ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Replik: Ett svenskt medlemskap i Nato skadar Sveriges säkerhetspolitik

  • Foto: Henrik Montgomery

I en artikel i Dagens industri den 13 december argumenterar en grupp säkerhetspolitiska debattörer för att Sverige för sin egen och de baltiska staternas skull bör gå med i Nato. Resonemanget är felaktigt på en rad punkter.

För det första är deras premiss att Ryssland i något oklart läge skulle ha ett egenintresse att sätta i gång ett krig mot stater som är medlemmar i Nato och eller EU felaktig. Det finns inga som helst belägg eller indicier för att den ryska statsledningen skulle vilja starta ett krig mot västmakterna, vilket skulle få förödande konsekvenser för Rysslands ekonomiska återhämtning och för det ryska folket. Ryssland har, i motsats till tänkandet i Japan och i Tyskland på 1930-talet, tillräckliga landområden och resurser för att inte behöva eller vilja sträva efter andras territorier. Landet har också nog av erfarenheter av krig på rysk mark. 

För det andra, om den säkerhetspolitiska situationen i Europa ytterligare skulle försämras – och den är redan dålig till följd av den ryska konflikten med Ukraina, västmakternas sanktioner mot Ryssland, den historiskt betingade oron i Baltikum och Polen samt det amerikanska vapenskramlet – har Ryssland tillräckligt med defensiva resurser i sin försvarsmakt för att inte behöva, eller vilja, ta initiativet till ett nytt världskrig. 

För det tredje, Sverige har inga försvarspolitiska förpliktelser gentemot de baltiska staterna. Deras säkerhet tryggas av deras egen politik och deras medlemskap i Nato och i EU.

För det fjärde, om det otänkbara skulle inträffa och ett stormaktskrig mellan Ryssland och USA/Nato skulle utbryta i Europa, kommer det förvisso att beröra Sverige. Riktas i detta läge anfall mot Sverige måste vi räkna med utländskt stöd.  Ett sådant stöd kommer att vara beroende av de säkerhetspolitiska realiteterna och det strategiska tänkandet i Washington och i Bryssel, inte av det ena eller andra avtalet.

För det femte, det verkliga problemet i vårt säkerhetspolitiska närområde är den höga spänningsnivån grundad i den djupa misstron mellan Ryssland och västmakterna. Ett svenskt medlemskap i Nato ökar denna spänningsnivå ytterligare, eftersom den på rysk sida uppfattas som ett framflyttande av Natos positioner mot Ryssland. Detta är till nackdel för Sverige.

För det sjätte, den polariserade Nato-debatten i Sverige, den onyanserade inställningen till Ryssland, det ökade militära beroendet av president Trumps USA, oklarheterna om det svenska försvarets utformning, de olika signalerna från försvars- respektive utrikesdepartementet samt den tvehågsna svenska inställningen till den pågående förstärkningen av samarbetet mellan medlemsstaterna i Euro-zonen skapar osäkerhet om Sveriges säkerhetspolitik. Ingen kan i dag veta vilken politik vi i själva verket skulle föra om säg fem år, om vårt land skulle utsättas för allvarliga utmaningar. Ett land som Sverige behöver en säkerhetspolitik som är förutsägbar och omfattas av förtroende inom och utom landet. Den nuvarande osäkerheten skadar Sverige.  

Nej, Sveriges politik bör inte vara att bidra till att höja den militära spänningen i Östersjöområdet, utan stött av ett förbättrat territoriellt totalförsvar bör vi i samarbete med Finland och andra stater och organisationer verka för avspänning och samarbete mellan stormakterna och fredlig lösning av konflikter. Det är en politik som har starkt stöd i svensk nutidshistoria och hos den svenska befolkningen.  


Sven Hirdman, f.d. statssekreterare och ambassadör, författare till boken Sverige i stormaktspolitikens mitt, Hjalmarson & Högberg  


Läs debattinlägget om Nato här.        

Läs svar på denna replik från de 26 debattörerna här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.    

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer