1515

Nordnet: Billing bör ta av sig skygglapparna

REPLIK. Alectas vd Magnus Billings debattartikel (Di 8/10) är tyvärr full av direkta felaktigheter, men däremot kliniskt fri från källhänvisningar eller statistik som underbygger den egna argumentationen, skriver Nordnets Sverigechef Martin Ringberg och sparekonom Frida Bratt. 

MÖRKA SIFFROR. Enligt beräkningar kommer kvinnor födda på 1980-talet med en vanlig lön att få 54 procent av slutlönen i total pension. Att i det läget inpränta passivitet i unga vuxna är fel väg att gå, skriver Martin Ringberg (bilden) och Frida Bratt.
MÖRKA SIFFROR. Enligt beräkningar kommer kvinnor födda på 1980-talet med en vanlig lön att få 54 procent av slutlönen i total pension. Att i det läget inpränta passivitet i unga vuxna är fel väg att gå, skriver Martin Ringberg (bilden) och Frida Bratt.Foto:Nordnet.
Frida Bratt.
Frida Bratt.

Det är inga små ord Magnus Billing lägger i vår mun. Vi har aldrig sagt att spararen ska öka månadssparandet när en börsnedgång står för dörren. Vi har aldrig någonsin sagt att pengarna i systemet ”håller på att ta slut”. 

Däremot har vi ofta talat om att den allmänna pensionens andel av slutlönen kommer att vara lägre för kommande generationers pensionärer än den är för dagens. Det är inte ”skrämselpropaganda”. Det är fakta.

I debattartikeln påstås att unga i dag i ”värsta fall” får 75 procent av sin slutlön i pension. Källhänvisning saknas, men vi antar att Magnus Billing har tittat på höginkomsttagare. Vi, däremot, väljer att även se till de med normala inkomster. Och vi litar på beräkningarna från Min Pension, som staten och pensionsbolagen står bakom.

Enligt Min Pension kommer kvinnor födda på 1980-talet, med en vanlig lön på mellan 25-35 000 kronor, att få 54 procent av sin slutlön i total pension. 

Pensionerna ska räcka till fler under fler år. Om systemet ska kunna betala ut pensioner till alla måste man antingen sänka nivåerna eller höja pensionsåldern. ”Robustheten” i pensionssystemet, som Magnus Billing talar om, är alltså beroende av ett antal ganska drastiska åtgärder. 

Att i det här läget inpränta passivitet i unga vuxna, som Magnus Billing gör, är fel väg att gå. Det viktiga, anser vi, är i stället att göra unga medvetna om förutsättningarna för deras ekonomiska framtid. Att inspirera och informera om att det går att få en väldigt bra pension i dag, med ganska små medel. 

Nöjer man sig med strax över hälften av sin slutlön i pension behöver man inte spara privat. Vi är dock övertygade om att de allra flesta vill ha mer än så, för att kunna behålla sin levnadsstandard även på ålderns höst. 

Vi tror att unga vuxna i dag vill vara med och påverka sin ekonomiska framtid. I grunden handlar det om att vi har en positiv tro på individen och hennes förmåga att själv ta ansvar. 

Den mentalitet som genomsyrar Magnus Billings artikel, att unga i dag inte ska göra någonting alls eftersom staten och Alecta löser allt, ger vi minst sagt inte mycket för.  Magnus Billing bör ta av sig skygglapparna. 

Martin Ringberg, Sverigechef, Nordnet SAVE -2,58% Dagens utveckling

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet

Läs tidigare inlägg:

Alecta: Stora aktörer förvrider fakta om pensionerna 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?