Penttilä och Hadžialić: Norden bör agera gemensamt i EU

DEBATT. Vi talar gärna om nordiskt samarbete, men när det kommer till kritan misslyckas vi med att visa beslutsamhet. Det här måste förändras om vi vill att vår röst ska höras i morgondagens Europa. Vi behöver ett starkt nordiskt block, skriver Risto E J Penttilä och Aida Hadžialić.

NORDISTER. De nordiska länderna har lyckats bättre med att samarbeta inom FN än i EU, konstaterar Aida Hadžialić och Risto E J Penttilä.
NORDISTER. De nordiska länderna har lyckats bättre med att samarbeta inom FN än i EU, konstaterar Aida Hadžialić och Risto E J Penttilä.

De nordiska ländernas misslyckande med att komma överens om en strategi angående den Europeiska Läkemedelsmyndigheten var ett nederlag för idén om nordisk samverkan. När det blev tydligt att enbart Köpenhamn hade en chans att vinna omröstningen om myndigheten borde de tre nordiska huvudstäderna som konkurrerade slagit ihop sina påsar. Men de lät bli att göra så. Det var ett nederlag för nordisk samverkan men också ett bakslag för Sydsverige som hade dragit nytta av en sådan etablering givet Medicon Valley, det life science-kluster som vuxit fram i Öresundsregionen.

Förlusten av Läkemedelsmyndigheten är dock småpotatis i jämförelse med utmaningarna och möjligheterna som ligger framför oss. Efter brexit kommer de nordiska och baltiska staterna att utgöra den fjärde största ekonomiska regionen inom EU. Om vi spelar våra kort rätt kommer vi att bli en inflytelserik röst inom EU. Om vi spelar korten fel kommer våra nordiska medborgare och näringsliv att bli lidande.

De nordiska länderna har varit betydligt mer inflytelserika inom FN än inom EU, och frågan är varför vi är sämre på att samarbeta inom EU än i andra sammanhang?

En orsak har varit skilda nationella prioriteringar. För Finland var EU-medlemskap ett sätt att skapa förankring i Väst. Finländarna ville ha ”en plats, en namnskylt och en mikrofon” vid alla viktiga mötesbord. Även Eurogruppen föreföll vara en sådan tongivande församling, varpå Finland valde att gå med. Sverige, å andra sidan, valde huvudsakligen att gå med i EU av ekonomiska skäl. Det fanns däremot ingen direkt ekonomisk vinning i att gå med i ”kärnan av EU”, vilket gjorde att euron förkastades i en folkomröstning. Danmark, en äldre EU-medlem, hade lärt sig att hantera maskineriet i Bryssel, och behövde därför inte nordiska allierade. Norge och Island beslöt sig för att inte gå med.

Trots allt, den viktigaste förklaringen till varför det saknas intensivt nordiskt samarbete har varit idén om att regionala block inte hör hemma i EU. De svenska och finska regeringarna ärvde den synen när de blev medlemmar 1995. Nu är det dock läge att omvärdera detta.

För det första, block är trots allt inte okänd materia i EU, snarare tvärtom. Det fransk-tyska blocket har varit den drivande kraften bakom europeisk integration sedan unionens bildande. För det andra, nya block (som Visegradgruppen eller Medelhavsländernas samarbete) har kommit att vinna mer inflytande. För det tredje, vi rör oss troligtvis mot ett EU med flera hastigheter, vilket gör valet av referensgruppering till det enskilt viktigaste beslutet för medlemsländerna framöver.

Övergången från den första till den andra fasen i brexitförhandlingarna betyder att medlemsländerna äntligen kan börja diskutera vilken sorts relation de vill ha med Storbritannien framöver.

Det är avgörande att de nordiska länderna har en gemensam position gällande denna väsentliga fråga. Det borde inte vara så svårt. Alla i Norden är emot nya handelshinder och torde stötta en win-win brexit som gynnar såväl Europas som Storbritanniens medborgare och näringsliv.

En gemensam nordisk position gällande brexit och EU:s framtid borde inte heller begränsas till att enbart beröra de tre nordiska medlemsländerna. Norge och Island borde bjudas in till diskussionerna liksom de tre autonoma områdena Åland, Grönland och Färöarna. Än viktigare är att de tre baltiska staterna bjuds in till överläggningarna som nya medlemmar i den nordiska familjen. Ett sådant block skulle vinna gehör hos Tyskland och Frankrike. Blocket skulle också följas noggrant i Bryssels korridorer.

Det finns ett talesätt i Bryssel som säger att Norden är tillräckligt stort för att irritera men för litet för att spela roll. Det är dags att ändra på detta. Det är dags för Norden att spela en större roll.


Risto E J Penttilä, vd, Nordic West Office
Aida Hadžialić, partner, Nordic West Office, tidigare statsråd
Nordic West Office är en byrå för internationell analys och strategisk navigering.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?