1515
Annons

Norrmejerier: Bondeägda mejeriföreningar försvarar svenska ostvarumärken

REPLIK. Skånemejerier sprider osaklig information i debattartikeln i lördagens DI och smutskastar bondeägda mejeriföreningars rätt att försvara svenska mjölkbönders intressen. Skånemejerier AB ägs av Lactalis som är ett franskt privatägt och multinationellt företag.

Anders Fredriksson, Norrmejerier.
Anders Fredriksson, Norrmejerier.

Skånemejerier AB som inte längre är medlemsägt av svenska bönder har under en längre tid agerat i avsikt att undergräva värden i ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé. Som vd för kooperativa föreningen Norrmejerier är det min skyldighet att göra det jag kan för att skydda norrländska mjölkbönders intressen.

De medlemsägda mejeriföreningarna Norrmejerier, Falköpings Mejeri och Arla Foods, vill gemensamt köpa registrerade varumärken för de klassiska ostarna Herrgård, Präst och Grevé. Svensk Mjölks föreningsstämma avgör under måndagen den 28 maj, om en försäljning är nödvändig för att skydda och utveckla varumärkenas värden.

En försäljning kommer inte påverka existerande licenstagares rätt att tillverka eller sälja svenska ostklassiker och därmed inte utestänga Skånemejerier från att fortsätta producera och sälja Herrgård, Präst och Grevé. Försäljningen kommer även prövas av Konkurrensverket.

Tillsammans har vi som bondeägda mejeriföreningar den drivkraft som behövs för att ge varumärkena en nödvändig uppbackning. Vi vill att ostarna även i framtiden ska vara självklara svenska favoriter hos svenska konsumenter, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

Hela processen startade i och med att Skånemejerier AB, som numera ägs av det multinationella mejeriföretaget Lactalis, gick i skiljedom och krävde att få använda varumärkena Herrgård, Präst och Grevé utan att följa gällande licensvillkor, som bland annat anger att tillverkning ska med särskilda tillverkningsmetoder och av svensk mjölkråvara. Skånemejerier AB har hävdat att Herrgård, Präst och Grevé inte längre är unika varumärken. Därmed utmanade det franskägda företaget värden som svenska bönder gemensamt byggt upp under lång tid.

Skiljedomen slog dock fast att varumärkena har en särställning som unika varumärken. Vilket innebär att hela processen har kostat mycket tid och pengar som istället hade kunnat användas för att stötta och utveckla ostklassikerna

Norrmejerier, Falköpings Mejeri och Arla Foods vill att ägarskapet även i fortsättningen ska förvaltas av svenska mjölkbönder och anser att det är en nödvändigt för att ostarna Herrgård, Präst och Grevé även i framtiden ska finnas kvar som klassiska svenska ostar, gjorda av svensk mjölkråvara. Då måste ägarskapet förnyas för att få gemensam drivkraft till utveckling.

Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier


Läs inlägget från tre medlemmar i Skånemejerier ek.för. här.

Läs svar på denna artikel här.


Debatt: Svensk ekonomi rider ut stormen

Inflationen är hög, räntan stiger och börsen är skakig. Det är lätt att dras med i det negativa stämningsläget, skriver Martin Linder och Katarina Lundahl vid Unionen.

Enligt Unionens färska enkät till förbundets fackklubbar har företagen dock ovanligt starka framtidsförväntningar för kommande halvår. Orderböckerna är välfyllda, anställningsplanerna rekordstarka och kommande investeringar omfattande. Det är de mest positiva förväntningar vi sett under de tio år vi gjort undersökningen, vilket drivs av tjänstesektorn men tongångarna är positiva också i industrin.

I den konjunkturrapport Unionen presenterar idag visar vi att Sverige har goda förutsättningar att klara av de utmaningar som skapas av krig, inflation och svagare global konjunktur jämfört med många andra länder. 

Det finns framför allt fyra skäl till det: 

Sverige har ett gynnsamt utgångsläge. Ekonomiskt sett klarade vi av Coronakrisen bättre än de flesta andra länder. Svenska företag har tagit globala marknadsandelar under de senaste åren och lönsamheten i näringslivet är överlag god. Vi har färre hushåll med svag ekonomi jämfört med länder med större inkomstspridning. Vi har en stark arbetsmarknad och mycket hög sysselsättningsgrad. Dessutom finns det gott om statsfinansiella muskler att stötta hushållen vid behov.

Sverige är mindre beroende av rysk energi och ryska insatsvaror än till exempel konkurrentlandet Tyskland. Vårt beroende har minskat snabbt de senaste åren på ett sätt som inte alls skett i en del andra europeiska länder. Det ger oss mindre press uppåt på elpriserna, till nytta för hushåll och företag, och färre leveransstörningar. 

Svensk industri går oväntat bra. Vi bedömer att svensk export kommer fortsätta ta marknadsandelar. Vi exporterar mycket investeringsvaror och efterfrågan gynnas av uppdämda behov och klimatomställning. Det finns också delar av industrin som gynnas av rådande läge, t ex stålindustrin och skogs- och träindustrin.

Sverige har en stabil lönebildning med lägre risk för pris- och lönespiral än många andra länder. Vår lönebildningsmodell är förankrad i inflationsmålet, viket lägger grunden för en stabil löneutveckling i oroliga tider. Riksbanken har också tydligt visat att de håller fokus på inflationsmålet. Sammantaget ger det förutsättningar för en snabbare nedgång i inflationen, när de underliggande inflationsorsakerna ebbar ut. 

Självfallet finns det svagheter. Vi är en liten, öppen ekonomi som är beroende av omvärlden. Höjda priser på insatsvaror skapar utmaningar för många företag. Svenska hushåll har hög skuldsättning och därmed stor räntekänslighet, vilket påverkar konsumtionsutrymmet vid stigande räntor. Det blir viktigt att Riksbanken, samtidigt som de fokuserar på inflationsmålet, är lyhörda och inte höjer räntan för länge och för snabbt.

Sammantaget talar mycket ändå för att svensk ekonomi kommer kunna rida ut dessa oroliga tider bättre än många andra ekonomier. Det ger oss en konkurrensfördel och gör att fler välbetalda jobb relativt sett hamnar hos oss och ger utsikter för en god reallöneutveckling på sikt för svenska hushåll. 

 Martin Linder, ordförande Unionen 

Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?