Annons

Ny teknik avgörande för omställningen

REPLIK. Klimatarbetet och samhällets omställning förutsätter optimism och tro på teknisk utveckling. Precis som Pär Holmgren skriver (Di 14/10) behöver vi verkligen vända på alla stenar i klimatarbetet. Men hans ord klingar falskt då Miljöpartiet gång efter annan gör sitt bästa för att säkerställa att några av de viktigaste stenarna förblir orörda. En sådan är infångning och lagring av koldioxid.

UTSLÄPPSMINSKNINGAR. CCS och bio-CCS kommer att behövas om Sverige ska lyckas med målet att bli klimatneutralt senast 2045 och därefter ha negativa utsläpp, skriver företrädare för Moderaterna.
UTSLÄPPSMINSKNINGAR. CCS och bio-CCS kommer att behövas om Sverige ska lyckas med målet att bli klimatneutralt senast 2045 och därefter ha negativa utsläpp, skriver företrädare för Moderaterna.Foto:Pontus Lundahl/TT

Det finns flera direkta felaktigheter i Miljöpartiets påståenden. Antingen är Pär Holmgren illa informerad om tekniken eller så försöker han bara hitta förevändningar att genomföra Miljöpartiets tillväxtfientliga politik. Tekniken är nämligen tillgänglig och operationell redan i dag, det som saknas är den politiska viljan och initiativet. 

Moderaterna arbetar för att alla sektorer ska vara med och dra sitt strå till stacken när vi gemensamt minskar våra utsläpp. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att viss produktion åtminstone under en övergångsperiod är mycket svår att göra utsläppsfri och att vi behöver negativa utsläpp för att nå klimatmålen i Sverige och Europa. 

Det mest realistiska alternativet för att åstadkomma stora och säkra utsläppsminskningar är då CCS och bio-CCS, carbon capture and storage, som innebär att koldioxid med fossilt respektive biogent ursprung fångas in för att lagras. Tekniken är redan tillgänglig och det finns testanläggningar i drift, till exempel Stockholm Exergis anläggning för bio-CCS vid Värtaverket i Stockholm. Men varken i EU eller Sverige satsas det tillräckligt. 

CCS och bio-CCS kommer att behövas om Sverige ska lyckas med målet att bli klimatneutralt senast 2045 och därefter ha negativa utsläpp. Därom råder ingen tvekan, särskilt om vi vill minska våra utsläpp med bibehållen konkurrenskraft och en stark ekonomi som gör att fler vill följa Sveriges väg. FN:s klimatpanel, IPCC, gör samma bedömning som Moderaterna och utgår från att CCS och bio-CCS blir gångbara lösningar i kalkylerna för att klara Parisavtalets mål. En liknande bedömning gör EU-kommissionen som förlitar sig på tekniken i arbetet för att EU ska bli klimatneutralt senast 2050. 

Regeringen avsätter inga pengar till CCS eller bio-CCS i budgeten 2021. Moderaterna vill däremot, i linje med expertisens rekommendationer, satsa på storskalig utveckling av CCS och bio-CCS och avsätter 500 miljoner kronor i budgeten från 2021. Vi vill ge Energimyndigheten i uppdrag att ta fram förslag på hur vi kan ge incitament för introduktion av tekniken och ge stöd till företag som vill bygga anläggningar. Moderaternas mål är att ha en finansieringsmodell på plats redan 2021. Satsningar och incitament är någonting vi också behöver arbeta med även på EU-nivå. 

Ett föredöme nära till hands är Norge. Den norska regeringen presenterade nyligen en storsatsning på CCS som motsvarar totalt 25 miljarder svenska kronor över en tioårsperiod. Sverige borde också ta initiativ till ett samarbete med Norge och utforska eventuella samarbetsavtal för att lagra koldioxiden på den norska västkusten. 

Att CCS inte skulle vara kostnadseffektivt är en intressant invändning från Miljöpartiet som är ett parti som gång efter annan struntat helt och hållet i experters utvärderingar av Miljöpartiets klimatpolitik. När det gäller regeringens symbolpolitik tycks ingen kostnad för utsläppsminskningar vara för hög och effektivitet är i bästa fall en bisats. Kostnaden för utsläppsminskningar med CCS-teknik beräknas ligga i paritet med den svenska koldioxidskatten. Det vill säga betydligt billigare än många av regeringens reformer på klimatområdet, som till exempel Klimatklivet som regeringen lägger nästan två miljarder på per år. 

Klimatet har inte råd med Miljöpartiets teknikfientlighet. Vi behöver utforska alla potentiella lösningar för att minska våra utsläpp och framöver kommer CCS och bio-CCS, oavsett vad Pär Holmgren vill tro, att vara en viktig del i vårt klimatarbete.

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson 

Jessica Polfjärd (M), europarlamentariker 

Läs Pär Holmgrens artikel här.

Läs Pär Holmgrens svar på moderatpolitikernas replik här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?