1515
Annons

Omställningen av industrin kan inte vänta

DEBATT. Inom ramen för Hybrit-samarbetet skapar vi en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål till slutkund. 

Men för att industrins omställning ska gå snabbt nog måste staten nu säkra sin värdekedja och se över regelverk och långa tillståndsprocesser, skriver vd:arna för LKAB, SSAB och Vattenfall.

FOSSILFRITT STÅL. För att industrin snabbt ska kunna ställa om till fossilfritt krävs kortare ledtider för miljötillstånd, utbyggda och moderniserade elnät, ny infrastruktur och rätt förutsättningar för fossilfri vätgas, skriver vd:arna för SSAB, LBAB och Vattenfall.
FOSSILFRITT STÅL. För att industrin snabbt ska kunna ställa om till fossilfritt krävs kortare ledtider för miljötillstånd, utbyggda och moderniserade elnät, ny infrastruktur och rätt förutsättningar för fossilfri vätgas, skriver vd:arna för SSAB, LBAB och Vattenfall.Foto:Henrik Montgomery/TT

Under industrialiseringen förändrades Sverige i grunden. Vi byggde ut stambanorna, utvecklade gruvnäringen och elektrifierade landet. 

Det var en dramatisk omställning som lade grunden för många av de företag som än i dag utgör basen för vår konkurrenskraft och välfärd. 

Den elektrifiering vi nu står inför har möjlighet att förändra samhället på samma sätt. Den kommer att kunna skapa tillväxt, arbetstillfällen och konkurrenskraftiga industribolag, ge oss renare luft, tystare städer och möta klimatutmaningen. 

Sveriges naturtillgångar som malm och mineraler, fossilfri el och tradition av samarbete och innovationsförmåga ger oss konkurrensfördelar, men kräver att vi aktivt arbetar för att dra nytta av dem. 

2016 startade SSAB SSAB A -0,92% Dagens utveckling , LKAB och Vattenfall Hybrit-samarbetet med målet att Sverige ska bli först i världen med att producera fossilfritt stål. 

Varje del i värdekedjan ska bli fossilfri, från utvinningen av järnmalm i gruvan och den el som används i processen med att ta fram järnsvamp till ljusbågsugnarna där stålet framställs. 

Varje steg i processen utvecklas och trimmas med målet att bli först i världen med fossilfritt stål och minska Sveriges utsläpp med 10 procent. Och vi är på god väg. 

I höstas startades testverksamhet vid vår pilotanläggning för fossilfri järnsvamp, råvaran till det fossilfria stålet som byggts med stöd av Energimyndigheten. Inom de närmaste månaderna hoppas vi kunna meddela resultat från världens första tester att reducera järnmalm med fossilfri vätgas i pilotskala. 

Detta utvecklingssteg, att införa själva Hybrit-tekniken, är helt avgörande för att kunna slopa användningen av kol som reduktionsmedel i en traditionell masugn och i ett enda slag minska koldioxidutsläppen vid ståltillverkning med cirka 90 procent.

Vi har också påbörjat bygget av ett pilotlager för vätgas, också det en viktig pusselbit i värdekedjan. En demonstrationsanläggning för produktion av järnsvamp i industriell skala redan 2026 planeras i Gällivare. 

SSAB och Volvokoncernen ska tillsammans utveckla världens första fossilfria stålprodukter för tunga fordon. LKAB har fattat ett strategiskt beslut om att ställa om hela sin produktion från pellets till järnsvamp till 2045.

Detta skapar en sammanhållen fossilfri värdekedja från gruvan till stålet till lastbilen som rullar på våra vägar med hjälp av fossilfri el som insatsvara. 

Sverige blir därmed en ledande exportör av klimateffektiva industriprocesser och produkter.

Men det finns hinder på vägen, hinder som är desamma för alla industrier som ska elektrifieras och ställa om. Främst gäller det behovet av kortare ledtider för miljötillstånd, utbyggda och moderniserade elnät, ny infrastruktur och rätt förutsättningar för fossilfri vätgas.

Det behövs förändringar på tre nivåer:

- Myndigheterna behöver tillsammans med industrin förbättra och effektivisera sina processer för att korta handläggningstider och göra beslut mer förutsägbara och rättssäkra. Här har Komet, Kommittén för teknologisk innovation och etik, kommit med bra förslag om att utse pilotprojekt för nya arbetssätt. Till exempel bör parallella prövningar möjliggöras.

- Lagar och regelverk behöver ses över så att klimatmålen blir mer styrande vid tillståndsgivningen. Regeringen kan också underlätta för myndigheterna genom tydligare riktlinjer, exempelvis när det gäller teknikval vid elnätsanslutningar. Att utse elnät till riksintresse kan tydligare balansera elnätsutveckling mot andra viktiga intressen. I dag kan elnätsutbyggnad ta tio till tolv år. Regeringens proposition ”Moderna tillståndsprocesser för elnät” är ett bra första steg för att korta tiden, men kommer inte att vara tillräckligt för att nå regeringens mål att halvera tiden.

- Det behövs extra resurser för att snabbare kunna fatta beslut. I princip varje enskilt industriellt omställningsprojekt i Sverige kräver tillstånd och prövning. Det innebär en stor belastning på våra myndigheter och domstolar, men även i de kommuner där investeringar hamnar. För att inte tala om i regeringskansliet där lagar och riktlinjer tas fram. Regeringen behöver tillse att myndighetssverige har tillräckliga resurser för att kunna möta klimatmålen i tid.

Dessa förslag är helt avgörande för att industrin ska kunna ställa om till nollutsläpp snabbt nog. Alla behöver nu se över sina värdekedjor, industrin, liksom staten. 

Sverige har de bästa förutsättningarna i Europa, om inte världen, för att klara resan mot nettonollutsläpp och bli världens första fossilfria välfärdsland. 

Det gäller i synnerhet möjligheterna att ställa om järn- och stålindustrin. Här finns en specialiserad och innovativ industri, tillgång till fossilfri el och Europas mest högkvalitativa järnmalm. 

Nu måste Sverige ta stegen för att realisera de konkurrensfördelarna.

Martin Lindqvist, VD SSAB

Jan Moström, VD LKAB

Anna Borg, VD Vattenfall


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?