ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Philip Hammond: En brexit ska bli bra för båda våra länder

  • PARTNERSKAP EFTER BREXIT. Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill etablera ett nytt partnerskap med EU. Foto: Kirsty Wigglesworth

DEBATT. Både Storbritannien och EU-länderna måste veta vad som ska gälla efter brexit. Bryssel anser att britterna inte har bestämt sig, men många britter undrar vad EU-27 egentligen vill, skriver den brittiske finansministern Philip Hammond. Han är på besök i Stockholm för att diskutera Sveriges och Storbritanniens framtida samarbete.

Storbritannien fäster stor vikt vid sin relation med Sverige. Jag är här för att förstärka det budskapet från vår premiärminister, vårt parlament och vårt folk.

När jag är i Stockholm träffar jag finansminister Magdalena Andersson för att försäkra att banden mellan våra medborgare och våra företag blir starkare under de kommande åren.

Våra två länder förenas av våra gemensamma ekonomiska principer: vi strävar båda efter att maximera våra handelsmöjligheter globalt och vi har båda stor expertis inom våra respektive finansiella sektorer. Våra ekonomier är nära sammanlänkade: från Spotify till Ikea, vi britter konsumerar svenska varor i en häpnadsväckande takt. Nästan 7 procent av all svensk export hamnar i Storbritannien, vilket gör oss till Sveriges sjätte viktigaste exportpartner.

Som ni vet har det brittiska folket röstat för brexit och den brittiska regeringen har åtagit sig att leverera detta på ett sätt som skyddar familjers och företagens intressen. Vi kommer att lämna EU i mars 2019, men vi lämnar inte Europa. Vi vill behålla de nära relationerna mellan Storbritannien och de 27 ekonomierna i EU.

På kort sikt är vår prioritet att erbjuda säkerhet. För att kunna göra detta måste vi komma överens om en tidsbegränsad implementeringsperiod för när vi lämnar EU. Återigen så är detta i båda våras intresse eftersom företag runtom i Sverige, i Storbritannien och i Europa då får tid att förbereda sig för en enda uppsättning av förändringar när vi vet hur vårt framtida partnerskap kommer att se ut.

Naturligtvis röstade inte Sverige för brexit, men ni har stort intresse av ett framgångsrikt resultat. Med rätta vill ni upprätthålla den inre marknadens integritet och tullunionen och på samma gång undvika att skada handel och ekonomisk tillväxt. Om vi kan vara ambitiösa när vi kommer överens om en ny samarbetsmodell, en modell som ser bortom de modeller som redan finns, så är jag övertygad om att vi kan komma överens om ett avtal som är bra för Storbritannien, för Sverige och för EU.

Det här framtida partnerskapet måste täcka hela omfattningen av våra ekonomier, inbegripet finansiella tjänster. Det kommer att gynna oss alla, i Storbritannien och i EU. City, finanskvarteren i London, är ett globalt finansiellt centrum som lockar till sig kapital och människor från hela världen och kanaliserar finansiering in i den europeiska ekonomin. Londons styrkor – koncentrationen av aktiviteter, expertkunskap och förmågan att kanalisera kapital – kan inte återskapas så enkelt. Vi kan och ska närma oss förhandlingarna med syftet att bevara den här europeiska tillgången och säkra en överenskommelse som gynnar alla våra ekonomier.

Vi vill etablera ett nytt ekonomiskt partnerskap med EU som erkänner den djupa sammankopplingen vi redan har. En anda av pragmatiskt samarbete är avgörande för att uppnå detta.

Jag säger det här eftersom båda sidor måste vara på det klara med vad de vill ha från en framtida relation. Invändningen från Bryssel har varit att Storbritannien ”inte har bestämt sig för vad för slags relation de vill ha” men i London känner många att vi fått få signaler om vilken framtida relation de 27 EU-medlemsstaterna vill ha med Storbritannien efter brexit. Jag tror inte att det kan vara en fråga som bara är för brittiska politiker och brittiska väljare att lösa.

Om vi kan samarbeta baserat på att ett bra avtal är i allas intresse så kan vi komma överens om ett framtida partnerskap som bevarar det bästa av vad vi har – att låta våra företag fortsätta handla med varandra med varor och tjänster.

För två veckor sedan kom hertigen och hertiginnan av Cambridge till Sverige för att fira er energi, kreativitet och innovation. Låt oss använda samma energi för att komma överens om ett nytt, brett och särskilt partnerskap som låter vår relation växa sig stark i framtiden.


Philip Hammond, Storbritanniens finansminister


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies