1515

Nu måste Löfven agera mot EU-minimilöner

Stefan Löfven var nöjd när han i Göteborg 2017 presenterade EU:s nya social- och arbetsmarknadspolitik – ”den sociala pelaren”. Tre år senare har flera lagstiftningspaket presenterats, inte minst ett förslag om minimilöner på EU-nivå som direkt hotar den svenska modellen. 

Idag ska Stefan Löfven tala i Portugal på ett nytt socialt toppmöte. Vems intressen kommer han att företräda – Sveriges eller de europeiska socialdemokraternas?  

Den svenska modellen hotas sedan några år av lagstiftade minimilöner från EU. Både facken och arbetsgivarna i Sverige är mycket oroade över de nya förslagen från EU-kommissionen och Europaparlamentet. LO:s vice ordförande Therese Guovelin beskrev det som en ”katastrof”. 

Moderaterna delar den bilden. I Sverige ska lönerna sättas av arbetsmarknadens parter. Därför har vi också från dag ett – både i Sverige och i Bryssel – varit hårda i vår kritik mot att flytta makten över svensk arbetsmarknadspolitik till EU. 

Det är helt obegripligt att det var Sveriges socialdemokratiska regering – med den tidigare fackordföranden Stefan Löfven i spetsen – som aktivt drev på utvecklingen i fel riktning med det ”sociala toppmötet” i Göteborg 2017. Mötet blev startskottet för flera av de socialpolitiska initiativen från EU, som vi nu tvingas bekämpa.

Det har länge funnits starka röster i Europa som vill ha gemensam EU-lagstiftning även på social- och arbetsmarknadspolitikens område, inte minst i stora länder som Tyskland och Frankrike. Desto viktigare att Sverige kraftfullt och tillsammans med andra länder driver på för en annan linje, som värnar medlemsstaternas egen makt. Varför Socialdemokraterna valde att göra precis tvärtom var svårt att förstå även innan vi började se konkreta förslag på lagstiftning.

I regeringsförklaringen 2016 slog Stefan Löfven fast att regeringen skulle vara pådrivande för ”ett socialt Europa” och att han skulle stå värd för ett europeiskt ”socialt toppmöte”. Det var det mötet i Göteborg som blev grunden för förslaget om lagstiftning för minimilöner. På toppmötet fattade EU:s ledare beslut om 20 principer för ”ett socialt Europa”.

Statsministern skrev själv under ett dokument där en av de 20 principerna löd ”löner”. Att skylla detta på EU är fel och det är fegt. Stefan Löfvens initiativ underminerade den svenska linjen. 

Moderaterna varnade redan då för riskerna, och förklarade gång på gång för Socialdemokraterna att när man sätter agendan i EU så tuffar tåget vidare. Vi betonade från dag ett att detta riskerar att bli ett välriktat skott i foten på Sverige. Detta viftade Stefan Löfven bort och kallade ”dimridåer”. 

Detta visar på faran med en regering som inte vet vad den vill med det europeiska samarbetet, och som förväxlar ett starkt samarbete med ett allomfattande samarbete. Sverige behöver en regering som pekar ut en tydlig svensk riktning för hur det europeiska samarbetet ska utvecklas på ett sätt som är bra även för Sverige. Inte en regering som för kortsiktiga prestigevinster på toppmöten och – medvetet eller omedvetet – är beredd att offra vitala svenska intressen. 

Förslaget som nu ligger på bordet är skadligt ur flera perspektiv, och Europaparlamentets förhandlare har gjort det ännu sämre. Kravet för undantag från EU-lagstiftning har skärpts från att 70 procent av arbetsmarknaden ska vara täckt av kollektivavtal, till att 90 procent ska vara det. Dessutom ska minimilönen inte bara förhålla sig till medianlön, utan även genomsnittlig lön. Tidigare löften från kommissionen om undantag finns inte med i förslaget – och eftersom det är ett direktiv så öppnar det för EU-domstolen att tolka den svenska kollektivavtalsmodellen. 

Vi kommer ta strid i Europaparlamentet för ett explicit undantag för Sverige – i praktiken det enda sättet att säkerställa att vår arbetsmarknadsmodell fortsätter lyda under svenskt beslutsfattande. Men det krävs mer. Nu måste även den svenska regeringen och Socialdemokraterna ta sitt ansvar. Det kommer vara för sent om Sverige lämnar det till slutförhandlingar i ministerrådet. Stefan Löfven behöver personligen se till att det blir extremt tydligt vad Sverige tycker och att det finns svenska röda linjer. Det räcker inte på långa vägar att som regeringen mest skriva ett brev och kräva att frågan prövas rättsligt.

Idag fredag får Stefan Löfven en stor och viktig chans – att göra rätt eller fel. Då är han talare på ett nytt EU-toppmöte i Portugal. Under mötet är det förverkligandet av den sociala pelaren som står på agendan. Vi förväntar oss ett tydligt svenskt besked från statsministern och en stram ton. Nu finns inget utrymme för velande eller dubbla signaler. När Tyskland och Frankrike sätter ner sina fötter begriper andra länder vad de menar. Nu är det dags för Sverige. 

EU är vår främsta arena för att lösa gränsöverskridande samhällsproblem som kräver gemensamma lösningar. Klimatet, den fria handeln och yttre gränskontroller är bra exempel på frågor där ensam inte är stark. Arbetsmarknad och socialpolitik är däremot områden som inte hör dit. Sverige har modeller och lösningar som i en europeisk kontext är ovanliga, näst intill unika, men som fungerar bra och har levererat goda resultat över tid. Den svenska arbetsmarknadsmodellen har skapat god löneutveckling och stabilitet på arbetsmarknaden. 

Däremot behöver vi på såväl nationell som europeisk nivå driva på för reformer som gör de europeiska ekonomierna mer konkurrenskraftiga. Ökad tillväxt är ett betydligt bättre sätt att höja lönenivåerna i Europa, än ett EU-direktiv. Tillväxt och konkurrenskraft måste sättas högre upp på den europeiska agendan. 

Stefan Löfven riskerar att gå till historien som den socialdemokratiska statsministern som slarvade bort den svenska arbetsmarknadsmodellen. Socialdemokraterna måste inse allvaret i situationen och göra betydligt mer. Den nya svenska linjen måste bli tydlig idag i Portugal. 

Ulf Kristersson, partiledare (M)

Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)

Jessika Roswall, Europapolitisk talesperson (M)

Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?