Annons

Reformisterna: Lyssna på IMF och Sveriges nationalekonomiska elit

REPLIK. SBAB:s chefsekonom Robert Boije försvarar det finanspolitiska ramverket och förordar fortsatt sparande inför nästa generations utmaningar (Di 18/9). Vi menar att nästa generation blir tryggare och rikare om staten nyttjar möjligheten att låna till negativ realränta för att finansiera samhällsnödvändiga investeringar.

HUVUDLÖST. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till det finanspolitiska ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Tanken var att sänka statsskulden från 70 till 40 procent av BNP på tio år. I dag är den nere på 35 procent, skriver artikelförfattarna.
HUVUDLÖST. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till det finanspolitiska ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Tanken var att sänka statsskulden från 70 till 40 procent av BNP på tio år. I dag är den nere på 35 procent, skriver artikelförfattarna.Foto:Jesper Frisk

Som medlemmar av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna upplever vi Boijes artikel som ett indirekt svar på den Reformbudget vi nyligen presenterat. Där argumenterar vi för att lånefinansierade investeringar både är ekonomiskt rationella och frigör stora summor till välfärden.

Även Boijes kollegor, chefsekonomerna Annika Winsth vid Nordea, Michael Grahn på Danske Bank och Anna Breman på Swedbank har kritiserat ramverket. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnade redan 2011 att Sveriges statsskuld höll på att bli för liten.

Såväl Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson som Företagarnas förre vd Carl-Johan Westholm vill se ett slut på amorteringarna och att regeringen i stället investerar i infrastruktur och utbildning. Westholm menar att amortering in absurdum vare sig är ideologiskt höger eller vänster, utan helt enkelt dålig politik. För oss i Reformisterna är detta en självklar ståndpunkt.

Redan för några år sen visade SvD att en majoritet av Sveriges nationalekonomiska elit vill slopa överskottsmålet. Assar Lindbeck, en av initiativtagarna till ramverket på 90-talet, menar att politikernas tävlan i offentligt sparande varit ”idiotiskt”. Enligt Lindbeck ville man på 90-talet sänka statsskulden från 70 procent till 40 procent på tio år. I dag är den nere på 35 procent av BNP – den nivå som enligt nuvarande regelverk inte bör underskridas.

Boije tycks också missuppfatta rådande EU-regler. EU detaljstyr inte länders budgetregler och ett system med investerings- och driftsbudget ryms inom unionens ramverk. Att det som diskuteras skulle vara satsningar ”utanför statsbudgeten” som Boije skriver, stämmer inte. Reformisternas Reformbudget visar på möjligheten att lånefinansiera investeringar i statsbudgeten med ett samlat underskott på cirka 2 procent av BNP.

Den 10 juli i år uppmanade IMF:s exekutiva styrelse att ”länder med statsfinansiellt utrymme borde använda detta för att investera i tillväxtfrämjande infrastruktur, innovation och utbildning”. Låt oss följa denna uppmaning!

Markus Kallifatides, Viktor Skyrman, Kalle Dramstad, Anders Nordström

medlemmar i S-föreningen Reformisterna

Läs tidigare inlägg:

Robert Boije: Behåll ramverket 


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?