Annons

Regeringen måste vakna och presentera nytt krispaket

DEBATT. Det krispaket som den svenska regeringen och dess samarbetspartners presenterat för att hjälpa företag som nu slåss för sin överlevnad är knappt värd sitt namn. I jämförelse med andra länder är Sverige i detta avseende sämst i klassen, anser Johan Andersson, vd Mellby Gård AB.

KRISPAKET. Presskonferensen den 16/3 där regeringen och samarbetspartierna presenterade åtgärder för att hjälpa företag under coronakrisen.
KRISPAKET. Presskonferensen den 16/3 där regeringen och samarbetspartierna presenterade åtgärder för att hjälpa företag under coronakrisen.Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow

Vi befinner oss sedan lite mer än en vecka i den största krisen Sverige har upplevt i modern tid. Människor uppmanas att stanna hemma, att undvika sammankomster med andra människor och särskilt att undvika kontakt med äldre. Det må vara den korrekta vägen framåt ur epidemiologisk synpunkt. Vi får lita på att vår statsmakt inhämtar direktiv från experter och att de således tar välinformerade beslut om hur smittspridningen begränsas.

Samtidigt skapar denna nya samhällsordning monumentalt negativa konsekvenser för vår ekonomi. Hela branscher, inte bara enskilda företag, slåss nu för sin överlevnad. Av den anledningen presenterade regeringen i måndags (16/3) ett ”krispaket”. Jag sätter ordet inom citationstecken, för det är ett krispaket som knappt är värt namnet.

Ganska snabbt stod det klart att Svenska staten presenterar ett ”krispaket” som, i jämförelse med andra europeiska länder, är sämst i klassen. Jag ska dock vara tydlig; nej, jag har inte studerat hur vartenda europeiskt land har handskats med den här krisen, men utifrån de tiotal jag har blivit informerad om och kollat upp i någorlunda detalj så har samtliga länder presenterat ett krispaket som de facto är långt bättre än Sveriges lösning.

I Sverige ska arbetsgivaren enligt krispaketet betala, som lägst, halva lönen för en person som måste permitteras till noll i arbetstid. Som för övrigt är en absolut förutsättning för att ett företag ska överleva i branscher som hotell, restaurang och handel. Hur ser det då ut i andra länder? I Norge tar staten nära 100 procent av lönekostnaden. I Danmark 75 procent. Jag stannar jämförelsen vid våra skandinaviska grannländer, men varje rapport jag hör från medarbetare, i exempelvis Sydeuropa, gör gällande att flera stater står för lönekostnaden i klass med dansk karaktär eller mer.

Vårt så kallade krispaket visade tidigt på ett gap gentemot omvärlden. Och vad som värre är att ju fler dagar som passerar, desto större blir gapet. Det beror dels på att fler och fler läser det finstilta i Sveriges krispaket, så som med den dyra räntan och det faktum att flertalet aktörer inte kan dra nytta utav korttidspermitteringsförslaget, dels också för att andra länder nu kommer med ännu kraftfullare åtgärder medan ytterligare åtgärder från svenska regeringen lyser med sin frånvaro. När detta skrivs har Danmark precis presenterat ett kraftfullt förslag om att, utöver ovan nämnda lönekompensation, dessutom täcka fasta kostnader för handlare. Vi pratar alltså om exempelvis hyres- och leasingkostnader som danska staten står för med upp till 80-100 procent utifrån olika kriterier. Här pratar vi om ett krispaket värt namnet.

Svenska regeringen måste nu vakna och rätta till sina misstag från förra helgens överläggningar och snart – väldigt snart – presentera ett krispaket som på riktigt räddar företagen och dess anställda. Tiden rinner ut och de nyheter som redan börjat skölja över oss med konkurser och varsel – till skillnad från permitteringar i våra grannländer – kommer tyvärr att accelereras i rask takt under de kommande dagarna. Med tanke på den massarbetslöshet som nu skapas kommer historiens dom att vara hård mot den Svenska regeringens undermåliga krishantering.

Johan Andersson, vd Mellby Gård AB

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera