1515

Reformisterna: Lyssna på IMF och Sveriges nationalekonomiska elit

REPLIK. SBAB:s chefsekonom Robert Boije försvarar det finanspolitiska ramverket och förordar fortsatt sparande inför nästa generations utmaningar (Di 18/9). Vi menar att nästa generation blir tryggare och rikare om staten nyttjar möjligheten att låna till negativ realränta för att finansiera samhällsnödvändiga investeringar.

HUVUDLÖST. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till det finanspolitiska ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Tanken var att sänka statsskulden från 70 till 40 procent av BNP på tio år. I dag är den nere på 35 procent, skriver artikelförfattarna.
HUVUDLÖST. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till det finanspolitiska ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Tanken var att sänka statsskulden från 70 till 40 procent av BNP på tio år. I dag är den nere på 35 procent, skriver artikelförfattarna.Foto:Jesper Frisk

Som medlemmar av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna upplever vi Boijes artikel som ett indirekt svar på den Reformbudget vi nyligen presenterat. Där argumenterar vi för att lånefinansierade investeringar både är ekonomiskt rationella och frigör stora summor till välfärden.

Även Boijes kollegor, chefsekonomerna Annika Winsth vid Nordea, Michael Grahn på Danske Bank och Anna Breman på Swedbank har kritiserat ramverket. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnade redan 2011 att Sveriges statsskuld höll på att bli för liten.

Såväl Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson som Företagarnas förre vd Carl-Johan Westholm vill se ett slut på amorteringarna och att regeringen i stället investerar i infrastruktur och utbildning. Westholm menar att amortering in absurdum vare sig är ideologiskt höger eller vänster, utan helt enkelt dålig politik. För oss i Reformisterna är detta en självklar ståndpunkt.

Redan för några år sen visade SvD att en majoritet av Sveriges nationalekonomiska elit vill slopa överskottsmålet. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Enligt Lindbeck ville man på 90-talet sänka statsskulden från 70 procent till 40 procent på tio år. I dag är den nere på 35 procent av BNP – den nivå som enligt nuvarande regelverk inte bör underskridas.

Boije tycks också missuppfatta rådande EU-regler. EU detaljstyr inte länders budgetregler och ett system med investerings- och driftsbudget ryms inom unionens ramverk. Att det som diskuteras skulle vara satsningar ”utanför statsbudgeten” som Boije skriver, stämmer inte. Reformisternas Reformbudget visar på möjligheten att lånefinansiera investeringar i statsbudgeten med ett samlat underskott på cirka 2 procent av BNP.

Den 10 juli i år uppmanade IMF:s exekutiva styrelse att ”länder med statsfinansiellt utrymme borde använda detta för att investera i tillväxtfrämjande infrastruktur, innovation och utbildning”. Låt oss följa denna uppmaning!

Markus Kallifatides, Viktor Skyrman, Kalle Dramstad, Anders Nordström

medlemmar i S-föreningen Reformisterna

Läs tidigare inlägg:

Robert Boije: Behåll ramverket 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?