1515

Östersjöns låga fiskbestånd beror på fisket

SLUTREPLIK. Många faktorer påverkar Östersjöns fiskbestånd, men ingen har en så avgörande betydelse som fisket, skriver Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020.

SKYLDIGA. Det storskaliga fiskets organisationer skulle ha mycket att vinna på att medge sin egen roll i fiskbeståndens kollaps, i stället för att skylla på allt och alla andra, skriver Conrad Stralka.
SKYLDIGA. Det storskaliga fiskets organisationer skulle ha mycket att vinna på att medge sin egen roll i fiskbeståndens kollaps, i stället för att skylla på allt och alla andra, skriver Conrad Stralka.Foto:Johan Nilsson/TT

För 20 år sedan fiskades 100 000 ton torsk i Östersjön, i dag är siffran noll. Det är sälarnas fel lika lite som det beror på övergödning och klimatförändringar. Orsaken är att kvoterna år efter år satts för högt, att beslutsfattare inte lyssnat på vetenskaplig rådgivning och att man tagit socioekonomiska hänsyn som inom vilken annan sektor som helst varit helt orimliga. 

Det är ett system som skapat kollapsen, och det är samma system som Peter Ronnelöv försvarar (Di 15/10). Att det i dag inte längre finns några större torsktrålare i Östersjön beror enkom på att det inte längre finns någon torsk värd att fiska.

Det är positivt att Peter Ronnelöv visar intresse för Östersjöns ekosystem och hur interaktionen mellan arter påverkar havet, sälen kan mycket väl visa sig vara en begränsande faktor för återuppbyggnad av torskbeståndet. Är det så skall vi givetvis förvalta säl på samma sätt som vi förvaltar älg eller andra arter där natur- och näringsintressen behöver balanseras. 

I år har ministerrådet fattat ett bra beslut och stoppat nästa års torskfiske, men det finns många inom fiskelobbyn runt Östersjön som kommer att göra allt för att riva upp årets beslut och öppna torskfisket år 2021. Därför menar vi att det måste fattas mer långsiktiga beslut som tar hänsyn till Östersjöns känsliga och utsatta ekologi, beslut som baseras på en ekosystemansats. 

Storskaligt fiske i Östersjön möter allt mer kritik, från landshövdingarna i södra Sverige till representanter för småskaligt fiske längs kusten. Peter Ronnelöv representerar en stark lobbyorganisation, men när det moderna, storskaliga fisket så uppenbart kolliderar med vad som kännetecknar en välmående Östersjö, blir det allt svårare för honom att hävda sitt särintresse. 

Det storskaliga fiskets organisationer skulle ha mycket att vinna på att medge sin egen roll i fiskbeståndens kollaps, i stället för att skylla på allt och alla andra.

Conrad Stralka, verksamhetschef BalticSea2020

Läs tidigare inlägg:

Använd nät och sluta tråla 

Replik: Missvisande om svenskt torskfiske 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?