1515

Replik: Aktiebolagslagen kolliderar med hållbarhetsmålen

DEBATT. Samhällets hållbarhetsmål är alltså inte bolagens mål och får inte heller bli det. Det skriver Tractions ordförande Bengt Stillström.

Foto:Jan Collsiöö

Sussi Kvart har i DI på Debattsidan skrivit klokt och läsvärt om bolagsstyrning med avseende på hållbarhet. Och hur viktigt det är att ta med hållbarhetsfrågorna för bolagens långsiktiga lönsamhet.

Men hon tar inte upp målkonflikten mellan bolagens lönsamhet och samhällets hållbarhetsmål, utan rekommendationer ägare och styrelser att ställa upp hållbarhetsmål och skarpa direktiv för bolagets ledningar som de skall utvärderas mot.

Det här stämmer väl överens med idén om intressentmodellen. Den vill ålägga bolagen att balansera sina aktiviteter så att verksamheten skall uppfylla flera olika intressenters mål. Men man säger aldrig hur dessa mål skall vägas mot varandra, när de står i motsats till varandra.  Och då blir det omöjligt att mäta resultatet mot målen. Det går helt enkelt inte att styra mot mål som är motstridiga. 

Detta har våra lagstiftare klokt nog insett och därför har man i Aktiebolagslagen reglerat frågan. Det utgör också grunden för bolagens möjligheter att finansiera sin verksamhet i kapitalmarknaden. Utan Aktiebolagets uttalade syfte att ge vinst till fördelning mellan aktieägarna skulle hela fundamentet för bolagsstyrning förloras.

Samhällets hållbarhetsmål är alltså inte bolagens mål och får inte heller bli det. Hållbarhetsmålen som samhället vill uppnå måste man nå med lagstiftning och skatter.

Skulle ägarna helt eller delvis vilja frångå vinstsyftet måste de ändra bolagsordningen och ange dessa syften och ange hur nettotillgångarna skall fördelas vid likvidation av bolaget. 

Organisationer som inte har vinstsyfte kan bedriva verksamhet i aktiebolag med vinstsyfte. Sedan kan de använda den utdelade vinsten för andra syften. Det är så de praktiskt löser problemet.  Precis som alla aktieägare. Så gör även samhället med offentligt ägda bolag. 

Det vore mycket olyckligt om vi övergav den strikta ordningen och syftet med bolagens verksamhet. De skulle inte gå att styra längre. Och vem skulle investera i dem?

Så länge man inte bryter mot vinstsyftet finns stora möjligheter att ge bolaget alla möjliga råd och anvisningar för att dirigera och leda det. Inom de beslutsordningar som finns. Men att uppmana noterade bolag att anamma andra syften är också en direkt uppmaning att bryta mot lagen. 

Det vore inte hållbart att överge vårt bolagssystem och försöka ålägga bolagen att anamma och styras efter samhällets hållbarhetsmål. De finns för övrigt inte heller i användbar, konkret och relevant form, men det är en annan fråga.

Bengt Stillström

Styrelseordförande i Traction.

Läs Sussi Kvarts replik här.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?