De nordiska ländernas misslyckande med att komma överens om en strategi angående den Europeiska Läkemedelsmyndigheten var ett nederlag för idén om nordisk samverkan. När det blev tydligt att enbart Köpenhamn hade en chans att vinna omröstningen om myndigheten borde de tre nordiska huvudstäderna som konkurrerade slagit ihop sina påsar. Men de lät bli att göra så. Det var ett nederlag för nordisk samverkan men också ett bakslag för Sydsverige som hade dragit nytta av en sådan etablering givet Medicon Valley, det life science-kluster som vuxit fram i Öresundsregionen.
Förlusten av Läkemedelsmyndigheten är dock småpotatis i jämförelse med utmaningarna och möjligheterna som ligger framför oss. Efter brexit kommer de nordiska och baltiska staterna att utgöra den fjärde största ekonomiska regionen inom EU. Om vi spelar våra kort rätt kommer vi att bli en inflytelserik röst inom EU. Om vi spelar korten fel kommer våra nordiska medborgare och näringsliv att bli lidande.
De nordiska länderna har varit betydligt mer inflytelserika inom FN än inom EU, och frågan är varför vi är sämre på att samarbeta inom EU än i andra sammanhang?
En orsak har varit skilda nationella prioriteringar. För Finland var EU-medlemskap ett sätt att skapa förankring i Väst. Finländarna ville ha ”en plats, en namnskylt och en mikrofon” vid alla viktiga mötesbord. Även Eurogruppen föreföll vara en sådan tongivande församling, varpå Finland valde att gå med. Sverige, å andra sidan, valde huvudsakligen att gå med i EU av ekonomiska skäl. Det fanns däremot ingen direkt ekonomisk vinning i att gå med i ”kärnan av EU”, vilket gjorde att euron förkastades i en folkomröstning. Danmark, en äldre EU-medlem, hade lärt sig att hantera maskineriet i Bryssel, och behövde därför inte nordiska allierade. Norge och Island beslöt sig för att inte gå med.
Trots allt, den viktigaste förklaringen till varför det saknas intensivt nordiskt samarbete har varit idén om att regionala block inte hör hemma i EU. De svenska och finska regeringarna ärvde den synen när de blev medlemmar 1995. Nu är det dock läge att omvärdera detta.
För det första, block är trots allt inte okänd materia i EU, snarare tvärtom. Det fransk-tyska blocket har varit den drivande kraften bakom europeisk integration sedan unionens bildande. För det andra, nya block (som Visegradgruppen eller Medelhavsländernas samarbete) har kommit att vinna mer inflytande. För det tredje, vi rör oss troligtvis mot ett EU med flera hastigheter, vilket gör valet av referensgruppering till det enskilt viktigaste beslutet för medlemsländerna framöver.
Övergången från den första till den andra fasen i brexitförhandlingarna betyder att medlemsländerna äntligen kan börja diskutera vilken sorts relation de vill ha med Storbritannien framöver.
Det är avgörande att de nordiska länderna har en gemensam position gällande denna väsentliga fråga. Det borde inte vara så svårt. Alla i Norden är emot nya handelshinder och torde stötta en win-win brexit som gynnar såväl Europas som Storbritanniens medborgare och näringsliv.
En gemensam nordisk position gällande brexit och EU:s framtid borde inte heller begränsas till att enbart beröra de tre nordiska medlemsländerna. Norge och Island borde bjudas in till diskussionerna liksom de tre autonoma områdena Åland, Grönland och Färöarna. Än viktigare är att de tre baltiska staterna bjuds in till överläggningarna som nya medlemmar i den nordiska familjen. Ett sådant block skulle vinna gehör hos Tyskland och Frankrike. Blocket skulle också följas noggrant i Bryssels korridorer.
Det finns ett talesätt i Bryssel som säger att Norden är tillräckligt stort för att irritera men för litet för att spela roll. Det är dags att ändra på detta. Det är dags för Norden att spela en större roll.
Risto E J Penttilä, vd, Nordic West Office
Aida Hadžialić, partner, Nordic West Office, tidigare statsråd
Nordic West Office är en byrå för internationell analys och strategisk navigering.
Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.