Annons

Reformisterna riktar sig till konservativa S-väljare

DEBATT. Den nybildade socialdemokratiska föreningen Reformisternas ekonomiska reformförslag är snarlika Vänsterpartiets. Men det är inte V:s väljare man riktar sig mot, utan snarare konservativa, skriver Elisabeth Lindberg, ekonom och medlem.

Politiska kommentatorer missar helt den sprängkraft som finns i att reformera Socialdemokraterna inifrån. Frågan varför man inte lika gärna kan gå med i Vänsterpartiet om man till exempel vill ha högre kapitalskatter är felställd.

Det handlar i grunden om att närma sig den internationella debatt som pågått alltsedan finanskrisen 2008 om att minska ekonomiska klyftor och reglera den marknadsliberala ekonomins negativa effekter. Som riksbankschefen Stefan Ingves sammanfattade det under en utfrågning i riksdagens finansutskott i tisdags: marknader fungerar som sämst när du behöver dem som mest.

En av vår tids knäckfrågor är hur de ökande ekonomiska klyftorna ska minskas. Ska det bli möjligt kommer till exempel högre kapitalskatter vara en avgörande faktor.

Inkomstskillnader som beror på att någon utbildar sig och skaffar ett bättre jobb är inget problem. Problemet uppstår när en liten elit springer ifrån genom att dess kapitaltillgångar växer explosionsartat.

Den stora trenden sedan 1980-talet i Sverige är just toppinkomsternas enorma ökning tack vare stora värde- ökningar i främst finansiella tillgångar. Det undergräver tilliten till demokratin och rättvisan i samhället. Varför ska en vanlig löntagare betala skatt om inte miljardären gör det trots att båda har tillgång till samma välfärd?

Om det dessutom innebär att välfärden dräneras i brist på resurser minskar viljan att betala skatt ytter-ligare. Den typen av onda cirklar måste brytas – allra helst genom en ny politisk skatteöverenskommelse. Skattesystemet behöver vara effektivt, rättvist och kunna finansiera våra gemensamma åtaganden. Man behöver inte stå särskilt långt till vänster för att tycka det.

Flera ledande socialdemokrater har påpekat att det redan finns ett parti till vänster om S, som driver ungefär den ekonomiska politik som Reformisterna vill se – utan att för del delen locka särskilt många väljare. De missar i själva verket viktiga poänger.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet delar den rörliga väljargruppen som definierar sig på GAL-delen av den så kallade GAL/TAN-skalan och samtidigt ligger till vänster på höger-vänsterskalan. Det kan man läsa ut av vallokalsundersökningarna från 2018. Men Socialdemokraterna har dessutom en betydande andel väljare som definierar sig som vänster men också mer åt TAN-hållet. LO har, inom ramen för sin jämlikhetsutredning, beskrivit dem som ”knegar-konservativa”, det vill säga progressiva i ekonomiska frågor men inte nödvändigtvis i kulturella.

Det är denna grupp socialdemokratin har haft svårt att fånga på senare år. Det är också en grupp som man kan anta är särskilt intresserad av att den marknadsliberala samhällsmodellen regleras. (Forskning har visat att Reinfeldt-regeringens arbetslinje med sänkta nivåer i socialförsäkringarna tillsammans med finanskrisens varsel ökade stödet för Sverigedemokraterna.)

Kan Socialdemokraterna hitta tillbaka till de väljarna i större utsträckning är mycket vunnet.

En tydligare idédebatt inom S kan därtill tjäna till att vitalisera den politiska debatten som helhet. Plötsligt finns något förutom moderata skattesänkningar och SD:s invandringspolitik att ta ställning till. Det bådar gott för demokratin, både inom partiet och för Sverige i stort.

Elisabeth Lindberg, ekonom och medlem i Reformisterna

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera