1515
Annons

Polisen: Så kan vi samarbeta med handeln

REPLIK. Att svensk polis måste ha en hög ambition när det gäller mängdbrott torde stå klart för var och en. Anledningen är att denna brottslighet drabbar många människor och gör att man kan känna sig otrygg när man vistas ute i samhället. Ett stort antal mängdbrott drabbar handeln och där måste polisen, butikerna och andra samhällsaktörer arbeta smart, långsiktigt och tillsammans för att få ner antalet brott.

Bild:Peter Lydén

När det gäller butiksstölderna så har antalet anmälda brott sjunkit de senaste åren. Preliminära siffror från Brottförebyggande rådet visar att butiksstölderna är en av två kategorier tillgreppsbrott som minskat mest i antal. Antalet brott har sjunkit med 6 procent under 2017 till 45.500 brott. Dessutom har antalet butiksrån minskat till 727 brott (minus 13 procent).

En iakttagelse när det gäller stöld i butik är att det skett en förskjutning kring gärningspersoner, där det tidigare främst handlat om missbrukare sker de nu även på ett mer strukturerat och organiserat sätt.

Även om den anmälda brottsligheten visar på en kontinuerlig nedgång, så är 45.500 brott fortfarande en hög siffra. Frågan är då vad man ska göra åt problematiken? Under 2017 har två projekt genomförts i Göteborg varav det ena, Trygg i Butik, är en brottsförebyggande metod som utvärderats av polisutbildningen på Linnéuniversitetet. Undersökningen har tagit fasta på personalens känsla av trygghet och resultatet är att arbetsmetoden är en framgång för personalens trygghet. Troligtvis innebär även arbetsmetoden att antalet tillgreppsbrott sjunker. Under 2017 minskade antalet tillgreppsbrott i Nordstan med cirka 65 procent jämfört med föregående år. Detta under en period när man arbetade med Trygg i Butik.

Trygg i Butik har utvecklats av poliser på Södermalm i Stockholm och bygger på en närmare samverkan och dialog mellan näringsidkare och polis för ett effektivare brottsförebyggande arbete. Ett förebyggande arbetssätt frigör resurser så att såväl säkerhetspersonal som polis kan vara mer närvarande och synliga för medborgarna. Metoden bidrar till att näringsidkarna får kontroll på svinn på grund av stöld och ringa stöld så att de aktivt kan arbeta för att minska detta. Det i sin tur kan leda till ett ökat ekonomiskt utrymme.

Polisen i samverkan med näringslivet bör ha en heltäckande strategi kring problematiken med stölder i butik. Det handlar såväl om brottsförebyggande arbete och utredningsåtgärder som arbetsmetoder och utrustning (it-stöd). När vi väl arbetar på ett strategiskt och brett sätt, kommer brottsligheten att sjunka ytterligare och möjligheten till lagföring att öka.

Johan Sundqvist, verksamhetsexpert, mängdbrott, Polismyndigheten NOA, Utvecklingscentrum Syd


Läs Svensk Handels debattartikel här.

Läs Svensk Handels svar på denna artikel här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?