Hoppa till innehållet

Annons

Replik: Det handlar om systemfel – inte avarter

Tiotusentals arbetskraftsinvandrare arbetar i Sverige utan säkerställda arbetsvillkor och försäkringar. Trots det anser Almega att systemet fungerar väl. I själva verket handlar det om ett systemfel, skriver Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Foto: Terje Bendiksby

Almega skriver på Di Debatt (11/1) hur medlemsföretagen stöttas när de vill ta in arbetskraftsinvandrare. Almega är en certifierad arbetsgivarorganisation som kan hjälpa företag att snabbt plocka in arbetskraftsinvandrare från tredje land. Handläggningstiden hos Migrationsverket kortas då från cirka fem månader till tio dagar.

Under denna korta period ska myndigheten granska anställningserbjudandet och se till att migranten får arbetsvillkor, lön och försäkringar som motsvarar svenska kollektivavtal eller branschpraxis. Almega menar att det här systemet fungerar bra, och att problemen som uppstår är ”avarter”. Detta är helt felaktigt. Problemen är dessutom mycket större än bara inom lågbetalda serviceyrken.

I vår rapport ”Legal handel av arbetstillstånd” visade vi att det varje år kommer cirka 7 000 arbetskraftsinvandrare till Sverige för att jobba inom ingenjörs- och datayrken. 3 av 4 är fortfarande anställda i tredje land och har kvar sina huvudsakliga försäkringar där, som pensions- och sjukförsäkringar. Migranterna saknar därmed svenskt försäkringsintyg, och Migrationsverket ställs inför att granska utomeuropeiska försäkringar – på tio dagar

Migrationsverket litar helt på den svenska arbetsgivaren och gör knappt ett försök att kontrollera att kraven uppfylls i det system som det själv byggt upp. De certifierade arbetsgivare vi intervjuat i vår rapport medger att de vare sig har tid eller kunskap att utföra en sådan granskning. En direkt konsekvens är att migranter utan svensk sjukförsäkring kan bli hemskickade till sitt hemland av den svenska arbetsgivaren efter 15 dagars sjukfrånvaro. Utan sjukförsäkring är det lätt att förlora jobbet i Sverige.

”Migrationsverket litar helt på den svenska arbetsgivaren och gör knappt ett försök att kontrollera att kraven uppfylls i det system som det själv byggt upp.”

Vi tvivlar inte på att det finns certifierade arbetsgivare som sköter sig, såsom arbetsgivarorganisationer som hjälper sina medlemsföretag. Men det finns andra certifierade företag som tar betalt för arbetstillstånd av migranterna själva.

Regeringen lade nyligen fram förslag om att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring, bland annat genom krav på bindande anställningsavtal. Vi tror att det kan göra systemet mer rättssäkert, men det är långt ifrån tillräckligt.

Systemfelet kan lösas genom något som Almega insiktsfullt är inne på – svenska kollektivavtal. Om migranten får en anställning som omfattas av svenska kollektivavtal är det möjligt att granska anställningsvillkoren i en snabb process. Kollektivavtalen utgör ett regelsystem som både fack och arbetsgivare har kommit överens om, vilket underlättar hanteringen på företagen samt uppföljning och efterlevnad.

Precis som de certifierade arbetsgivarna själva vittnar om är det omöjligt att granska villkoren för utomeuropeiska försäkringar på tio dagar. Omfattas inte anställningen av svenska kollektivavtal måste därför granskningen få ta längre tid, även om det kan dröja flera månader.

Skengranskningen av anställningsvillkoren måste upphöra. På den svenska arbetsmarknaden ska svenska villkor gälla.

 

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från OKQ8Annons

Stor satsning på publika snabbladdare: “Vi gör det enklare för elbilsförare i hela landet”

Sedan 2020 har antalet nyregistrerade elbilar nästan tredubblats. Och i takt med den fortsatta tillväxten ökar även behovet av laddlösningar kraftigt. För att öka tillgängligheten bygger OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, just nu ut Sveriges största publika nätverk för supersnabbladdning – ihopkopplat med ett enkelt och smidigt betalsystem.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

– Laddning har varit, och är till stor del fortfarande, en flaskhals då det tar tid att bygga ut det nationella elnätet. Men med vår stora satsning på svensk laddinfrastruktur, med nya generationens publika snabbladdare, gör vi det enklare för elbilsförare i hela landet, säger Svante Fredin, som är produktchef för e-mobility på OKQ8.

Genom den snabba utbyggnaden bidrar OKQ8 och Skellefteå Kraft också till minskade koldioxidutsläpp från transporter, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid.

– Tillsammans med våra olika samarbetspartners inom energilösningar har vi en stark drivkraft att förbättra och utveckla Sveriges infrastruktur. Det är viktigt för oss att vara proaktiva och kontinuerligt investera i grön teknik och samarbeten för att vara en relevant och konkurrenskraftig aktör i den elektrifierade framtidens fordonsmarknad.

Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.
Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.

Supersnabbladdare på 300 stationer

Sedan 2021 samarbetar Skellefteå Kraft och OKQ8 i en satsning på laddinfrastruktur som ökar tillgängligheten för elbilsförare i hela landet – genom 800 laddpunkter fördelat på 300 OKQ8-stationer till 2026. OKQ8 upplåter plats vid sina stationer och står för den smidiga betallösningen, medan Skellefteå Kraft investerar, driver och underhåller laddplatserna. Det innebär att de båda bolagen blir en av Sveriges ledande aktörer i den nya generationens publika snabbladdare.

Med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning kan föraren enkelt se var närmaste laddstation finns och om den är ledig. Det går även filtrera på olika typer av laddning.

– I dag finns mer än 1 200 laddstationer över hela Sverige knutna till appen, såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk, säger Svante Fredin.

Kortet knyter samman allt

Appen är kopplad till OKQ8:s unika helhetslösning där ett företagskort utgör själva navet. Kortet samlar alla drivmedelsköp, både flytande och el, och kunden får allt på en och samma faktura. Kortet kan dessutom användas på alla enheter, både på arbetsplatsen, hemma och på stationen.

– I och med att allt fler människor kommer behöva snabbladda sin elbil publikt är det viktigt att ha ett rikstäckande och etablerat nätverk av snabbladdare med ett enkelt och smidigt betalsystem. Det kommer att underlätta omställningen till elektrifierade fordon.

Bland de 1 200 laddstationerna som är knutna till appen OKQ8 Elbilsladdning finns också företag som vill att deras laddare på företagsparkeringen också ska vara öppna för allmänheten.

– Att sälja laddning är något som intresserar många företag. Därför har vi tagit fram en lösning som möjliggör det och säkerställer att det sker på ett skattemässigt korrekt sätt. Det enda företaget behöver göra är att bestämma hur deras laddare ska användas, vilka av sina laddare de vill ska vara öppna för allmänheten och vilket pris de vill ta för laddningen.

Läs mer om OKQ8:s publika laddning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera