Hoppa till innehållet

Annons

Replik: Den grönblå majoriteten elektrifierar Stockholm

På Di Debatt 15/1 gör Emelie Bjuggren (S) sitt bästa för att så tvivel kring Stockholms stads arbete för elektrifiering. Det är ingen enkel uppgift. Den grönblå majoritetens samarbete med energi- och mobilitetsbranschen är resultatet av genomtänkt politik.

Den grönblå majoritetens insatser för elektrifiering är historiskt ambitiösa. Det är klart att oppositionen blir nervös, skriver Anna König Jerlmyr (M) och Daniel Hellden (MP).
Den grönblå majoritetens insatser för elektrifiering är historiskt ambitiösa. Det är klart att oppositionen blir nervös, skriver Anna König Jerlmyr (M) och Daniel Hellden (MP).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraternas kritik bygger i hög utsträckning på en oro för elnätets leveransförmåga. Stockholms snabba elektrifiering av fordonsflottan kräver mycket riktigt elektricitet – i synnerhet i form av ökad överföringskapacitet. Det är lyckligtvis ingen nyhet.

I frågan om laddinfrastruktur är det som kallas för lastbalansering helt centralt. Med hjälp av smarta laddstolpar kan befintlig elkapacitet balanseras mellan olika bilar och prioriteras till de fordon som har störst behov. Genom vehicle-to-grid-system kan fulladdade bilar i sin tur hjälpa till att ladda andra fordon och stabilisera nätet. 

För att främja nya affärsmodeller och smartare elnät måste Sveriges ellagstiftning bli mer tillåtande. Bland annat behöver det bli möjligt att långsamladda bilar i redan befintliga installationer, till exempel genom att ansluta laddinfrastruktur till belysningsnätet. Förslag till sådana lagändringar väntar just nu på Anders Ygemans (S) bord.

För att förebygga effektbrist i ett bredare perspektiv bedriver det grönblå styret politik för att producera mer lokal energi och effektivisera energianvändningen i Stockholm. Planeringen är i full gång av ett nytt utsläppsfritt kraftvärmeverk i Lövsta. De närmaste tre åren ska vi även fördubbla stadens produktion av solel. Stockholm badar i grön energi.

Vid större renoveringar av stadens fastigheter passar vi på att energieffektivisera dem och med smarta digitala verktyg gör vi det lättare att minska energiförbrukningen. Nya tekniker möjliggör även lagring av överskottsel, exempelvis från en byggnads solceller. Ju bättre vi använder Stockholms energi, desto enklare blir elektrifieringen.

För att ytterligare minska belastningen på elnätet jobbar vi ihärdigt med att fasa över fastigheter i stadens bestånd från elvärme till fjärrvärme. Bland nybyggnationen i staden ansluter hela 95 procent till fjärrvärmenätet. Socialdemokraternas påstående om att vi aktivt skulle främja el för uppvärmning går inte att ta på allvar.

Kanske består den verkliga politiska skillnaden i att den grönblå majoriteten bejakar en innovativ energipolitik. Vi vill fortsätta att utveckla framtidens byggande och klimatsmarta lösningar där såväl solenergi som andra energilösningar testas på plats. Klimatet vinner knappast på att Stockholm helt låser fast sig i en enskild grön energilösning.

Bjuggren (S) avslutar sin text med att slå ett slag för att börja mäta använd energi istället för köpt energi. Problemet är att Boverket och SKR såväl som stadens egna experter konstaterar att det idag inte finns något precist sätt att mäta använd energi, utan att behöva göra omfattande antaganden. Det skulle Socialdemokraterna veta, om de på allvar var engagerade.

Ingen är intresserad av att köpa grisen i säcken. När marknadsledande företag ingår samarbeten med oss är det för att vi förmår leverera. Den grönblå majoritetens insatser för elektrifiering är historiskt ambitiösa. Det är klart att oppositionen blir nervös.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd Stockholms stad

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera