Annons

Ny svensk linje för Kina

På tisdag fyller Kina 70 år. Landet har blivit världens första ekonomiskt framgångsrika statskapitalistiska diktatur. Sverige har aldrig fullt ut tänkt igenom vår relation till det nya Kina. Det är hög tid nu, skriver Moderaternas utrikespolitiska talesperson HANS WALLMARK och partiledare ULF KRISTERSSON.

Folkrepubliken Kinas historia har kantats av politiska experiment och storskaliga massmord. Den nya republiken byggdes på en grund av svält och förtryck. Mellan 40 och 70 miljoner människor dog som ett resultat av kommunismen. Stora språnget och Kulturrevolutionen blev de mest katastrofala händelserna i Kinas historia.

Dagens Kina ser radikalt annorlunda ut. Miljoner människor har fått det bättre sedan Deng Xiaoping öppnade dörren 1978. Den ekonomiska politiken skapade en väg bort från fattigdom till rollen som ekonomisk stormakt med förhoppningen att gå förbi USA som världens största ekonomi.

Det finns naturligtvis goda skäl att välkomna Kinas ökade välstånd. Men de materiella framstegen ger inte skäl att ursäkta allt annat i det nya Kina. Reformambitionerna och den ekonomiska liberaliseringen har ersatts med starkt ökad politisk kontroll över hela samhället.

Vi tror fortsatt mer på samtal än på isolering. Men samtalen måste vara i klarspråk. Kinas maktambitioner sträcker sig hela vägen upp till norra Europa och utmanar helt öppet västerländska värderingar och nationella intressen. På fem områden behövs nu en rakare och tydligare svensk linje gentemot Kina.

1. Mänskliga rättigheter

Rapporter avlöser varandra om miljoner muslimska uigurer som har internerats i Xinjiang-provinsen. Ett förtryck som sprider sig även till andra minoriteter. Varje år toppar Kina Amnestys lista över flest avrättningar. Och i år är det fyra år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai kidnappades av den kinesiska staten.

Bristen på yttrandefrihet och den kinesiska brandväggen som stänger ute kineser från internet leder till en inskränkt och förvriden kinesisk världsbild.

Det får inte råda någon tvekan om på vilken sida Sverige står när demokratikämpar tar strid för fria medier, fri opinionsbildning och ett oberoende rättssystem – i Hong Kong och på fastlandet. Sverige borde tillsammans med andra EU-länder ställa hårdare krav på respekt för mänskliga rättigheter i Kina.

2. Starkare reciprocitet

I årtionden har den fria världen välkomnat Kina in i världsekonomin. Men nu är det uppenbart att Xi Jinpings Kina inte alls lever upp till rollen som en internationellt respekterad ekonomisk stormakt. Staten stärker sitt grepp om den kinesiska ekonomin och de kinesiska företagen, och bristen på respekt för immateriella rättigheter försvårar utländska företags långsiktiga möjligheter i Kina.

Väst måste hävda WTO:s regelbaserade internationella handelssystem och en rättvis, dubbelriktad frihandel som ger marknadstillträde på lika villkor. EU måste arbeta tillsammans med framför allt USA för att tvinga Kina att öppna sina marknader. Kinesiska företag i Väst måste granskas med samma måttstock som våra egna vad gäller konkurrens, subventioner, governance och korruption.

3. Förhindra intellektuella stölder

Det största hotet mot Sverige är just nu riktat mot det svenska näringslivet och den fria forskningen, genom spionage och industriella stölder som går att knyta till Kina. Svenska företag har länge larmat om kinesiskt industrispionage men upplever inte att det samlade offentliga stödet är starkt nog. Sverige måste bli betydligt bättre på att skydda svenska företag, allra tydligast företag i teknologisk framkant. Staten och näringslivet borde samarbeta närmare. ”Svenska intressen” är bredare än bara svenska staten.

Det är bra att Moderaternas förslag att inrätta ett samlat cybercentrum fanns med i årets regeringsförklaring. Rätt använt blir det ett viktigt instrument för att stärka cybersäkerheten hos både offentliga och privata aktörer. Intellektuella stölder och påtvingad teknologiöverföringen måste helst stoppas, annars lagföras.

4. Försvar mot påverkanskampanjer

De uthålliga protesterna i Hongkong visar hur den kinesiska propagandan blir allt offensivare och blir ett allt större problem, även i västvärlden. De kinesiska mediernas rapportering om utländska konspirationer mot Kina förfalskar systematiskt verkligheten.

Det är också anmärkningsvärt att Kina i betalda helsidesannonser bedriver ren propaganda i Sverige. Och att den kinesiska ambassaden i Stockholm på ett allt mer aggressivt sätt utövar påtryckning mot politiker, journalister och MR-aktivister. Och frågan kvarstår varför FN-organen UNDP plötsligt ställde in sin för Kina misshagliga utställning på Fotografiska.

För att värna vår säkerhet mot nya sorters hot, har Moderaterna drivit på för att Sverige ska inrätta en myndighet för psykologiskt försvar, vilket nu äntligen utreds. Den senaste tidens händelseutveckling i Kina pekar på behovet. Det gråzonshot vi i dag möter från flera auktoritära stater måste motverkas.

5. Gemensamt europeiskt agerande

Ett avgörande verktyg för att kunna hantera Kina, är att etablera ett tydligt och gemensamt euroepiskt agerande och ett nära samarbete med USA. EU måste solidariskt motverka kinesiskt tryck mot enskilda medlemsstater. Och den nya och mer ifrågasättande amerikanska Kina-politiken är förankrad långt bortom den nuvarande Trump-administrationen, och ska inte främst ses som ett utslag av tullar och protektionism.

Kina är på väg att bli världens största ekonomi. Men är redan nu världens största enpartistat och världens första ekonomiskt riktigt framgångsrika diktatur. Allt detta kräver en nyktrare svensk syn på Kina. EU har lagt grunden genom ny klartext i sin Kina-strategi. Det handlar nu för Sverige om att tillsammans med andra stå upp för mänskliga fri- och rättigheter och att själva skydda svenska statens och svenska medborgares och företags intressen i relationen med Kina.

Ulf Kristersson, partiledare (M)

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?