1515

Regeringen är naiv om Kina

DEBATT. Under torsdagen frågas UD-företrädare ut i riksdagen om bland annat Gui Minhai-affären. Oklarheten om Sveriges agerande bidrar till skadlig osäkerhet om Sveriges förmåga att stå upp för svenska intressen i relation till Kina, skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark, Moderaterna.

FEL RIKTNING. Förhoppningen har länge varit att Kinas ekonomiska utveckling skulle föra landet i liberal-demokratisk riktning. I stället fick vi kinesisk AI-teknologi som kombinerar ansiktsigenkänning med övervakningskameror i ett socialt och politiskt kontrollsystem, skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark.
FEL RIKTNING. Förhoppningen har länge varit att Kinas ekonomiska utveckling skulle föra landet i liberal-demokratisk riktning. I stället fick vi kinesisk AI-teknologi som kombinerar ansiktsigenkänning med övervakningskameror i ett socialt och politiskt kontrollsystem, skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark.

År 2030 kommer världens största ekonomi för första gången i modern historia inte vara en demokrati. Eller ens en riktig marknadsekonomi. Trots det har Sverige aldrig skaffat sig ett genomtänkt förhållningsätt till det Kina som nu påverkar världen allt mer. Men frågan kan inte längre vänta. Sverige – men även EU – behöver ersätta fromma förhoppningar med en bred och djup Kinastrategi.

När Sovjetunionen föll fanns det stora förhoppningar i väst om att även Kina skulle utvecklas mot liberal demokrati. Att internet skulle krossa censuren. Och att den växande medelklassen och fördjupade ekonomiska integrationen skulle leda till politiska förbättringar. I stället fick vi kinesisk AI-teknologi som kombinerar ansiktsigenkänning med övervakningskameror i ett socialt och politiskt kontrollsystem.

Kina är ett statskapitalistiskt land där staten och företagen går långt in i varandra. Politiska, ekonomiska och militära verktyg koordineras för att säkra det kinesiska kommunistpartiets inflytande. Den kinesiska statsledningen förhåller sig inte till internationella spelregler så som västerländska demokratier.

Sanningen om Kina är verkligen dubbel. Världen ska välkomna att Kina deltar i världsekonomin. På flera områden är den ekonomiska, tekniska och vetenskapliga utvecklingen djupt imponerande, och ställer väst inför svåra frågor om våra egna samhällens skick. Den amerikanska västkustens teknologijättar och start-ups får allt hårdare konkurrens från sina kollegor på den kinesiska östkusten.

Men Kina har inte bara blivit en ekonomisk supermakt, utan också en politisk och militär. I Sydkinesiska sjön agerar Kina mot andra länder i strid med folkrätten. Det politiska självförtroendet och den utrikespolitiska aktivismen ökar – ofta i kombination med hot och uppmuntran. Kommersiella förvärv blir en del av geopolitiken.

Allt detta måste få konsekvenser för hur Sverige och andra västländer förhåller sig till Kina. Inte minst för att det i sin tur påverkar hur Kina kommer agera mot oss. Kina kan inte i längden tillåtas agera hos oss med helt egna spelregler.

I sin utrikesdeklaration nämner regeringen knappt Kina över huvud taget. Inte heller i förra årets. Denna ovilja att ta en av vår tids viktigaste internationella frågor på allvar duger inte.

Det enda regeringen gör, är att gång på gång komma med luftiga besked om en framtida Kinastrategi. Men om inte Sverige har en genomtänkt helhetssyn på våra relationer med Kina så kommer både vi och EU att fatta dåliga beslut.

En nu högaktuell fråga gäller hur och varför Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt efter bara två och ett halvt år har lämnat Peking, och därefter själv eller på någons uppdrag har medverkat till ett antal oklara möten om den fängslade svensken Gui Minhai. Varför och på vems uppdrag måste offentliggöras.

I dag träffas UD och riksdagens utrikesutskott. Moderaterna kommer fortsätta kräva klarhet från utrikesministern. Oklarheten om Sveriges agerande bidrar till skadlig osäkerhet om Sveriges förmåga att stå upp för svenska intressen i relation till Kina.

Moderaterna kräver en genomtänkt svensk Kinastrategi. Den måste täcka minst fem områden:

- Europeiskt agerande. Det är helt avgörande att en svensk Kinastrategi blir en del av en gemensam europeisk strategi. EU måste agera enat och arbeta solidariskt för att motverka tryck mot enskilda länder. Detta bör bli en svensk prioritering i EU. Även USA och EU behöver samverka och ha ett gemensamt förhållningssätt. Att USA nu höjer tonläget mot Kina bör inte avfärdas som del av administrationens intresse för tullar och protektionism.

- Utländska direktinvesteringar. Det behövs ett regelverk för att kontrollera och ytterst stoppa utländska direktinvesteringar i vital svensk infrastruktur, som kan skada svensk och europeisk säkerhet. Vi måste också agera med andra medel där kinesisk teknologi kan påverka vår säkerhet: Australien har förbjudit telekomföretagen Huawei och ZTE från att delta i deras 5G-utbyggnad. Företagen har alltför starka kopplingar till den kinesiska staten och anses utgöra risk för nationell säkerhet. Flera andra länder gör samma sak. Sverige måste snabbt få egen lagstiftning på plats.

