1515
Annons

Nu stöttar vi vården

12 000 erfarna sjuksköterskor som arbetar utanför vården kan mobiliseras för att stötta intensivvården i Sverige. Om arbetsgivare lånar ut sjukvårdskunnig personal kan näringslivet hjälpa till under den kritiska vårvinter vi har framför oss, skriver Fredrik Hillelson, Novare.

Jag tar gärna ansvar för att organisera detta, helt frivilligt och volontärt. Nu gäller det att hitta snabba och effektiva lösningar för att stötta sjukvården, skriver Fredrik Hillelson.
Jag tar gärna ansvar för att organisera detta, helt frivilligt och volontärt. Nu gäller det att hitta snabba och effektiva lösningar för att stötta sjukvården, skriver Fredrik Hillelson.Foto:Jack Mikrut

Vi bor i ett välfungerande, demokratiskt, jämlikt och rikt land. Detta land fungerar väl i normala tider och vi har en rollfördelning mellan stat, regioner, kommuner, näringsliv, arbetsgivarorganisationer och fackförbund för att säkerställa detta.

Vad händer då när Sverige befinner sig i kris, som nu i form av en pandemi? Jo, vårt land visar sig, i vissa delar, inte fungera med den snabbhet, beslutsamhet och samverkan som krävs för att besegra en nyckfull och osynlig fiende som det nya coronaviruset. Många pekar istället på någon annan. Ansvar och befogenheter har visat sig vara otydliga.

Istället för att, som vi i Sverige är experter på, tillsätta en utredning, vill jag komma med ett förslag på hur vi redan i dag kan stötta de som står i frontlinjen när det gäller att bekämpa pandemin – personalen inom vård och omsorg.

Den 16 mars i år, tillsammans med Oscar Stege Unger på Wallenbergstiftelserna och Johanna Adami på Sophiahemmet Högskola, drog jag igång initiativet Beredskapslyftet där vi mobiliserade temporärt tillgänglig personal från näringslivet för att stötta branscher som var starkt pressade av pandemin. På tolv dagar skapade vi en snabbutbildning på Sophiahemmet Högskola där nära 400 arbetsbefriade kabinanställda från SAS gavs förutsättningar för att omedelbart hjälpa till i vård och omsorg. Vi lärde oss mycket om hur det går att jobba över gränserna på ett snabbt och effektivt sätt.

Den 11 december aktiverades Beredskapslyftet igen för att snabbt identifiera sjuksköterskor och undersköterskor i näringslivet med arbetserfarenhet från IVA, anestesi eller akutvård. Vi fick snabbt stöd av mobiloperatören Tre, SAS och Saab, och bara några dagar senare hade även Ericsson, Telia, Investor, SEB, Swedbank, Folksam, Afa Försäkring, Essity, Vattenfall, Södra, Trelleborg, Astra Zeneca, SKF, Beijer Electronics samt ett antal bolag inom EQT och Ratos anslutit sig. Företagen gick snabbt ut till all sin personal och efterfrågade om det fanns medarbetare som var sjuksköterskor med intensiv- och anestesikompetens. De meddelande samtidigt att de var beredda att ge tjänstledigt med full lön i upp till tre veckor till de som valde att träda in i vården.

Via den högsta politiska ledningen i Region Stockholm fick vi samtidigt kontakt med Karolinska Universitetssjukhusets operativa ledning. Vi skapade ett system där vi snabbt kan avgöra om en person som anmält sitt intresse har de kvalifikationer som sjukvården just nu eftersöker. Därefter skickas namn och kontaktuppgifter till Karolinska som avgör om den frivillige möter deras mycket höga krav. Den första personen som anmälde sig var Karin, till vardags skadereglerare på Folksam och som för åtta år sedan lämnade rollen som sjuksköterska på SöS intensivvårdsavdelning. Den 21 december gick hon en endagarsutbildning och den 28 december börjar Karin arbeta på Karolinska i Huddinge i tre veckor med full lön från sin arbetsgivare och en timpenning från Karolinska enligt gällande avtal. Karin är ett föredöme!

Två veckor efter vår start är vi i nu dialog med ett 30-tal personer från näringslivet om att bistå i vården i Stockholm, i Göteborg och Skåne. Det är medarbetare som nu är beredda att göra en insats för sina tidigare kollegor inom vården. Deras kåranda är stark!  Vi har inte satt några mål utan vår devis är att varje person vi kan hitta som är beredd att ställa upp kommer göra stor skillnad.

I ett samtal med Sineva Riberio, Vårdförbundets ordförande, berättade hon för mig att vården har tappat 12 000 sjuksköterskor bara de senaste fem åren. 12 000 är betydligt fler än de 30 frivilliga från näringslivet som vi funnit på två veckor. Det stora flertalet sjuksköterskor som lämnat vården under de senaste åren finns inte inom näringslivet. Enligt en rapport från SCB om Sjuksköterskor utanför yrket arbetar en stor majoritet av dessa 12 000 i dag som lärare, utredare, inköpare eller försäkringsrådgivare.

Vissa av dessa kategorier kan vi hitta i näringslivet, vi arbetar intensivt med det, men majoriteten befinner sig inom andra delar av vårt svenska arbetsliv.

Tänk om stat, regioner, kommuner och den akademiska världen kan mobilisera på samma snabba, effektiva och enkla sätt som vi lyckats göra på två veckor!  Jag är helt övertygad om att samtliga chefer för dessa verksamheter skulle ställa upp och erbjuda samma villkor för sina medarbetare som chefer i näringslivet gör. Jag tar gärna ansvar för att organisera detta, helt frivilligt och volontärt. Nu gäller det att hitta snabba och effektiva lösningar för att stötta sjukvården.

Vår försvarslinje i form av vår fantastiska vårdpersonal orkar inte hur länge som helst. Jag är övertygad om att vården kommer att klara pandemins andra våg på samma fantastiska sätt som de klarade den första, men vad händer om en våg tre sveper in under våren?

Vi har en skyldighet att ställa upp, precis som vården har ställt upp för oss sedan mars 2020. Nu är vårdens sak vår.

Fredrik Hillelson 

VD Novare och medgrundare Beredskapslyftet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?