Replik: Det behövs investeringar inte fler hindrande regler

DEBATT. Företagen utgör grunden för ett cirkulärt och hållbart samhälle samt skapar möjligheter till ökad miljö- och klimatnytta. 

Paradoxalt nog är ett av de största hindren den svenska miljölagstiftningen, skriver Lina Håkansdotter och Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv. 

SSAB:s hybrit:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.
SSAB:s hybrit:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.Foto:Henrik Montgomery/TT

Johanna Sandahl på Naturskyddsföreningen skriver den 1 april att föreningen ”jublade” när Klimaträttsutredningen tillsattes 2019. 

Även näringslivet hade stora förhoppningar på utredningen. 

Förväntningarna på företagens bidrag till att möta klimatutmaningarna är högt ställda. Det är också företagen som producerar de varor och tjänster som kan lösa problemen med växthusgasutsläpp och artutarmning. 

Därför är det så viktigt att varje politiskt initiativ som vidtas och varje reglering som införs stöttar investeringsviljan och inte motverkar den. 

I en nyligen presenterad rapport från Material Economics, ”Klimatnyttan av svensk export”, beräknas klimatavtrycket från svenska exportvaror. 

Analysen visar att de varor som exporteras från Sverige årligen hade gett upphov till hela 26 miljoner ton mer CO2 om de framställts i andra länder. Rapporten visar också att den redan stora klimatnyttan av svensk export kan år 2040 uppgå till hela 65 miljoner ton CO2 per år. 

Om det ska bli möjligt krävs emellertid investeringar på en nivå som aldrig tidigare skådats. Det rör sig om en snabb nyindustrialisering av Sverige, där förändringstakten måste öka märkbart jämfört med den som rått de senaste tre till fyra decennierna. 

Nyckelområden är ökat risktagande och snabb teknikutveckling, förnyade verksamhets- och miljötillstånd, utbyggnad av el- och annan infrastruktur, ett konkurrenskraftigt kraftsystem, styrmedel som gör ren produktion lönsam och att de första, avgörande investeringarna blir möjliga. 

Paradoxalt nog är ett av största hindren mot denna utveckling den svenska miljölagstiftningen, vilket även Klimatpolitiska rådet konstaterade i sin rapport för 2021. 

Dagens miljöbalk innebär inte bara att tillståndsprövningar tar för lång tid – lagstiftningen är så omfattande, krånglig och obalanserad att den behöver förändras. 

Därför hade näringslivet förhoppningen att Klimaträttsutredningen skulle kunna bidra till en behövlig reformering av miljöbalken.

Så blev det inte. 

Utredningen, liksom Naturskyddsföreningen, utgår från att många anläggningar inte vidtar åtgärder på klimatområdet och att staten därför måste driva på för att klimatmålen ska uppnås. 

Man bortser från redan existerande styrmedel och investeringar som finns på plats i dag, till exempel Hybrit, Northvolt, det kommande H2 Green med flera. 

Ingen av dessa investeringar har tillkommit som en följd av miljölagstiftningen. 

Utredningens förslag skulle innebära en ökad byråkratisering och detaljreglering som oundvikligen skulle medföra längre handläggningstider. 

Johanna Sandahl och Naturskyddsföreningen tycker dock inte att det är tillräckligt långtgående. Hon hävdar att 50 procent av utsläppen kommer från verksamheter som behöver tillstånd. Men merparten av dessa utsläpp kommer från ett mindre antal anläggningar där utsläppen beror på fysikaliska lagar. 

Hittills har det exempelvis varit svårt att producera stål eller cement utan att det uppstår CO2, men det är på väg att lösas med investeringar och ny teknik - inte tack vare miljöprövningen. 

Däremot skulle ett stort antal andra företag tvingas in i omprövningar där marginalnyttan skulle vara obefintlig, eftersom de knappt genererar CO2. 

Det Sandahl inte heller nämner är att en av de stora utsläpparna, trafiken, ytterst är helt beroende av tillståndsprocesser för att elektrifieringen ska kunna ske. 

Dessutom vill Naturskyddsföreningen införa tidsbegränsade tillstånd. Tanken är här att ett företag efter t.ex. 10 år kan bli av med sitt tillstånd. Frågan är vilka större investeringar som kommer att vidtas i ett sådant läge. Knappast något av de mångmiljardprojekt som annonserats på senare tid.

Företagens utveckling utgör grunden för ett cirkulärt och hållbart samhälle samt en möjlighet till ökad miljö- och klimatnytta, inte bara i Sverige utan också globalt. För att detta ska var möjligt behöver utveckling och mänsklig verksamhet ses som något positivt, som en förutsättning för en hållbar utveckling. 

Lina Håkansdotter, Chef, Avdelningen Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv samt expert i Klimaträttsutredningen

Nicklas Skår, Expert miljöjuridik, Svenskt Näringsliv

Läs debattartikeln från Svenska Naturskyddsföreningen här.

 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?