Annons

Ny form av penningtvätt hotar Sveriges säkerhet

DEBATT. Flera av världens antidemokratiska länder utvecklar en egen finansiell infrastruktur som möjliggör statligt sanktionerad penningtvätt. I utbyte mot tillgång kräver de hjälp att underminera västliga demokratier. Sverige är sårbart och särskilt svenska företag har skäl att vara mer vaksamma, skriver Stefan Fölster.

PÅVERKAN. Enligt forskning har ryska underrättelsetjänsten redan ett utvecklat samarbete med brottssyndikat över hela världen. I praktiken erbjuds tjänster och beskydd i utbyte mot spionage och hjälp att slussa pengar till påverkansgrupper i väst, skriver Stefan Fölster.
PÅVERKAN. Enligt forskning har ryska underrättelsetjänsten redan ett utvecklat samarbete med brottssyndikat över hela världen. I praktiken erbjuds tjänster och beskydd i utbyte mot spionage och hjälp att slussa pengar till påverkansgrupper i väst, skriver Stefan Fölster.Foto:Dmitri Lovetsky
RYSK PÅVERKAN. Enligt forskning har ryska underrättelsetjänsten redan ett utvecklat samarbete med brottssyndikat över hela världen. I praktiken erbjuds tjänster och beskydd i utbyte mot spionage och hjälp att slussa pengar till påverkansgrupper i väst, skriver Stefan Fölster.
RYSK PÅVERKAN. Enligt forskning har ryska underrättelsetjänsten redan ett utvecklat samarbete med brottssyndikat över hela världen. I praktiken erbjuds tjänster och beskydd i utbyte mot spionage och hjälp att slussa pengar till påverkansgrupper i väst, skriver Stefan Fölster.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Sverige har med stor eftersläpning reagerat på säkerhetshot som gängbrottsligheten, nya militära risker och penningtvätt genom svenska banker. Ett nytt stort hot mot vår säkerhet och demokrati kräver dock proaktiv handling. Brottssyndikaten är på väg att få en gräddfil.

Aktivt antidemokratiska stater har hittills varit beroende av den finansiella infrastrukturen i väst, särskilt USA. Nu bygger de dock en egen infrastruktur. Därmed skyddar de sig inte bara mot sanktioner, utan kan erbjuda riskfri penningtvätt åt alla som går deras ärenden.

Den storskaliga penningtvätten som skett via nordiska banker har framför allt hjälpt grupper av ryssar att flytta undan pengar. En del har riskerat förföljelse och har därför velat slussa besparingar till andra länder. En del har varit regimens hejdukar som vill gardera sina pengar mot att framtida regeringar beivrar de ekonomiska brott som ofta varit källan till pengarna. 

Från Kina sker penningtvätt i stor skala till USA eller Sydamerika.

USA och Europa täpper nu till kanaler för penningtvätt, även om många smitvägar ännu återstår. EU:s penningtvättsdirektiv har sent omsider omvandlats till svensk lag och börjar göra avtryck. De bygger dock i allt väsentligt på att västländer fortsatt har stor makt över det finansiella systemet. 

I sista hand har USA kunnat hota banker i hela världen med böter. I extremfall har även det internationella clearingsystemet som används för överföringar mellan banker kunnat stänga av länder.

Nu är dock flera av världens antidemokratiska länder på väg att utveckla en egen finansiell infrastruktur som möjliggör statligt sanktionerad penningtvätt i stor skala, även för medborgare i andra länder. Kruxet är att denna kanal endast kommer att vara öppen för de som erbjuder gentjänster. 

I viss mån sker detta redan i dag. Det amerikanska finansdepartementet har till exempel visat hur Iran fått använda ryska banker för att slussa miljarder till terroristgrupper i Mellanöstern, och kringgå amerikanska sanktioner. Framöver blir det betydligt svårare att avslöja sådana transaktioner.

Ryssland utvecklar SPFS, ett eget alternativ till clearingsystemet SWIFT. Därtill har Mir Card skapats, ett alternativ till Visa. Dessa strukturer tillåter betalningar och flytt av pengar till åtskilliga länder som Turkiet eller Indien och kopplas även till Kinas motsvarighet CIPS. 

Därtill byggs egna internetsystem, som Rysslands Runet och den kinesiska brandväggen, vilket underlättar för censuren och försvårar västländers möjligheter att spana. 

Enligt forskaren Mark Galeottis kartläggning har ryska underrättelsetjänsten redan ett utvecklat samarbete med brottssyndikat över hela världen. I praktiken erbjuds tjänster och beskydd i utbyte mot spionage, hjälp att slussa pengar till olika politiska extremister och påverkansgrupper i väst, samt till militära insatser. Markköpen i närheten av finska militära installationer häromåret var sannolikt ett sådant exempel. 

Ett annat exempel är att Ryssland 2017 genom ett i väst sanktionsbelagt syndikat hjälpte diktatorn i Centralafrikanska Republiken att behålla makten. Syndikatet fick i gengäld rätt att utvinna guld och diamanter. Tre journalister som undersökte byteshandeln hittades döda.

Nu kan antidemokratiska länder öka sitt erbjudande till många av världens kriminella och diktatorer: Ni kan tvätta era pengar hos oss utan att väst kan spåra dem. Hjälp oss bara med donationer till destabiliserande extremistpartier eller någon annan tjänst. 

I gengäld får du pengar på ett hemligt konto i en rysk bank. Pengarna kan du sedan överföra utan spårbarhet i väst till alla länder med banker som ansluter sig till de nya ryska eller kinesiska betalningssystemen. Detta vet exempelvis de 40 afrikanska regeringschefer som nyligen lät sig bjudas till Sotji av Putin. De flesta har behov av att dölja pengar.  

I klartext betyder det att det blir än mer intressant för kriminella organisationer i väst och diktatorer världen över att hjälpa till med insatser som undergräver demokratier. Sverige är sårbart och borde vara mer proaktivt än inför tidigare säkerhetshot. 

Det kräver först och främst att penningtvätt inte främst ses som ett beskattningsproblem utan som ett reellt hot mot demokrati, rättsstatlighet och legitima företag. Det kräver i sin tur en mindre naiv inställning till hur moderna internationaliserade brottssyndikat arbetar. Svenska företag har skäl att vara mer vaksamma. Inte minst måste våra säkerhetstjänster ges tillräckliga mandat och medel.  

Stefan Fölster, docent i nationalekonomi och författare till boken ”The Crash of 2024”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?