Annons

Per Bolund: Förvånande om finanssektorn är förskonad

DEBATT. Att just finanssektorn skulle vara den enda bransch som är förskonad från sexuella trakasserier vore förvånande. Därför är det även viktigt att branschen fortsätter diskutera och belysa dessa frågor. Liknande diskussion har visat sig viktig för andra branscher och jag hoppas därmed inte att en sådan diskussion utvecklas till en björntjänst just i detta fall.

Bild:TT/Hampus Andersson

Till att börja med vill jag välkomna Nordeas chefsekonom Annika Winsths debattinlägg om #metoo i Di. Styrkan i den rörelse som växt fram de senaste månaderna ligger just i att den skapat debatt. I den debatten kan det finnas olika åsikter och erfarenheter men den behövs för att sätta ljuset på ett stort samhällsproblem som det tidigare varit alltför tyst om. För att motverka detta problem krävs att alla branscher funderar över hur det ser ut hos just dem. Det gäller givetvis även finanssektorn och det är därför jag kallat till möte med branschen för att diskutera frågorna vidare.

Annika Winsth lyfter också i sin artikel behovet av att lägga fokus och arbete på de destruktiva strukturer som finns och som hindrar kvinnor i arbetslivet. Det håller jag med om. Vi kommer fortsätta ställa oss samma frågor som Winsth kring varför det är så få kvinnor i finansbranschen och så få kvinnliga chefer. Men det kan och får inte utesluta att vi också belyser frågan om sexuella trakasserier.

#metoo-rörelsen har visat att dessa problem inte är avgränsade till endast en amerikansk filmproducent. Att bransch efter bransch har börjat diskutera hur trakasserier kan motverkas är därför viktigt. Detta betyder givetvis inte att alla kvinnor i varje bransch som lyfts i kölvattnet av #metoo är drabbade av trakasserier. Det har jag inte heller hävdat. Däremot vore det förvånande om finansbranschen skulle vara den enda bransch där sexuella trakasserier inte förekommer. Som finansmarknadsminister vill jag därför höra vilken syn de som arbetar i finanssektorn har på frågan.

Per Bolund, finansmarknadsminister

Läs Annika Winsths debattinlägg här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera