1515

Professorn: Hökmark har fel om ”euromyter”

REPLIK. På Di debatt 14/9 skriver Gunnar Hökmark att det behövs debatt och reflektion kring det faktum att Sverige inte är med i eurosamarbetet. Det är välkommet. Det är dock synd att Hökmark med sitt inlägg kompromissar när det gäller sakligheten.

MER FEL ÄN RÄTT. Problemet med de tre ”myterna” om euron som Gunnar Hökmark (bilden) pekar ut, är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt, skriver Pär Österholm.
MER FEL ÄN RÄTT. Problemet med de tre ”myterna” om euron som Gunnar Hökmark (bilden) pekar ut, är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt, skriver Pär Österholm.Foto:FREDRIK PERSSON / TT

I sitt inlägg lägger Hökmark fram tre ”myter” som han menar brukar motivera varför Sverige inte är med i eurosamarbetet. Problemet med de tre ”myterna” är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt.

Hökmarks grövsta övertramp gäller den tredje ”myten”, att euroområdet inte är ett optimalt valutaområde.

Exakt vilka kriterier som man skall använda för att bedöma detta är inte alla överens om, men fyra kriterier brukar lyftas fram och det krävs oerhört generösa definitioner för att hävda att euroområdet skulle vara ett optimalt valutaområde.

Som exempel kan tas kriteriet som rör arbetskraftens rörlighet, där de många olika språk som talas inom euroområdet innebär ett påtagligt praktiskt hinder när det gäller för arbetskraft att på ett smidigt sätt flytta inom euroområdet.

Här visar sig också bristerna i Hökmarks argumentation som tydligast, då han inte ens försöker komma med ekonomiskt relevanta argument.

I stället påpekar han att få optimala valutaområden existerar. Detta håller jag med om, men på vilket sätt innebär det faktum att detta påstående är sant att det är en ”myt” att euroområdet inte är ett optimalt valutaområde?

Hökmark gör ett antal relevanta poänger. Bland annat noterar han att osäkerhet runt växelkursen har ett pris. Men i flera fall saknar argumenten för ett euromedlemskap underbyggnad eller förefaller bakvända.

Till exempel framhåller han att kronan under lång tid varit övervärderad (vilket hämmat exporten) och att den nu är undervärderad (vilket underminerar produktiviteten).

Men om en felvärdering av valutan är ett fundamentalt problem för en ekonomi förefaller det märkligt att i sådana fall argumentera för ett deltagande i en stor valutaunion.

För om det är något vi kan vara säkra på så är det att vi som medlemmar av euroområdet sällan skulle få se en växelkurs för euron mot övriga valutor som skulle vara anpassad efter den svenska ekonomin.

I en tid där debattklimatet i många frågor allt som oftast saknar nyanser och en vilja att problematisera är det önskvärt att seriösa debattörer håller sig för goda för att framställa argument som ”myter” när de i själva verket är öppna för diskussion eller till och med uppenbart sanna.

Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?