1515

Philip Hammond: En brexit ska bli bra för båda våra länder

DEBATT. Både Storbritannien och EU-länderna måste veta vad som ska gälla efter brexit. Bryssel anser att britterna inte har bestämt sig, men många britter undrar vad EU-27 egentligen vill, skriver den brittiske finansministern Philip Hammond. Han är på besök i Stockholm för att diskutera Sveriges och Storbritanniens framtida samarbete.

PARTNERSKAP EFTER BREXIT. Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill etablera ett nytt partnerskap med EU.
PARTNERSKAP EFTER BREXIT. Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill etablera ett nytt partnerskap med EU.Bild:Kirsty Wigglesworth

Storbritannien fäster stor vikt vid sin relation med Sverige. Jag är här för att förstärka det budskapet från vår premiärminister, vårt parlament och vårt folk.

När jag är i Stockholm träffar jag finansminister Magdalena Andersson för att försäkra att banden mellan våra medborgare och våra företag blir starkare under de kommande åren.

Våra två länder förenas av våra gemensamma ekonomiska principer: vi strävar båda efter att maximera våra handelsmöjligheter globalt och vi har båda stor expertis inom våra respektive finansiella sektorer. Våra ekonomier är nära sammanlänkade: från Spotify till Ikea, vi britter konsumerar svenska varor i en häpnadsväckande takt. Nästan 7 procent av all svensk export hamnar i Storbritannien, vilket gör oss till Sveriges sjätte viktigaste exportpartner.

Som ni vet har det brittiska folket röstat för brexit och den brittiska regeringen har åtagit sig att leverera detta på ett sätt som skyddar familjers och företagens intressen. Vi kommer att lämna EU i mars 2019, men vi lämnar inte Europa. Vi vill behålla de nära relationerna mellan Storbritannien och de 27 ekonomierna i EU.

På kort sikt är vår prioritet att erbjuda säkerhet. För att kunna göra detta måste vi komma överens om en tidsbegränsad implementeringsperiod för när vi lämnar EU. Återigen så är detta i båda våras intresse eftersom företag runtom i Sverige, i Storbritannien och i Europa då får tid att förbereda sig för en enda uppsättning av förändringar när vi vet hur vårt framtida partnerskap kommer att se ut.

Naturligtvis röstade inte Sverige för brexit, men ni har stort intresse av ett framgångsrikt resultat. Med rätta vill ni upprätthålla den inre marknadens integritet och tullunionen och på samma gång undvika att skada handel och ekonomisk tillväxt. Om vi kan vara ambitiösa när vi kommer överens om en ny samarbetsmodell, en modell som ser bortom de modeller som redan finns, så är jag övertygad om att vi kan komma överens om ett avtal som är bra för Storbritannien, för Sverige och för EU.

Det här framtida partnerskapet måste täcka hela omfattningen av våra ekonomier, inbegripet finansiella tjänster. Det kommer att gynna oss alla, i Storbritannien och i EU. City, finanskvarteren i London, är ett globalt finansiellt centrum som lockar till sig kapital och människor från hela världen och kanaliserar finansiering in i den europeiska ekonomin. Londons styrkor – koncentrationen av aktiviteter, expertkunskap och förmågan att kanalisera kapital – kan inte återskapas så enkelt. Vi kan och ska närma oss förhandlingarna med syftet att bevara den här europeiska tillgången och säkra en överenskommelse som gynnar alla våra ekonomier.

Vi vill etablera ett nytt ekonomiskt partnerskap med EU som erkänner den djupa sammankopplingen vi redan har. En anda av pragmatiskt samarbete är avgörande för att uppnå detta.

Jag säger det här eftersom båda sidor måste vara på det klara med vad de vill ha från en framtida relation. Invändningen från Bryssel har varit att Storbritannien ”inte har bestämt sig för vad för slags relation de vill ha” men i London känner många att vi fått få signaler om vilken framtida relation de 27 EU-medlemsstaterna vill ha med Storbritannien efter brexit. Jag tror inte att det kan vara en fråga som bara är för brittiska politiker och brittiska väljare att lösa.

Om vi kan samarbeta baserat på att ett bra avtal är i allas intresse så kan vi komma överens om ett framtida partnerskap som bevarar det bästa av vad vi har – att låta våra företag fortsätta handla med varandra med varor och tjänster.

För två veckor sedan kom hertigen och hertiginnan av Cambridge till Sverige för att fira er energi, kreativitet och innovation. Låt oss använda samma energi för att komma överens om ett nytt, brett och särskilt partnerskap som låter vår relation växa sig stark i framtiden.


Philip Hammond, Storbritanniens finansminister


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?