1515

Replik: Därför är kärnkraften på tillbakagång

Sara Skyttedal efterlyser ”en offensiv från kärnkraftens vänner ”. Men den offensiven pågår redan, dagligen. Och har pågått i årtionden, skriver författaren och journalisten Åsa Moberg. 

Bilden av kärnkraft som en teknik på tillbakagång är sann, oavsett hur ofta förespråkarna räknar upp länder som i deras drömmar satsar på kärnkraft.  Enligt Skyttedal handlar det om USA, Japan, Polen, Finland, Frankrike och Tjeckien. Märkligt nog nämner hon varken Ryssland eller Kina, som annars alltid brukar hamna högt på listan.

Många decennier med planer på tiotals nya reaktorer under byggnad i världen har inte avsatt några spår i siffran på antalet nya reaktorer i drift. Den sjunker obönhörligt, liksom kärnkraftens andel av världens elproduktion.

Utbyggnaden i USA kom aldrig igång efter Harrisburgolyckan och kärnkraften i Japan lär inte hämta sig efter Fukushima. 1980-2015 följde jag utbyggnaden i detalj. Då hade Polen alltid planer på att i en nära framtid påbörja landets första reaktor och Kinas femårsplan brukade omfatta 40-60 nya reaktorer. Där kom till slut en ganska blygsam utbyggnad, som har kommit av sig de senaste fem åren. Konkursen 2017 för reaktorleverantören Westinghouse blev ett hinder både i USA och Kina. Avfallsfrågan är fortfarande olöst.

Atomvapnen, den militära nyttan, är fortfarande förklaringen till att det alls finns civil kärnkraft. Segrarmakternas förbud för Västtyskland att inneha kärnvapen är förklaringen till att Tyskland kunnat inta en så självständig hållning i frågan om avveckling, en begriplig och klok linje. Dock spelar politiken inte längre någon roll. De ekonomiska riskerna gör kärnkraftenen omöjlig för kommersiella aktörer på energimarknaden.

Åsa Moberg

Författare och journalist


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?