Annons

Politiker ska representera väljarna, inte storföretagen

REPLIK. Vi som har fått förtroendet att representera väljarna i EU-parlamentet ska göra just det. Det får aldrig råda något tvivel om att det är väljarna man representerar, inte storföretagens intressen. Därför är det allvarligt att så många politiker i Bryssel har högavlönade sidouppdrag för stora bolag.

TVÄRTOM. Christofer Fjellner (M) ser inget problem med de 800 000 kronor om året som Cecilia Wikström (L) får från sina styrelseuppdrag. Han tycker till och med att EU-parlamentarikerna borde ha ännu närmare band till företagen. Jag tycker precis tvärtom, skriver Malin Björk (V) i en replik.
TVÄRTOM. Christofer Fjellner (M) ser inget problem med de 800 000 kronor om året som Cecilia Wikström (L) får från sina styrelseuppdrag. Han tycker till och med att EU-parlamentarikerna borde ha ännu närmare band till företagen. Jag tycker precis tvärtom, skriver Malin Björk (V) i en replik.Foto:Anna Karolina Eriksson/TT

Christofer Fjellner (M) ser inget problem med de 800 000 kronor om året som Cecilia Wikström (L) får från sina styrelseuppdrag. Inte heller ser han något olämpligt i att Guy Verhofstadt, gruppledare för den liberala partigruppen i EU-parlamentet, tjänar över 1,5 miljoner kronor om året på sina uppdrag för näringslivet. Moderaten Fjellner går till och med så långt att han tycker EU-parlamentarikerna borde ha ännu närmare band till företagen.

Jag tycker precis tvärtom. Ett av de allra största problemen i Bryssel är att storföretagen har så stor makt. Det finns runt 30 000 lobbyister i Bryssel och de har stor påverkan på EU:s politik. Hade lobbyismen inte gett effekt hade företagen naturligtvis aldrig plöjt ned så mycket pengar som de gör på det. Till detta kommer att så många ledamöter får betalt av företagen.

Nästan var tredje ledamot i EU-parlamentet har avlönade sidouppdrag och många gånger är det enorma summor inblandade. Så vanligt förekommande är det förstås inte bland EU:s befolkning i stort, utan här finns något som gör att företagen vill ha just EU-parlamentariker och tycker det är värt att betala dyrt för.

I parlamentet hanterar vi ofta frågor där företagens intressen ska vägas mot annat. Ska vi ha hårdare krav på storbolagen att minska utsläppen som förstör klimatet? Ska vi anpassa lagstiftningen så att den gynnar företagen eller gynnar löntagarna mer? När EU-parlamentarikerna i så stor utsträckning får betalt av storbolagen är det naivt att tro att inte också besluten påverkas. 

Jag tror inte ens politikerna själva inser det alla gånger, men den som får stora summor från bolagen får också en särskild närhet till dem. Det blir svårt att undgå att bolagens argument och perspektiv väger extra tungt. Och snart blir det obekvämt att ta de konflikter som behöver tas med företagen. Klimatet och löntagarnas rättigheter riskerar komma i skymundan.

Bara själva misstanken om att besluten påverkas borde vara tillräcklig för att inte ta emot hundratusentals kronor om året från bolagen. Demokratin förtjänar bättre.

Vi lever i en tid då vi snabbt måste ställa om EU:s politik för att undvika en fullskalig klimatkris. För att göra det måste vi utmana oljebolagen, gasindustrin och alla de andra jätteföretag som står för de största utsläppen. De tjänar enorma pengar på att fortsätta med utsläppen och gör därför allt de kan för att påverka EU:s politik. 

En av de viktigaste sakerna man kan göra i EU-valet är därför att rösta på ett parti som står upp mot bolagen. Ett som inte låter sig dras med när lobbyisterna kör sina kampanjer och som inte är ekonomiskt beroende av att hålla sig väl med företagen. Bryssel behöver folk som inte tvekar att utmana den ekonomiska makten.

Malin Björk, EU-parlamentariker (V)

Fjellner: Petningen av Wikström är märklig - sidouppdrag är norm i EU


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?