Annons

Peter Malmqvist: Felaktig kritik av IFRS

DEBATT. I måndagens Di levererar den erfarne finansmannen Peter Gyllenhammar kraftig kritik av redovisningsreglerna enligt IFRS. ”Osäkert, dyrt och krångligt”, är hans dom. Det är fel. 

Peter Malmqvist.
Peter Malmqvist.Bild:Anders Wiklund

Tack vare IFRS går det numera att enkelt jämföra svenska börsbolag med internationella konkurrenter. Det gick inte förr. I kontinentaleuropeiska företag medgav lokala regler kraftigt nedskrivna värden och stora dolda reserver. När IFRS blev obligatoriskt inom EU 2005 fick vi däremot en standardisering av redovisningen, vilket var en fantastisk förbättring för alla som professionellt analyserar bolag. Värdet går inte att överskatta.

Men även solen har fläckar. Inom IFRS är det goodwillhanteringen, alltså den del av köpeskillingen vid ett företagsförvärv, som överstiger bokfört värde på det köpta dotterföretagets nettotillgångar. Här delar jag Peter Gyllenhammars kritik, men inte hans lösning. De senaste 20 åren har denna post ökat markant. Vid utgången av 1996 var den motsvarande 10 procent av eget kapital i börsbolagen, men i dag är den hela 48 procent. En fjärdedel av bolagen har faktiskt goodwillposter som överstiger hela det egna kapitalet. Huvudproblemet är att goodwill inte skrivs av, vilket leder till att bara räntan på det lånade kapitalet belastar koncernens resultat. Med dagens extremt låga räntor får därför nästan alla förvärv en höjande effekt på koncernens resultat. Det är vilseledande.

Peter Gyllenhammars lösning är att skriva ner hela goodwillposten. Det förvärrar bara problemet. I ungefär en fjärdedel av börsbolagen skulle vi få ett negativt eget kapital. Eftersom nedskrivningen inte har någon affärsmässig grund, skulle ingen professionell placerare acceptera den, utan de flesta skulle justera tillbaks den för att slippa effekten i balansräkningen. Nej, för den som efterlyser en mer rättvisande belastning från företagsförvärv, finns bara en lösning – löpande goodwillavskrivningar.

Peter Gyllenhammar har även rätt när han hävdar att IFRS innefattar många komplicerade regler. Det beror emellertid inte på nitiska regelmakare, som gillar att komplicera tillvaron för affärsmännen, utan för att affärsmännen själva är väldigt skickliga på att göra det. Det som förr var raka och tydliga produktförsäljningar, bäddas numera in i olika serviceåtaganden och liknande tjänster, allt för att knyta kunderna hårdare till företaget. Ett rikhaltigt användande av valuta- och räntederivat gör det dessutom ännu svårare att förstå utvecklingen. Om den affärsmässiga verkligheten är komplicerad, blir den också svår att redovisa. Därför får vi komplicerade redovisningsregler. Svårare än så är det inte.


Peter Malmqvist, chefsanalytiker, Remium Nordic


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?