Annons

Regeringens livlina till företagen brast

DEBATT. Möjligheten att få retroaktivt anstånd med skatter har blivit mycket mindre värd genom ett beslut av Skatteverket. Momsinbetalningar i januari går nu inte att få anstånd för. Men det är ju i januari de stora beloppen finns, konstaterar Fabian Bengtsson, Företagarna.

ÖDE. Gamla stan i Stockholm, april 2020. Att möjligheten till retroaktivt skatteanstånd inte längre gäller januari har försämrat värdet av just den krisåtgärden, anser skribenten.
ÖDE. Gamla stan i Stockholm, april 2020. Att möjligheten till retroaktivt skatteanstånd inte längre gäller januari har försämrat värdet av just den krisåtgärden, anser skribenten.Foto:Janerik Henriksson/TT

I stormens epicentrum står besöksnäring, hotell och restaurang, och nu även sällanköpshandel. Som företagare är det en sak som är avgörande för att man inte skall gå i konkurs intäkterna försvinner och man enbart sitter med kostnader, nämligen att säkerställa likviditet.

Merparten av regeringens krispaket har haft som syfte att skapa kortsiktig likviditet genom lån för företag som befinner sig i stormens öga. Ett av de första förslagen var att företagare skulle kunna retroaktivt ansöka om anstånd av skatte- och avgiftsinbetalningar som skett från januari 2020. Anståndet innebär ett kortsiktigt uppskov på upp till tolv månader för inbetalda skatter och avgifter för perioden januari-september 2020.

På regeringens hemsida står: ”Den 26 mars och den 3 april beslutade riksdagen om regeringens förslag om att företag ska kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år. Målet är att snabbt och i en betydande omfattning stärka företagens likviditet – i hela företagssektorn.”

Det brukar sägas att det svåra inte är att komma på en idé, utan att genomföra den, och det är just det som brister i frågan om anstånd av skatteinbetalningar. Skatteverket tolkar regelverket på ett sätt som inte skapar de förutsättningar som vi utgår från var ambitionen – att från statens sida hjälpa företag att tillfälligt få ett tillskott av likviditet för att klara den kris vi nu går igenom.

En av de branscher som nu står inför motsvarande utmaningar som besöksnäringen är sällanköpshandeln. Enligt Svensk Handels julrapport 2019 bidrog svensk detaljhandel med 310 miljarder kronor till statskassan under 2019. Specifikt för december bidras det med 31 miljarder kronor, framför allt genom momsintäkter, som för sällanköpshandeln uppgår till 25 procent av försäljningsvärdet. Julhandeln är en oerhört viktig period för samtliga detaljhandlare, det uppskattas att över 10 procent av årets omsättning skapas under julhandeln och många är helt beroende av den högre försäljningen under julhandeln för att klara sin knappa lönsamhet under resten av året. Staten går inte lottlös i julhandeln, utan gynnas av den ökade försäljningen genom högre moms- och skatteintäkter.

Moms inbetalas i de flesta fall månaden efter att försäljning genomförts, vilket innebär att julhandelns moms inbetalas i januari.

Problemet som nu uppkommit är att Skatteverket tolkar lagtexten som att redovisningsperiod och inbetalningsperiod är olika månader vid ansökan om anstånd med skatteinbetalningar. Detta innebär att företag som de facto har inbetalat moms i januari inte kan begära anstånd för det momsbeloppet, då det härrör från affärer under december och därigenom tidigare redovisningsperioder. Denna tolkning går helt i strid med den avsikt som lagen har.

Skatteexperter från meriterade revisionsbyråer har också gjort bedömningen att om företaget har betalat in moms i januari bör det inrymmas i möjligheten till anstånd. I regeringens motiv till det utökade anståndet har det från första början kommunicerats att syftet är att stärka företagens likviditet i kris, genom att ge möjlighet att få skatt som betalats in under januari-mars återbetald. För sällanköpshandeln sker den största momsinbetalningen per år i just januari till följd av julhandeln. Skatteverkets tolkning medför att regeringens ambition om att i en betydande omfattning stärka företagens likviditet via anstånd nu faller bort. Att i stället söka anstånd för momsinbetalningar i mars 2020 hjälper föga: som om det inte vore tydligt nog är det just i mars som krisen slog till för sällanköpshandeln – med följden ingen omsättning, ingen moms och därmed ingen mening att begära anstånd. Det kan väl knappast ha varit avsikten?

Är det verkligen rimligt att skicka ut en livlina till Sveriges företag, för att sedan förklara att stora grupper inte får använda den? Nu är det upp till bevis – gör om och gör rätt och det omgående.

Fabian Bengtsson, ordförande, Företagarna

 

Läs replik från Skatteverket här.

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?