1515

Nyamko Sabuni: Annie Lööf borde bli statsminister

DEBATT. Sverige är ett land som har vant sig vid minoritetsregeringar. Söndagens val gav dock vid handen ett nytt parlamentariskt läge som, om rätt hanterat, kan bli en möjlighet för den klassiska blockpolitiken att förflytta sig in i framtiden. Den blockpolitik som handlat om ”arbetare kontra borgare” har sedan länge spelat ut sin roll.

PIONJÄR. Sverige behöver en mittenregering och är moget för sin första kvinnliga statsminister, skriver Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister (FP).
PIONJÄR. Sverige behöver en mittenregering och är moget för sin första kvinnliga statsminister, skriver Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister (FP).Bild:Hampus Andersson

Sedan länge är det andra parametrar än höger-vänsterskala som är relevanta för väljarna. Det är viktigt att möta den förändringen om väljarna ska känna igen sig, annars riskerar missnöjet få ytterligare fäste.

Statsminister Stefan Löfven har en ambition att regera vidare, men faktum är att hans stöd i riksdagen består av maximalt 40 procent, generöst räknat. Resterande 60 procent av de nyvalda riksdagsledamöterna har gått till val på parollen att Sverige behöver en ny regering.

Det finns ett tydligt mandat från väljarna att byta ut den befintliga regeringen och troligen kommer det att krävas blocköverskridande lösningar för att hantera det nya parlamentariska läget. Många borgerliga opinionsbildare vill få det till att borgerliga väljare vill ha alliansregering, med stöd av SD om så måste. Bara man får bort Löfven.

Men det stämmer inte. Endast knappt hälften av alliansväljarna vill det. En majoritet av väljarna föredrar en mittenregering som inte domineras av ytterkanter.

Det finns några utgångspunkter i det komplicerade läge som partiledarna bör ha med sig. Det ena är att det inte är partistorlek som avgör vem som bildar regering – det är den som har störst förtroende i riksdagen som gör det. Det andra är att landets väl måste vara överordnat partiegoism.

Nu behövs en handlingskraftig regering som genomför reformer för att säkra tillväxten, tryggheten och välfärden, med tanke på en kommande lågkonjunktur. Svenska folket har sagt nej till en ansvarslös integrations- och immigrationspolitik. Det behövs omfattande reformer inom skatter, bostäder och arbetsmarknad. Reformer som kräver ett brett parlamentariskt stöd som bara är möjligt om det finns ett förtroende mellan statsministern och oppositionen. Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har det förtroende som behövs.

Den statsministerkandidat som kan vinna störst förtroende i riksdagen är Annie Lööf. Hon har under sin tid som partiledare vunnit förtroende långt utanför sitt eget partis gränser. Låt Annie Lööf bilda regering tillsammans med S och L och söka stöd från MP eller den andra halvan av alliansen. När alla inser att deras drömregering inte kan bli till, får man ta det näst bästa. Dessutom är Sverige moget för sin första kvinnliga statsminister.

Nyamko Sabuni, hållbarhetsdirektör, ÅF och tidigare jämställdhetsminister (FP)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?