På tisdagen fattar den blågröna majoriteten i Region Stockholm ett beslut om en satsning på elbussar som gör att vi tar täten i omställningen till eldrift i bussflottan. En viktig satsning på klimatet, men också på hälsa och för den fortsatta utvecklingen av en framtidsinriktad kollektivtrafik i en attraktiv storstadsregion.
Beslutet blir startskottet för en av de största elbuss-satsningarna i Europa. Rent konkret innebär det att 70 nya elbussar rullar ut i trafiken från 2021, till det kommer elbussar i både befintliga och senare kommande trafikkontrakt.
Totalt innebär beslutet en grund om cirka 200 elbussar kommande år med sikte på att kunna möjliggöra 700 till 1 500 nya elbussar under de kommande tio åren. Det skulle innebära en elektrifiering motsvarande 30–70 procent av busstrafiken i Stockholmsregionen.
Den största nyttan med elbussar finns i tät stadsmiljö, där buller och luftföroreningar ger skadliga hälsoeffekter. Därför kommer satsningen först att fokusera på länets tätorter och närförorter, med Stockholms innerstad som mycket av navet för utvecklingen. Vi ser dock att det finns potential för elbuss i hela länet.
Sverige har som nationellt mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Stockholms läns landsting hade som mål att ha en 100 procent förnybar drift av busstrafiken år 2025. Ett mål som SL överträffat med råge genom att nå helt fossilfri landtrafik redan i somras.
Pendeltåg, tunnelbanor och lokalbanor drivs sedan tidigare till 100 procent på ren el från förnyelsebara energikällor. SL har länge arbetat systematiskt med utfasning av fossila drivmedel och hela tiden jobbat mot högt ställda miljömål.
Region Stockholm har både viljan och resurserna att gå före. Med det beslut som nu fattas tar vi också ledartröjan i omställningen till elbussar. Eldrift innebär ökad energieffektivisering eftersom elmotorn har ungefär tre gånger högre verkningsgrad än förbränningsmotorn. En högre inköpskostnad än en konventionell miljöbuss ser vi också har goda möjligheter att mötas med lägre driftskostnader om satsningen sker på ett ansvarsfullt sätt, med hänsyn tagen till teknikutveckling och trafikering.
Ur ett klimatperspektiv blir el- driften samtidigt strategiskt viktig eftersom biodrivmedel frigörs till andra sektorer i samhället som inte har lika goda förutsättningar för att elektrifieras. Analyser pekar på att en elektrifierad busstrafik till 2030 också bör vara en del för att nationella klimatmål ska kunna uppnås.
Redan 2015 inledde vi ett försök med laddhybrider på linje 73 i Stockholm, därefter har vi gått vidare och provat induktionsteknik på linje 755 i Södertälje. Förra året kunde vi också först i Sverige elektrifiera en hel stadstrafik, nämligen i Norrtälje. SL-trafiken har varit pionjärer med att pröva den nya tekniken, men nu menar vi att tiden är mogen att gå från begränsade försök till en fullskalig och bred satsning på elektrifiering av bussflottan. Med detta ansluter vi oss till ambitioner som återfinns i ett flertal europeiska städer, såsom London och Paris.
Elbussen är som gjord för en snabbt växande storstadsregion som Stockholm. För även om luften blivit bättre så finns det platser där den inte är bra och vi vet att människor i vårt län får hälsan och livet påverkad av dålig luft. Elbussar är alltså även en viktig investering i folkhälsan.
Ett område eller en gata med tysta och rena bussar blir mer attraktiv för människor. Genom att satsa på eldrift kombinerat med framkomlighet kan attraktiviteten i ett utsatt område öka. Därtill möjliggör det en smartare bebyggelse i våra städer i stort. Elbussen kommer fram där andra bussar inte gör det och att den i princip inte släpper ut några avgaser gör stadsmiljön trevligare och hälsosammare för alla som bor, verkar, går, cyklar och vistas där.
Det här är ännu ett steg mot en busstrafik som gagnar både livet för oss som bor här och den klimatneutrala storstadsregion vi vill se. Med ordning och reda i ekonomin, gedigna analyser samt högt ställda mål markerar vi nu handling för nästa steg i kollektivtrafikens utveckling. Detta med ambitionen att inte följa utvecklingen – utan leda den.
Kristoffer Tamsons, trafikregionråd (M) och ordförande SL
Tomas Eriksson, miljö- och kollektivtrafikregionråd (MP)