- Förhindra intellektuell stöld. Svenska företag har länge varnat för kinesiskt industrispionage. Dataintrånget Cloud Hopper är det mest kända fallet, men långt ifrån det enda. Vi måste skydda svenskt näringsliv i allmänhet, och innovativa techbolag i synnerhet. Moderaternas förslag om ett nytt cybercentrum med FRA som huvudman vore ett viktigt steg för att stärka cybersäkerheten hos såväl offentliga som privata aktörer och för bättre samarbete med andra länder i samma situation.

- Starkare reciprocitet. EU måste tillsammans med USA och andra likasinnade länder öka pressen på Kina att öppna sina marknader. Kinesiska företag i våra länder måste granskas med samma måttstock som våra egna vad gäller konkurrens, subventioner, ägandeförhållanden och korruption. Frihandeln måste vara dubbelriktad.

- Stärk kunskapen om Kina. En Kinastrategi behöver bidra till att även universitet och högskolor, myndigheter och Business Sweden ökar kunskapen om Kina och i det kinesiska språket. Fler måste helt enkelt kunna något om världens största land, världens snart största ekonomi och världens första ekonomiskt riktigt framgångsrika diktatur. Vi behöver fler svenska Kina-forskare och kinesisktalande studenter.

Till skillnad från Sovjet blev Kina en del av den globala ekonomin. Världens största exportland rymmer nu tolv av världens 100 högst värderade företag. Hundratals miljoner människor har fått det bättre sedan Deng Xiaoping inledde reformerna 1978. Det är bra både för vanliga svenskar och för vanliga kineser.

Men vi i Sverige får inte vara naiva – varken ekonomiskt, säkerhetspolitiskt eller humanitärt. Det handlar ytterst om den liberala, demokratiska världsordningens framtid, om europeisk konkurrenskraft och om Sveriges förmåga att stå upp för svenska medborgares rättigheter.

Ulf Kristersson, partiledare (M)

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)


Innehåll från Software AGAnnons

Digitalisering är en nyckelfaktor för lyckad grön omställning

Hållbarhetsfrågan angår oss alla, och i bransch efter bransch ställs allt högre krav – från såväl konsumenter som investerare. Det globala mjukvaruföretaget Software AG ser hur digitaliseringen kommer spela en stor roll i samhällets gröna omställning. – Genom att samla och analysera data kan vi hjälpa företag att skapa hållbara lösningar gentemot sina kunder, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics, Software AG.

Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen har lyft upp miljöfrågan på agendan och fått en hel värld att påbörja en omfattande transformation. 

– Alla pratar om hållbarhet, det är en självklarhet idag. Kunder och konsumenter sätter press, investerare sätter press och för den yngre generationen är gröna värden essentiellt när man väljer arbetsgivare. Företag tar hjälp av organisationer för att bli mer hållbara, det är inte bara ett måste för klimatets skull, men också ur affärssynpunkt för att fortsätta vara konkurrenskraftig idag, säger Josephe Blondaut, Product marketing and Sustainability expert, Software AG.

Erbjuder ett livscykelperspektiv

Software AG är med sina 50 år i branschen pionjärer inom data, och hjälper dagligen tusentals företag på den digitala resan. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand säger Josephe, och menar att organisationer behöver förstå vikten av att inkorporera sin hållbarhetsstrategi i digitaliseringen.

– På Software AB erbjuder vi våra kunder ett livscykelperspektiv. Vi stödjer dem med vår plattform och hjälper dem att först sätta upp mål och strategier, sedan att implementera hållbara åtgärder. Till sist samlar vi in data och analyserar den, säger hon. 

– Hållbarhet handlar också om transparens, om att förstå företagets miljö och värderingar. Digitaliseringen underlättar för verksamheter att vara transparenta och gör det möjligt att få en överblick av hållbarhetsstrategin, inflikar Olli Lindroos, Business Lead Sustainability på Solita, en nära samarbetspartner till Software AG.

Programvaruindustrin en stor möjliggörare

Den gröna omställningen har bara börjat och digitaliseringen pågår för fullt. Software AG vet hur de bäst drar sitt strå till stacken. 

– Många företag behöver förbättra sin datahantering, struktur och strategi. Här är programvaruindustrin är en stor möjliggörare, säger Josephe.

Genom att få access till data kan företag snabba på och förbättra möjligheterna för hållbarhet. Software AG har tillsammans med partners gjort det möjligt att snabbt utveckla och skapa tjänster, som bland annat har hjälpt kunder som London Buses. Där bidrar Software AG:s teknologi till företagets hållbarhetsmål genom att minska CO2 och föroreningar med hjälp av analys av data om buss, förare och rutterna.

– I framtiden kommer vi vara mer hållbara än någonsin. Just nu är det mycket arbete med att optimera bättre system och ”städa upp” men så småningom kommer hållbarhetsarbetet bli ännu mer fokuserat och ribban läggas ännu högre, avslutar Mikael.

Software AG

For modern enterprises, software is the ultimate value driver. That’s why we set out to become the software pioneers of a truly connected world. It is our mission to empower you to become a truly connected enterprise. Using our industry-leading suite of products across integration & API management, IoT & analytics, and business transformation, we create a fluid flow of data between people, departments, systems, and devices.

We’re not new to this. Since 1969 we’ve been dedicated to integrating and connecting everything to help more than 10,000 businesses instantly see, decide, act — and thrive. 

Visit www.softwareag.com for more info.

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?