ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Problemet är hyresregleringen

  • Lars Jonung och Roland Andersson

REPLIK. Vi instämmer i den beskrivning som Tanja Rasmusson med flera ger i ”Lås upp bostadsmarknaden” (Di Debatt 1/8) av unga vuxnas svårigheter att skaffa sig en bostad på den trögt fungerande svenska bostadsmarknaden. Vi instämmer också i deras krav på ökad rörlighet och bättre fungerande flyttkedjor.

Men deras artikel har en uppenbar brist: den nämner inte vid namn den fundamentala orsaken till dagens trögrörlighet på hyresmarknaden, den hyresreglering som förstört svensk bostadsmarknad sedan andra världskriget. Författarna pekar visserligen på behovet av reformer i hyressättningssystemet. Men det är alldeles för vagt med tanke på att en avveckling av hyresregleringen är själva nyckeln till låset.

Hyresregleringen är den främsta förklaringen till trögheterna på hyresmarknaden i form av långa bostadsköer, särskilt i storstäderna. I Stockholm får man stå i bostadskö i tio till tjugo år till stort men för unga personer utan kötid och utan eget kapital. Det leder till stora förluster inte bara för dem själva utan också för de företag som har svårigheter att rekrytera ung, välutbildad personal som inte kan flytta dit. Stockholms Handelskammare har framhållit detta i flera rapporter. Hyresregleringen leder således till omfattande samhällsekonomiska skador.

Att hyresregleringen avskaffas för hela beståndet av hyreslägenheter är ett helt avgörande steg mot större rörlighet. Vi har framhållit detta i ett antal debattartiklar tidigare i år, som i ”Så införs marknadshyror snabbt och rättvist för alla” (DN 16/2) och i ”Marknadshyror kan bota den sjuka bostadsmarknaden” (SvD 3/5). Genom en avveckling skulle man också få bukt med det privilegiesamhälle som hyresregleringen har lett till med ombildningar, svarta affärer och korruption. Att inte nämna hyresregleringen vid namn är som att diskutera planeternas gång utan att berätta om solens roll. Rasmusson med flera blundar för den avgörande orsaken till trögrörligheten på hyresmarknaden.

I Januariavtalet finns en punkt om att hyresregleringen ska avskaffas för nybyggda lägenheter. Detta är helt otillräckligt, eftersom köerna för de attraktiva lägenheterna i storstädernas centrala delar då kommer att vara kvar. För att låsa upp bostadsmarknaden bör vi använda rätt nyckel. Rasmusson med flera borde ha markerat att de liberala partierna bör kräva mer, att hyresregleringen bör tas bort för hela beståndet.

 

Roland Andersson, Professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm
Lars Jonung, professor emeritus, Lunds universitet

 

Läs det tidigare debattinlägget här. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies