Replik: Det behövs en riksbankschef med auktoritet och integritet
Debattörerna missar de viktigaste egenskaperna för en riksbankschef: att ha både auktoritet och integritet och därigenom kunna stå upp för bankens oberoende, skriver Carl B Hamilton.
Visserligen frånträder inte Stefan Ingves sitt nuvarande chefskap förrän vid årsskiftet 2022/23 men riksbanksfullmäktige – som sållar bland tänkbara kandidater och fattar beslutet om ny riksbankschef – får sannolikt delvis en ny sammansättning efter valet i höst, baserad på den nyvalda Riksdagens sammansättning.
Beslutet om ny riksbankschef bör inte fattas av sittande riksbanksfullmäktige kort tid innan det nya fullmäktige valts och konstituerat sig, vilket sker i september/oktober i år. Den nuvarande ordföranden, Susann Eberstein, bör i god tid förtydliga hur man i ledningen för dagens riksbanksfullmäktige tänker om övergången till ny riksbankschef eller eventuella planer på ett omförordnande av Stefan Ingves.
Urwitz och Viotti listar kunskap och erfarenheter som de menar att en riksbankschef bör ha: gedigen erfarenhet av att ha hanterat finansiella kriser, förhandlingar och internationellt ekonomiskt samarbete, en god förmåga att kommunicera med den finansiella marknaden, ett inkluderande ledarskap och en icke-dominant personlighet.
Allt detta krävs, men de två författarna missar de kanske viktigaste egenskaperna för en riksbankschef: att ha både auktoritet och integritet och därigenom kunna stå upp för bankens oberoende.
Enligt riksbankslagen får riksbankschefen och andra ledamöter av Riksbankens ledning ”inte söka eller ta emot instruktioner när de fullgör penningpolitiska uppgifter”. Det finns sålunda gott stöd i lagen för att kunna stå emot utomståendes påtryckningar. Det gäller att också göra detta i praktiken. Med ledande makthavare.
Själv har jag ingen favorit till chef, utan efterlyser en riksbankschef med auktoritet och integritet. En svag riksbankschef vore däremot en fara, hur formellt välmeriterad och erfaren hen än är.
Carl B Hamilton
Tidigare statssekreterare i finansdepartementet, ledamot av riksdagens finansutskott, och riksbanksfullmäktige.
Innehåll från SkandiaAnnons
Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.
Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.
I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.
– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.
Smart hälsoarbete
– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.
Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.
– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.
Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.
Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.
– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.
I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.
Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:
Tjänstepension – viktigt för din framtid
– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.
Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen
– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.
Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut
– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.
Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående
– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).
Sjukförsäkring – för att öka din trygghet
– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.
Vårdförsäkring – för snabb vård
– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.
Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.