Under industrialiseringen förändrades Sverige i grunden. Vi byggde ut stambanorna, utvecklade gruvnäringen och elektrifierade landet.
Det var en dramatisk omställning som lade grunden för många av de företag som än i dag utgör basen för vår konkurrenskraft och välfärd.
Den elektrifiering vi nu står inför har möjlighet att förändra samhället på samma sätt. Den kommer att kunna skapa tillväxt, arbetstillfällen och konkurrenskraftiga industribolag, ge oss renare luft, tystare städer och möta klimatutmaningen.
Sveriges naturtillgångar som malm och mineraler, fossilfri el och tradition av samarbete och innovationsförmåga ger oss konkurrensfördelar, men kräver att vi aktivt arbetar för att dra nytta av dem.
2016 startade SSAB SSAB A -0,92% Dagens utveckling , LKAB och Vattenfall Hybrit-samarbetet med målet att Sverige ska bli först i världen med att producera fossilfritt stål.
Varje del i värdekedjan ska bli fossilfri, från utvinningen av järnmalm i gruvan och den el som används i processen med att ta fram järnsvamp till ljusbågsugnarna där stålet framställs.
Varje steg i processen utvecklas och trimmas med målet att bli först i världen med fossilfritt stål och minska Sveriges utsläpp med 10 procent. Och vi är på god väg.
I höstas startades testverksamhet vid vår pilotanläggning för fossilfri järnsvamp, råvaran till det fossilfria stålet som byggts med stöd av Energimyndigheten. Inom de närmaste månaderna hoppas vi kunna meddela resultat från världens första tester att reducera järnmalm med fossilfri vätgas i pilotskala.
Detta utvecklingssteg, att införa själva Hybrit-tekniken, är helt avgörande för att kunna slopa användningen av kol som reduktionsmedel i en traditionell masugn och i ett enda slag minska koldioxidutsläppen vid ståltillverkning med cirka 90 procent.
Vi har också påbörjat bygget av ett pilotlager för vätgas, också det en viktig pusselbit i värdekedjan. En demonstrationsanläggning för produktion av järnsvamp i industriell skala redan 2026 planeras i Gällivare.
SSAB och Volvokoncernen ska tillsammans utveckla världens första fossilfria stålprodukter för tunga fordon. LKAB har fattat ett strategiskt beslut om att ställa om hela sin produktion från pellets till järnsvamp till 2045.
Detta skapar en sammanhållen fossilfri värdekedja från gruvan till stålet till lastbilen som rullar på våra vägar med hjälp av fossilfri el som insatsvara.
Sverige blir därmed en ledande exportör av klimateffektiva industriprocesser och produkter.
Men det finns hinder på vägen, hinder som är desamma för alla industrier som ska elektrifieras och ställa om. Främst gäller det behovet av kortare ledtider för miljötillstånd, utbyggda och moderniserade elnät, ny infrastruktur och rätt förutsättningar för fossilfri vätgas.
Det behövs förändringar på tre nivåer:
- Myndigheterna behöver tillsammans med industrin förbättra och effektivisera sina processer för att korta handläggningstider och göra beslut mer förutsägbara och rättssäkra. Här har Komet, Kommittén för teknologisk innovation och etik, kommit med bra förslag om att utse pilotprojekt för nya arbetssätt. Till exempel bör parallella prövningar möjliggöras.
- Lagar och regelverk behöver ses över så att klimatmålen blir mer styrande vid tillståndsgivningen. Regeringen kan också underlätta för myndigheterna genom tydligare riktlinjer, exempelvis när det gäller teknikval vid elnätsanslutningar. Att utse elnät till riksintresse kan tydligare balansera elnätsutveckling mot andra viktiga intressen. I dag kan elnätsutbyggnad ta tio till tolv år. Regeringens proposition ”Moderna tillståndsprocesser för elnät” är ett bra första steg för att korta tiden, men kommer inte att vara tillräckligt för att nå regeringens mål att halvera tiden.
- Det behövs extra resurser för att snabbare kunna fatta beslut. I princip varje enskilt industriellt omställningsprojekt i Sverige kräver tillstånd och prövning. Det innebär en stor belastning på våra myndigheter och domstolar, men även i de kommuner där investeringar hamnar. För att inte tala om i regeringskansliet där lagar och riktlinjer tas fram. Regeringen behöver tillse att myndighetssverige har tillräckliga resurser för att kunna möta klimatmålen i tid.
Dessa förslag är helt avgörande för att industrin ska kunna ställa om till nollutsläpp snabbt nog. Alla behöver nu se över sina värdekedjor, industrin, liksom staten.
Sverige har de bästa förutsättningarna i Europa, om inte världen, för att klara resan mot nettonollutsläpp och bli världens första fossilfria välfärdsland.
Det gäller i synnerhet möjligheterna att ställa om järn- och stålindustrin. Här finns en specialiserad och innovativ industri, tillgång till fossilfri el och Europas mest högkvalitativa järnmalm.
Nu måste Sverige ta stegen för att realisera de konkurrensfördelarna.
Martin Lindqvist, VD SSAB
Jan Moström, VD LKAB
Anna Borg, VD Vattenfall