och är en pågående process. Domstolarna ser mycket positivt att på detta sätt bredda kompetensen hos sina domare. Både som domstolschef och ordförande i Domarnämnden skulle jag gärna se fler advokater som sökande till olika domaranställningar.

2. Det krävs en ökad specialisering i domstolarna. I samband med rekryteringar av domare är det numera allt vanligare att specialkompetens inom olika rättsområden tas upp redan i annonsen.

 3. Full ersättning vid vinst i skattemål. Detta är inte en fråga som domstolarna äger utan den ska riktas till lagstiftaren.

På förvaltningsdomstolarna står arbetet med att upprätthålla rättssäkerheten alltid i fokus. Även vårt arbete med att ytterligare fördjupa kunskaperna inom de rättsområden som domstolen arbetar med, att vidareutveckla domsskrivningen och arbeta för ett högt förtroende för domstolarna kommer att fortgå. 

Thomas Rolén

President Kammarrätten i Stockholm


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?