1515
Annons

Reformerna kan inte vänta

DEBATT. Nyligen tillträdde Svenskt Näringslivs nya vd, samtidigt är det politiska läget låst och viktiga beslut skjuts fram. Reformbehoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver arbetsgivarorganisationens nya vd Jan-Olof Jacke.

Jan-Olof Jacke
Jan-Olof JackeFoto:Henrik Montgomery

Sverige är på många sätt ett bra land att leva och driva företag i. Tack vare tidigare kloka reformer som har genomförts av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har vi haft en god utveckling. Tillsammans med en gynnsam konjunktur har det bidragit till att vi har högst sysselsättning i EU. Reallönerna har ökat under många år. Statsskulden är låg.

Men siffrorna skymmer utmaningar som är tuffare än på länge. Vårt framtida välstånd är beroende av att vi klarar dessa utmaningar.

Utvecklingen i vår omvärld är oroande. Handelshindren blir allt fler. Internationella avtal sägs upp. Storbritannien, länge en av våra främsta partner i EU, lämnar snart gemenskapen. Det säkerhetspolitiska klimatet har försämrats. Dessutom väntas den globala konjunkturen vika nedåt – samtidigt som den globala konkurrensen blir ännu tuffare.

Allt detta ger anledning till oro. Men det finns skäl att vara hoppfull. Sverige har klarat tuffa utmaningar förr. En viktig orsak till att det går bra i dag är en rad kloka politiska reformer under 1990-talet och början av 2000-talet.

EU-medlemskapet knöt Sverige närmare vår viktigaste exportmarknad och gav oss inflytande i EU. Avregleringar som ökade mångfalden och förbättrade konkurrenskraften genomfördes av olika regeringar. Att skatterna på arv, gåvor och förmögenhet avskaffades stärkte företagsamheten.

Men under de två senaste mandatperioderna har de stora reformerna lyst med sin frånvaro. Följden har blivit växande problem på flera områden. Varken arbetsmarknad eller bostadsmarknad fungerar tillräcklig bra. Infrastrukturen har en rad brister. Höga skatter straffar ansvarstagande och försvårar investeringar.

De här problemen riskerar att bli ännu värre. Ofta tar det flera år innan reformer får full effekt. Det är alltså nu vi kan skapa förutsättningar för konkurrenskraft och välfärd under kommande decennier.

Det har gått åtta veckor sedan riksdagsvalet. Det offentliga samtalet har mest handlat om vem som ska samarbeta med vem. Svenskt Näringsliv har ingen åsikt om vilka partier som bör bilda regering. Men vi vet vad en ny regering bör göra.

Det är nu hög tid att diskutera hur förutsättningarna för jobb, företagande och välstånd i Sverige kan bli bättre. Under mina första veckor som vd för Svenskt Näringsliv har jag mött och samtalat med många företagare och företagsledare över hela landet. De vittnar om att reformbehoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor.

* Att ha medarbetare med rätt kompetens blir allt viktigare för företagens konkurrenskraft. Det beror på att kunskapsinnehållet i varor och tjänster ökar. Därför behövs en effektivare kompetensförsörjning. Det gäller att stärka hela utbildningssystemet, från grundskola till högre utbildning och forskning.

Det är inte minst viktigt att skapa en yrkesutbildning på gymnasienivå som är bättre anpassad till arbetsmarknadens behov. Regelverket för bostadsmarknaden behöver också ses över så att människor lättare kan flytta dit jobben finns.

De skatter som gör det svårt för företag att rekrytera personer med rätt utbildning måste ses över, särskilt marginalskatterna. Vi ska ha skatter som uppmuntrar till utbildning och ansvarstagande. Då blir det också lättare att attrahera spetskompetens från andra länder.

* Arbetsmarknaden måste bli mer dynamisk och flexibel. Lagar och regler behöver anpassas till en ny verklighet där livslånga anställningar blir allt mer ovanliga och där behovet av omställning ökar. Här krävs en modernisering som både stärker omställningstryggheten för medarbetare och ökar förutsägbarheten för företagen.

För att trygga vår export måste den svenska modellen med avtal och arbetsfred respekteras på hela arbetsmarknaden.

* Det behövs också bättre villkor för entreprenörer och växande företag. Regelkrånglet måste minska. Tillståndsprocesser och prövningar av offentlig upphandling behöver gå snabbare.

Svenska företag ligger långt fram i utvecklingen för att minska utsläpp och miljöpåverkan. Därför är det viktigt att klimateffektiva produkter och produktionsprocesser i Sverige kan konkurrera på lika villkor på världsmarknaden och vinna över miljömässigt sämre alternativ.

Om vi vill ha fler växande företag i Sverige behövs skatter och regler som uppmuntrar företagande och investeringar.

Med kloka reformer kan vi klara dessa och andra utmaningar. Utan reformer blir konsekvenserna allvarliga för jobb och välstånd under lång tid framöver.

 

Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?