ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Öppning för ny svensk Israelpolitik

  • MEDLARE. Göran Perssons Mellanösternpolitiken ledde till att Sverige spelade en historisk roll som värd för hemliga israelisk-palestinska fredsförhandlingar på Harpsund, skriver Daniel Schatz. Foto: Mark Earthy/TT

DEBATT. Efter det jämna valresultatet i tisdagens historiska nyval i Israel ser varken Benjamin Netanyahu från Likudpartiet eller utmanaren Benny Gantz från den blåvita alliansen ut att kunna säkra någon regeringsmajoritet.

Osäkerheten ökar pressen på de två stora partierna att bilda en samlingsregering, vilket utgör en öppning för Sverige att lägga om Mellanösternpolitiken. 

Utrikesminister Margot Wallström lyckades under sin tid i Arvsfurstens palats skada Sveriges förtroende i Mellanöstern. Ambitionen om en utökad politisk roll i regionen förbyttes snabbt mot bortspelade kort efter att Sverige erkände Palestina med målet att främja fredsprocessen.

I dag har processen avstannat medan relationerna med Israel är stelfrusna efter att Wallström förklarades som en icke-önskvärd person i Jerusalem.

Sveriges långvariga engagemang i Mellanöstern sträcker sig från Emil Sandströms ordförandeskap i FN:s Palestinakommitté och Folke Bernadottes uppdrag som FN:s första medlare i den arabisk-israeliska konflikten till Tage Erlanders Israelvänliga politik och Olof Palmes utmärkande engagemang för den palestinska saken.

Jag visar i min doktorsavhandling ”Leaders Matter: Foreign Policy Change in Sweden’s Middle East Policy 1999–2001” hur Göran Persson distanserade sig från Palme, delar av det socialdemokratiska partiet och utrikesdepartementet, genom att upprätthålla Sveriges starka band med palestinierna samtidigt som relationerna med Jerusalem normaliserades. 

Den perssonska Mellanösternpolitiken ledde till att Sverige spelade en historisk roll som värd för hemliga israelisk-palestinska fredsförhandlingar på Harpsund. 

Tillträdet av en möjlig ny israelisk fredsinriktad regering utgör en möjlighet för Sverige att lägga om den förda politiken. Om regeringen misslyckas med Perssons konststycke att kombinera erkännandet av Palestina med återupprättandet av konstruktiva relationer med Israel, riskerar möjligheterna till svenskt inflytande i regionen att marginaliseras.

Skadade relationer bör repareras med målsättningen att främja fred, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i en region som präglas av diktatur, förtryck, krig och terrorism, liksom den tvåstatslösning som regeringen önskar främja.

Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap och tidigare gästforskare vid Harvard

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer