Nej till fastighetsskatt

Det finns ingen rättvisa i att beskatta en fastighet enbart på grund av dess läge och fiktiva försäljningsvärde. Det finns många villaägare som vrider och vänder på varenda krona för att få det att gå runt, skriver en rad centerpartister apropå Socialdemokraternas förslag om fastighetsskatt.

HEM. Ett hem är så mycket mer än en skattebas. Det är många människors fasta punkt i livet, det som ger lugn och skapar trygghet. Centerpartiet i Stockholm säger därför tydligt nej till ett återinförande av fastighetsskatten, skriver en rad företrädare för Centerpartiet i Stockhoplms län.
HEM. Ett hem är så mycket mer än en skattebas. Det är många människors fasta punkt i livet, det som ger lugn och skapar trygghet. Centerpartiet i Stockholm säger därför tydligt nej till ett återinförande av fastighetsskatten, skriver en rad företrädare för Centerpartiet i Stockhoplms län.Foto:Fredrik Sandberg/TT

I mitten av mars kunde vi läsa hur Anders Ygeman och Socialdemokraterna i Stockholm tar strid för att återinföra fastighetsskatten. I en tid när boendet redan är den största utgiften för hushållen väljer Socialdemokraterna att prioritera en skatt som gör boendet ännu dyrare. Har Socialdemokraterna glömt hur illa fastighetsskatten fungerade och vilka förödande konsekvenser den fick?

Det är i grunden fel fokus som Socialdemokraterna i Stockholm har. Nu, efter pandemin, med tusentals nya arbetslösa och företag i konkurs i Stockholmsregionen, måste all politisk energi ägnas åt att få arbetstillfällen och företag tillbaka. Genom att få igång den fantastiska motor som Stockholmsregionen utgör för svensk ekonomi så växer den skattebas som regionen utgör, och som är grunden för välfärden. Så kan man åter minska klyftan mellan olika delar av Stockholm, en klyfta som pandemin tyvärr vidgat.

Då behövs lägre, inte högre, skatter på att anställa de med låga inkomster, på hushållen och för näringslivet. Det är därför Centerpartiet i samarbetet med regeringen drivit igenom skattesänkningar för tiotals miljarder, före och under pandemin, och tänker fortsätta att driva skattesänkningar, för att understödja den återhämtning som nu måste ske.

Även utan nya pålagor är boendekostnader en av de tyngsta bördorna hushållen i Stockholm bär. De ökade kostnaderna av en hög fastighetsskatt skulle tvinga ett antal stockholmare ut ur sina hem och markant försämra många andra familjers ekonomi, som redan är hårt ansträngda av pandemin. Alliansregeringen tog ett klokt beslut om att ersätta den statliga fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift som är både lägre och mer förutsägbar. Det var nödvändigt för att barnfamiljer och pensionärer skulle har råd att bo kvar i sina hus. 

Om Anders Ygeman och Socialdemokraterna tror att de försöker skapa någon form av rättvisa är de fel ute. Det finns ingen rättvisa i att beskatta en fastighet enbart på grund av dess läge och fiktiva försäljningsvärde. Ett av argumenten som ibland lyfts fram i debatten är att den som äger en högt värderad fastighet ofta har en hög inkomst.

Men så ser det i många fall inte ut i verkligheten, i synnerhet inte i Stockholm där många som bott länge i samma områden upplevt stora värdestegringar på sina hus. Det finns många villaägare som vrider och vänder på varenda krona för att få det att gå runt. 

Är det nu, under en av de djupaste ekonomiska kriserna i vår tid som Socialdemokraterna i Stockholm, ska lägga ett förslag som får ett antal barnfamiljer och pensionärer att tvingas lämna sina hem?

Politiker måste förstå människors vardag och se hur de påverkas av de politiska förslag som läggs fram. Stockholms socialdemokrater visar här på motsatsen. Ett hem är så mycket mer än en skattebas. Det är många människors fasta punkt i livet, det som ger lugn och skapar trygghet. Centerpartiet i Stockholm säger därför tydligt nej till ett återinförande av fastighetsskatten, något som dessutom varken har stöd i riksdagen eller inom Januariavtalet, där skatten på boende tvärtom sänkts.

Nu måste allt fokus efter pandemin ligga på att bygga upp skattebaserna i Stockholmsregionen genom ny stark grön tillväxt och jobbskapande, där hushållen och näringslivet får chans att ta igen det som förlorats under pandemin och fortsätta framåt. Tyvärr väljer S i Stockholm att gå i motsatt riktning.

Michaela Haga (C), distriktsordförande Centerpartiet i Stockholms län

Karin Ernlund (C), distriktsordförande Centerpartiet i Stockholm

Tage Gripenstam (C), 1:e vice distriktsordförande Centerpartiet Stockholms län

Johan Krogh (C), sammankallande för Centerpartiets kommunala sektion i Stockholmsregionen

Kerstin Lundgren (C), riksdagsledamot Stockholms län

Martin Ådahl (C), riksdagsledamot Stockholms stad

Per Lodenius (C), riksdagsledamot Stockholms län

Johan Hedin (C), riksdagsledamot Stockholms stad

Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot Stockholms län

Gustav Hemming (C), regionråd Region Stockholm

Christine Lorne (C), gruppledare sjukvårdsfrågor Region Stockholm

Kristina Lång (C), kommunalråd Värmdö 

Dag Ahlse (C), kommunalråd Botkyrka

Anne-Li Hilbert (C), gruppledare Österåker 

Ove Wallin (C), kommunalråd Ekerö

Petri Salonen (C), kommunalråd Haninge

Ann-Christin L Frickner (C), kommunalråd Upplands Väsby

Patrik Buddgård (C), gruppledare Lidingö

Maria Gard Günster (C), kommunalråd Nynäshamn

Gill Brodin (C), gruppledare Sigtuna

Aphram Melki (C), kommunalråd Järfälla

Hans Peters (C), kommunalråd Nacka 

Stefan Bergström (C), kommunalråd Sundbyberg

Siv Sahlström (C), oppositionsråd Danderyd

Annica Nordgren (C), kommunalråd Täby 

Anders Olander (C), kommunalråd Norrtälje

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?