1515
Annons

Professorn: Hökmark har fel om ”euromyter”

REPLIK. På Di debatt 14/9 skriver Gunnar Hökmark att det behövs debatt och reflektion kring det faktum att Sverige inte är med i eurosamarbetet. Det är välkommet. Det är dock synd att Hökmark med sitt inlägg kompromissar när det gäller sakligheten.

MER FEL ÄN RÄTT. Problemet med de tre ”myterna” om euron som Gunnar Hökmark (bilden) pekar ut, är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt, skriver Pär Österholm.
MER FEL ÄN RÄTT. Problemet med de tre ”myterna” om euron som Gunnar Hökmark (bilden) pekar ut, är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt, skriver Pär Österholm.Foto:FREDRIK PERSSON / TT

I sitt inlägg lägger Hökmark fram tre ”myter” som han menar brukar motivera varför Sverige inte är med i eurosamarbetet. Problemet med de tre ”myterna” är att ingen av dem rimligen kan anses vara en myt.

Hökmarks grövsta övertramp gäller den tredje ”myten”, att euroområdet inte är ett optimalt valutaområde.

Exakt vilka kriterier som man skall använda för att bedöma detta är inte alla överens om, men fyra kriterier brukar lyftas fram och det krävs oerhört generösa definitioner för att hävda att euroområdet skulle vara ett optimalt valutaområde.

Som exempel kan tas kriteriet som rör arbetskraftens rörlighet, där de många olika språk som talas inom euroområdet innebär ett påtagligt praktiskt hinder när det gäller för arbetskraft att på ett smidigt sätt flytta inom euroområdet.

Här visar sig också bristerna i Hökmarks argumentation som tydligast, då han inte ens försöker komma med ekonomiskt relevanta argument.

I stället påpekar han att få optimala valutaområden existerar. Detta håller jag med om, men på vilket sätt innebär det faktum att detta påstående är sant att det är en ”myt” att euroområdet inte är ett optimalt valutaområde?

Hökmark gör ett antal relevanta poänger. Bland annat noterar han att osäkerhet runt växelkursen har ett pris. Men i flera fall saknar argumenten för ett euromedlemskap underbyggnad eller förefaller bakvända.

Till exempel framhåller han att kronan under lång tid varit övervärderad (vilket hämmat exporten) och att den nu är undervärderad (vilket underminerar produktiviteten).

Men om en felvärdering av valutan är ett fundamentalt problem för en ekonomi förefaller det märkligt att i sådana fall argumentera för ett deltagande i en stor valutaunion.

För om det är något vi kan vara säkra på så är det att vi som medlemmar av euroområdet sällan skulle få se en växelkurs för euron mot övriga valutor som skulle vara anpassad efter den svenska ekonomin.

I en tid där debattklimatet i många frågor allt som oftast saknar nyanser och en vilja att problematisera är det önskvärt att seriösa debattörer håller sig för goda för att framställa argument som ”myter” när de i själva verket är öppna för diskussion eller till och med uppenbart sanna.

Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?